Skoda Octavia Combi – Yli 600 000 km elämän myötä- ja vastamäessä – ”Olen tehnyt Skodan kanssa sopimuksen, että se palvelee meitä hamaan loppuunsa saakka”
Minun autoni
Skoda Octavia Combi – Yli 600 000 km elämän myötä- ja vastamäessä – ”Olen tehnyt Skodan kanssa sopimuksen, että se palvelee meitä hamaan loppuunsa saakka”
Joskus autosta voi kasvaa elämänmakuinen luottolaite. Ritva Makkonen esittelee 15-vuotiaan Octaviansa, jolla on reilusti yli puoli miljoonaa kilometriä ja melkoinen tarina takanaan.
Julkaistu 2.6.2023
Tuulilasi

Tämänkertaisen tarinamme Ritva Mikkonen ajoi ajokortin heti 18-vuotiaana, kultaisella kasarilla.

– Olen maalta kotoisin, ja ajokortti oli ainoa keino laajentaa elämänpiiriä. Isäni oli vannoutunut Ladojen ystävä, joten isän Ladalla mentiin sorateitä pitkin tanssilavalta toiselle. Muutettuani Etelä-Suomeen opiskelemaan olin muutaman vuoden ilman autoa, kunnes mieheni Tero meni töihin ja sai ensimmäisen työsuhdeautonsa Mazda 323:n. Oikein hyvä auto oli sekin.

– Ostimme tämän Octavian joulukuussa 2010 suoraan edelliseltä omistajalta, koska mieheni Tero joutui luopumaan sairautensa vuoksi työstään ja työsuhdeautostaan. Farkku-Octavia maksoi tuolloin 17 650 euroa, olimme auton toisia omistajia. Mittarissa oli ostohetkellä noin 100 000 kilometriä.

Arki

”Octaviassa mahtuu erinomaisesti etu- ja takapenkeillä syömään spagetti bolognesea ja tekemään läksyjä.”

Nyt 15-vuotiaan Octavian sisustus on kestänyt kovaa kulutusta kohtalaisen hyvin.
Octavian takatilat ovat aina olleet kokoluokassaan erinomaiset.

Diesel-Octavia on kulkenut Mikkosen perheen mukana jo yli 12 vuoden ajan, iloissa ja suruissa.

– Tero oli tehnyt tarkkaa ja huolellista taustaselvitystä, ja oli sitä mieltä, että Skoda Octaviassa saa hyvin vastinetta rahalle. Kaupan mukana saimme Tuulilasin artikkelin kesäkuulta 2008. Siinä juuri sama autoyksilö, FIP-719, oli mukana dieselfarmareiden vertailutestissä. Octavia oli testin voittaja.

Reilun 600 000 ajokilometrin jälkeen sama Octavia on jälleen Tuulilasin studion tähtenä, mutta välissä on paljon elettyä elämää.

– Toukokuussa 2012 jäin Skodan, Volvon, omakotitalon ja kolmen alaikäisen lapsen kanssa yksin. Tero kuoli melanoomaan vain 47-vuotiaana. Lapsista ja minusta tuli tiiviisti yhteen liimaantunut nelikko, joka rämpi elämässä eteenpäin päivä kerrallaan. Psykologilta saamieni ohjeiden mukaisesti yritin pitää lasten elämän mahdollisimman normaalina, olihan heidän perusturvallisuutensa järkkynyt isän kuoleman vuoksi. Skoda jatkoi kiitämistään ympäri Etelä-Suomen jäähalleja, kun kaikki kolme lastani pelasivat jääkiekkoa.

Historia

Auto vaihtoi omistajaa, kun mittarissa oli hieman yli 100 000 kilometriä. Reilussa 12 vuodessa matkaa on kertynyt puoli miljoonaa kilometriä lisää.

Manuaalivaihteiston kytkin ja kaksoismassavauhtipyörä on uusittu kerran.
Alkuperäinen dieselmoottori kilahti 285 000 kilometrissä. Vaihtomoottori on kestänyt paremmin.
Farkku-Octavian konttiin menee kolme lätkäkassia heittämällä. Testattu on.

Varustelu

"Skodan pitkät valot eivät ole enää parhaat mahdolliset, joten keulalle on asennettu lisävalot. Tilavaa tavaratilaa on nyttemmin testattu sukellusreissuilla."

Octavian tavaratila oli Tuulilasin mukaan arvostelujoukon tilavin. Ja toden totta, kolme lätkäkassia mahtui takakonttiin heittämällä. Myös sisätilat ovat hyvät, etu- ja takapenkillä mahtui erinomaisesti syömään spagetti bolognesea ja tekemään läksyjä. Ja kilometrejä kertyi. Käynti isovanhemmilla ja sukulaisilla tiesi 1 000 kilometriä lisää mittariin.

– Olin tottunut siihen, että Tero hoitaa autoihin liittyvät asiat. Nyt minun täytyi opetella myös kaikki tekninen puoli. Taisinpa pirauttaa huollon tiskillä parit itkutkin, kun olin taas ihan pihalla siitä, mikä autoa vaivaa. Tai kun maksoin laskua.

