Apu

Viisi vinkkiä: Uni kuntoon ja muut konstit, joilla pääset loman jälkeen eroon silmäpusseista

Viisi vinkkiä: Uni kuntoon ja muut konstit, joilla pääset loman jälkeen eroon silmäpusseista
Tehokkain keino silmäpussien karistamiseen on leikkaus, mutta elämäntavoillakin on merkitystä. Esimerkiksi valvotut yöt, sipseillä herkuttelu ja alkoholin käyttö näkyvät silmien iholta.
Julkaistu: 30.7.2022

1. Suuntaa katse elämäntapoihin

Osittain silmäpussit tulevat ja menevät esimerkiksi valvomisen tai juhlimisen jälkeen. Niiden ilmaantuminen on myös jossain määrin perinnöllistä: joillekin silmäpusseja tulee herkästi, toisille ei edes iän myötä.

Tupakointi heikentää voimakkaasti kasvojen verenkiertoa, ja verottaa ihon kuntoa lisäten esimerkiksi ryppyjä ja juonteita. Liiallinen suolan käyttö taas kerää kehoon ylimääräistä nestettä, jolloin myös silmien alueelle syntyy turvotusta.

Turhan vähäinen unikin turvottaa ja veltostuttaa ihoa. Vatsalla nukkuessa nesteitä kertyy helpommin kasvojen alueelle, ja turvotus voikin hellittää, jos nukkuu aavistuksen istuma-asennossa. Silmänympäryksiä ei kannata hangata eikä hieroa, sillä iho voi veltostua ja silmäpussit pahentua.

2. Suojaa silmänympärysiho UV-suojalla

Moni sivelee kasvoilleen aurinkovoiteen, mutta unohtaa silmänympärysihon. Silmänympärysiholle kannattaa valita voide, joka sisältää suojakertoimen ja antioksidantteja, jotka suojaavat soluja vapaiden radikaalien hyökkäyksiltä. Vapaiden radikaalien liiallinen määrä altistaa muun muassa syöpäsairauksille ja verisuonitaudeille.

Kasvojen alueen lymfahoito tehostaa imusuonten toimintaa ja imunesteen virtausta. Mikroverenkiertoa vilkastuttavat tuotteet, kuten hevoskastanjasta saatava eskiini, laskevat tehokkaasti turvotusta ja supistavat verisuonia.

3. Laita kylmät kurkkuviipaleet luomille

Kurkkuviipaleet ja kylmät teepussit voivat tuoda hetkellistä helpotusta turvotukseen. Kurkku kosteuttaa ihoa ja sisältää runsaasti nestettä sekä kivennäisaineita, mutta viileät kurkkuviipaleet silmien päällä laskevat myös turvotusta. Mustassa ja vihreässä teessä on kofeiinia ja flavonoideja. Erityisesti flavonoidit poistavat turvotusta, kun taas kofeiini supistaa verisuonia.

4. Häivytä peitevoiteilla

Silmänympärysiholle on olemassa peiteaineita, joilla voidaan häivyttää myös silmien turvotuksesta johtuvia ihomuutoksia. Kannattaa kuitenkin valita melko kevyitä tuotteita, jotta lopputulos ei näyttäisi raskaalta ja tunkkaiselta. Kevyttäkin peiteainetta voi kerrostaa, jolloin ihosta tulee luonnollisen näköinen.

5. Harkitse leikkausta

Silmäpussit ovat valtaosin nestettä, mutta toisilla selkeästi ylimääräistä rasvaa, ja siihen ei auta muu kuin rasvan poistaminen. Jos silmäpussit häiritsevät, oikeastaan ainoa keino päästä niistä lopullisesti eroon on plastiikkakirurgin veitsi. Plastiikkakirurgi voi tehdä rasvaimun, ja myös leikata ja kiristää ihoa.

Sitä ennen voi kokeilla ”puolivälin” vaihtoehtoa, laserhoitoa. Hoidolla saadaan siloteltua saman tien iän myötä silmien ympärille ilmestyviä pieniä pintajuonteita ja ryppyisyyttä, mutta ei varsinaisesti silmien turvotusta. Laserhoito aktivoi ihon omaa kollageenituotantoa, ja ylläpitää ihon kimmoisuutta myös pitkällä tähtäimellä. Ennen toimenpidettä iho puudutetaan voiteella. Muutaman päivän ajan saattaa esiintyä lievää turvotusta ja punoitusta, mutta muuten toipumisaika on lyhyt. Yleensä laserhoito tehdään 1-2 kertaa, mutta sen voi tehdä useammankin kerran, vaikka muutaman vuoden välein.

Asiantuntijat: Erikoiskosmetologi Katja Khalifi ja ihotautien erikoislääkäri Mari Grönroos, Ihosairaala.

Kommentoi »