Apu

Suomalaiskirjoista tehty kiehtova tv-sarja valloittaa maailmaa

Suomalaiskirjoista tehty kiehtova tv-sarja valloittaa maailmaa
Pekka Hiltusen kirjoista tehtiin Suomen kallein tv-sarja, jossa nähdään myös kansainvälisiä tähtiä. Nyt sarjaa esittää Pohjoismaissa kansainvälinen Viaplay.
Julkaistu: 21.6.2020

Kaikki alkaa törmäyksestä Fair Rule -puolueen kampanjatapahtumassa Lontoossa. Kaksi suomalaisnaista, Lia ja Mari, törmäävät tungoksessa, ja toinen vie toisen puhelimen. Samaan aikaan ympärillä törmäävät jakautunut kansa ja pirstoutuneet arvot.

Viaplayn uusi alkuperäissarja Cold Courage perustuu Pekka Hiltusen Studio-kirjoihin.

– Tuntuu tosi hienolta. On hirveän jännittävää katsoa näyttelijöiden vetovoimaa ja ilmeikkäitä kasvoja, Hiltunen kertoo.

Hän ei ole kuitenkaan uskaltanut katsoa vielä koko sarjaa. Ei siksi, että jälki pelottaisi. Hiltunen kehuu työtä huikeaksi. Vaan siksi, että päähenkilöt elävät vielä niin vahvasti kirjailijan mielessä.

– Kirjasarjan viimeinen osuus on minulla työn alla. Siksi en halua vielä päästää irti luomastani maailmasta.

Älykkäät ja henkisesti voimakkaat ihmiset keskiössä

Maria näyttelee Pihla Viitala ja Liaa ruotsalainen Sofia Pekkari. Monen suomalaisen tuntema kasvo on myös Fair Rule -puolueen johtajaa näyttelevä John Simm. Lia on graafikko, Mari johtaa Studiota, joka ottaa oikeuden tarvittaessa omiin käsiinsä. Miten Hiltunen päätyi kirjoittamaan juuri heistä?

– Minulla on ollut ystävinä vahvoja ja fiksuja naisia. Halusin kuvata vahvaa toveruutta. Studio-sarjan idea on, että on tiimi, joka ei koostu lihaskimpuista ja perinteisistä sankareista vaan älyllisesti ja henkisesti voimakkaista ihmisistä. On hienoa nähdä, miten se välittyy sarjastakin.

Se ei ole itsestäänselvyys. Hiltunen sai toisenlaisiakin tarjouksia kirjojensa filmatisoitiin.

– Eräs kysyi, että sopiiko, että toinen naisista muutetaan mieheksi ja heidän välilleen syntyy suhde. Totesin, että se ei sitten perustu kirjaani.

Cold Couragea on sanottu Suomen kalleimmaksi tv-sarjaksi. Hiltusesta tuotanto onkin ollut vaikuttava. Työtä on tehty vuosia.

– On upeaa, että suomalaiset ovat olleet tekemässä kansainvälisen tason sarjaa.

Tv-sarja eroaa kirjoista paikoin. Ensimmäinen Studio-kirja Vilpittömästi sinun ilmestyi 2011. Sen jälkeen äärioikeiston nousu on vahvistunut ja Brexit kiristänyt poliittista ilmapiiriä. Hiltunen on antanut sarjan käsikirjoittajille ideoita ja taustatietoja hahmoista.

– Poliittiset muutokset oli vättämätöntä tehdä, mutta joidenkin itselle rakkaiden asioiden muuttaminen riistää sydäntä, Hiltunen naurahtaa.

Häntä kiehtoo se, miten tv-sarjassa pystytään käyttämään huumoria.

– Kirjoissa hauskasta hetkestä ei voi hypätä yhtä nopeasti pelkoon kuin tv:ssä, jossa uhkan voi luoda esimerkiksi äänillä. Kirjoissa jännitys pitää rakentaa hienovaraisemmin, hän pohtii.

Matkustaminen vaikuttaa ajatteluun

Studio-sarjan päänäyttämö on urbaani Lontoo. Hiltusen oma suosikkialue on Hampstead. Lontoossa viehättää yhdistelmä vauraiden ja työväen perinteitä sekä vahva kulttuuritarjonta.

– Yhdistelmä on voimakas ja hurmaava. Kun olen kaupungissa, saatan tajuta, että tämä paikka pitää kirjoittaa romaaneihin, se kuuluu niihin.

Tuorein Studio-kirja Syvyys (2019, WSOY) kertoo laittomista orjatyöläisistä ja ihmiskaupasta. Häikäilemätön yritys on ottanut käyttöönsä vanhoja kaivoksia Espanjan Extremadurassa. Kirjojen aiheet alkavat itää, kun Hiltunen seuraa maailman tapahtumia. Extremadurassa hän kävi vuosia sitten. Nyt se päätyi osaksi tarinaa.

– Matkustamisessa hienoa on se, että moni paikka jää kulkemaan mukanamme ja saattaa vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme asioihin.

Pekka Hiltunen on Mondon toimituspäällikkö. Sekä Mondo että Apu ovat osa A-lehtiä.

1 kommentti