– Äänet olivat kaikkein vaikein asia: mistä tuo kolina kuuluu, onko rahina huolestuttavaa vai heliseekö vain kivi jarrujen välissä? Onnekseni minulla on veli, joka on perehtynyt autojen sielunelämään. Syyskuussa 2014 häntä tarvittiin taas.

– Skodan mittarilukema oli 285 000. Olimme Mäkkäri-pysähdyksellä, kun edestä kuului hyvin outo ääni. Veljeni ohjeistamana ajoin auton varovasti käyttämääni merkkiliikkeeseen, ja sinne matka sitten pysähtyikin. Moottorista oli hajonnut ykkössylinterin kiertokangen alapään laakeri, josta oli irronnut metallihiukkasia joka puolelle öljyn sekaan.

– Mietin, kuinka paljon ihmistä voidaan koetella? Onko minulla rahaa uuteen autoon? Onko korjaaminen mahdollista, mitä se maksaa, kauanko se kestää? Jo edellisvuonna autoon oli jouduttu tekemään iso kytkinremontti.

1,9 l

Turboahdetun rivinelosen iskutilavuus on tarkalleen 1 896 cm3. EA188-pumppusuutindiesel on tavallisesti varsin luotettava ja tasaisesti vääntävä voimanlähde.

Kova käyttö on vaatinut veronsa, ja ruoste on alkanut nakertaa koria sieltä täältä.
Skoda ja Volvo sattuivat kopsahtamaan kaikessa kiireessä toisiinsa kotipihassa.

Lopulta rahaa paloi reilut 5000 euroa, kun keulalle löydettiin vähemmän ajettu vaihtomoottori hirvikolariautosta.

– Päätös tehtiin silloisessa tunnetilassa. Miksi laakeri hajosi, sitä ei kukaan osannut sanoa. Se oli vain huonoa tuuria.

– Autoon ei saisi syntyä tunnesidettä, niin minulle on sanottu. On se kuitenkin päässyt syntymään. Skodan kanssa olen tehnyt sanattoman sopimuksen, että se palvelee meitä siihen saakka, kun parhaaksi näkee. Loppuunsa asti.

Paljonkohan mittarin lukemat ovat siinä vaiheessa?

Luotettavuus

"Massavauhtipyörä ja muut kytkimen osat vaihdettiin 2013, koska kytkin alkoi ravistaa. Seuraavana vuonna hajosi sitten moottori."

Kesäkuussa 2008 tämä sama auto voitti Tuulilasin dieselfarkkuvertailun. Matka jatkuu edelleen.

Suomalaisten suosikki

Skoda Octavia on yksi suosituimmista 2000-luvun autoista Suomessa. Octavia on noussut kestosuosikkien joukkoon ennen kaikkea erinomaisten käyttöominaisuuksien ja runsaiden sisätilojensa ansiosta, kilpaillen samoista asiakkaista esimerkiksi Ford Focuksen, Toyota Corollan ja Volkswagen Golfin kanssa. Octavian valttina on aina ollut hyvä vastine rahalle.

Skoda aloitti uuden Octavian valmistuksen syyskuun 3. päivänä 1996. Silloin käynnistettiin Mladá Boleslavissa yksi Euroopan nykyaikaisimmista autotehtaista, jossa tuotanto aloitettiin. Mallinimi ei kuitenkaan ollut uusi, sillä Skoda oli valmistanut jo vuosina 1959-1971 Octaviaa yli 280 000 kappaletta. Myös farmarimalli Octavia Combi oli jo tuolloin mukana valikoimassa. Sen jälkeen Octavioita on valmistettu yli seitsemän miljoonaa kappaletta neljässä sukupolvessa. Vuosien mittaan Octavialla on ollut huomattava merkitys koko Skoda Auton kehittymisessä.

Minun autoni: Skoda Octavia Combi 1.9 TDI vm. 2008

 • Moottori R4, diesel, turbo, edessä poikittain
 • Iskutilavuus 1 896 cm3
 • Teho 77 kW (105 hv) / 4 000 r/min
 • Vääntö 250 Nm / 1 900 r/min
 • Voimansiirto Etuveto, viisinopeuksinen manuaalivaihteisto
 • 0-100 km/h 11,9 s
 • Huippunopeus 191 km/h
 • Kulutus 5,8 l/100 km
 • CO2-päästöt 157 g/km
 • Mitat Pituus 4 572 mm, leveys 1 769 mm, korkeus 1 468 mm, akseliväli 2 578 mm
 • Tavaratila 580 l
 • Omamassa 1 325 kg
 • Hinta 2 000 – 4 000 €

Tulevaisuus

”Olen tehnyt Skodan kanssa sanattoman sopimuksen, että se palvelee meitä hamaan loppuunsa saakka.”

Ritva Mikkonen kertoo, että on omistanut joskus hieman raskaan kaasujalan. Sakkojakin on tullut.
5 kommenttia