Image

Kalle Kinnusen kolumni: Sopivasti keskinkertaista

Kalle Kinnusen kolumni: Sopivasti keskinkertaista
Riman alittaminen on usein avain todelliseen menestykseen, kirjoittaa Kalle Kinnunen kolumnissaan.
Julkaistu: 16.7.2020

Netflixin kaikkien aikojen katsotuin elokuva on Extraction. Se saapui palveluun huhtikuun lopulla pandemiarajoitusten ollessa huipussaan.

Extraction sai 90 miljoonaa katsojaa ensimmäisen kuukauden aikana. Mikäli määrä olisi saavutettu elokuvateattereissa, Extraction olisi minkä tahansa vuoden katsotuimpia elokuvia – puhuttaisiin miljardiluokan liikevaihdosta. Se on aika paljon televisiomaisesti kuvatulle elokuvalle, jonka tähti on Chris Hemsworth ja jota ei voi pitää kummoisena lajityypissäänkään.

Hemsworth esittää entistä erikoisjoukkojen miestä, joka pelastaa huumelordin poikaa kidnappaajilta Bangladeshissa. Dhaka miljöönä on vain kehys: olennaista on valkoinen sankari ampumassa ja muuten rei’ittämässä roistoja kuumottavassa kehitysmaassa.

Extraction on näennäisrealismiksi sliipattua paluuta Chuck Norrisin ja Steven Seagalin pökkelöihin tapporalleihin. Body count on peräti 183. Se ja taiturimaisen pitkään leikkauksitta jatkuvat toimintakohtaukset ovat merkillepantavimmat seikat.

Dhaka miljöönä on vain kehys: olennaista on valkoinen sankari ampumassa ja muuten rei’ittämässä roistoja kuumottavassa kehitysmaassa.

Kysymys ei kuulu, miksi Extraction on hitti, vaan miksi juuri Netflix osasi tehdä ja myydä tällaisen räiskinnän sille yleisölle, joka sitä kaipasi.

Ennen Extractionia Netflixin katsotuimpia elokuvia olivat Spenser Confidential, jossa Mark Wahlberg esittää poliisia noin miljoonatta kertaa, Adam Sandlerin ja Jennifer Anistonin hupailu Murder Mystery sekä kauhudraama Bird Box, jonka pääosassa on (lipputuloja laskevan Hollywoodin näkökulmasta Anistonin tapaan ilmeisen toivottomaksi hasbeeniksi jo luokiteltu) Sandra Bullock. Ne ovat Netflixin omia tuotantoja ja niitä yhdistää tietynlainen riman mataluus.

Bird Boxin ohjasi tanskalainen Oscar-voittaja Susanne Bier. Siitä tuli järjettömän suosittu ja se saattaa olla Netflixin tosiasiassa katsotuin elokuva – yhtiö ei ole hanakka julkaisemaan tarkennettuja katsojamääriä. Bird Box ei silti tehnyt Bieristä Hollywoodin halutuinta ohjaajaa. Sisällön tai tekijyyden sijaan keskusteltiin meemikampanjasta, joka sai ihmisiä ympäri maailmaa kävelemään silmät sidottuna somevideota varten.

Suurelle yleisölle elokuvassa on kaksi kiinnostavaa asiaa ylitse muiden: tähdet ja aihe.

Kun Netflix tekee tuotantopäätöksiä, apuna on valtava määrä palvelun käyttäjistä kerättyä dataa. Ei Bird Box ole sentään mikään koneen suunnittelema teos. Ennen kuin projekti päätyi Netflixille, se kiersi kauan Hollywoodia, ja kerran sitä tarjottiin Dome Karukoskenkin ohjattavaksi.

Lopullisessa muodossaan se on kuitenkin harmaa suoritus, keskitiellä visusti askeltamista toisin kuin Bierin elokuvat yleensä, ja ikään kuin tavoitehakuisen keskinkertainen kauhugenressäkin. Tasapaksuus on myös lähestyttävyyttä, ja se lienee ollut tietynlainen tavoite – varmasti toki toisella tapaa artikuloituna.

Harrastajat ja kulttuuri-ihmiset voivat puhua ohjaajista, ja heille on omat viidakkorumpunsa siitä, mikä on hyvää. Suurelle yleisölle elokuvassa on kaksi kiinnostavaa asiaa ylitse muiden: tähdet ja aihe.

Hollywoodissa tähdet ovat vaihtuneet spektaakkeliin, tehosteisiin ja ulospanoon. Supersankarileffat eivät tarvitse suosikkinäyttelijöitä, vaan asia on toisin päin: pääsy Marvel-kerhoon takaa esiintyjille muitakin rooleja ja arvokkaita diilejä kulutushyödykkeiden mannekiinina.

Extraction on kimpale sellaista periaatteessa virheetöntä peruslihaa, jota kalliimmassa amerikkalaisessa pihviravintolaketjussa saa lautaselleen liian suurena palana.

Teatterikatsojamäärien ja Netflxin katsojalukujen vertaileminen on väärin, sillä lähtökohta on epäsuhta. Elokuvateatteri on päätös poistua kotoa ja maksaa lipuista. Kuukausimaksullinen palvelu taas on tilattu jo, ja katsottava valitaan, klik. Netflixillä tietysti päätetään, mitä sovelluksen etusivu tuputtaa ja kenelle.

Netflixissä kiinnostavuus muodostuu toki tähtien vetovoimasta mutta myös aihepiiristä, uutuusarvosta – ja helposta lähestyttävyydestä. Bird Boxin kaltainen pikkunäppäryys on siksi oivallisinta suuren yleisön Netflix-elokuvaa. Se ei esitä etukäteisvaatimuksia. Konsepti on kiinnostava, kauhulle on oma yleisönsä, silmäsidekampanja oli nerokas. Bullock takaa, ettei tämä ole liikaa mitään.

Extraction taas on kimpale sellaista periaatteessa virheetöntä peruslihaa, jota kalliimmassa amerikkalaisessa pihviravintolaketjussa saa lautaselleen liian suurena palana ja joka herättää kysymyksen, onko tämä orgaanista ensinkään. Hemsworth on Tom Cruise ilman sitä outoa säröä, joka Cruisessa kiehtoo.

Ennen kaikkea Netflix on iskenyt kultasuoneen: se osaa tuottaa Marriage Storyjen ja The Irishmanien kuluja kattamaan taloudellisesti sellaisia sopivan heppoisia elokuvia, joita yleisö haluaa. Netflix osaa turruttavan pliisuuden nyt paremmin kuin Hollywood.

Juttua on korjattu 16.7. klo 6:00: Toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin, Murder Mysteryssä näyttelee Jennifer Aniston eikä Sandra Bullock. Lisätty tarkennus (lipputuloja laskevan Hollywoodin näkökulmasta Anistonin tapaan ilmeisen toivottomaksi hasbeeniksi jo luokiteltu).

Kommentoi »