Sanna Marinin nahkatakki osoittaa, kuinka oma tyyli vain lisää päättäjän karismaa – Myös Macron ja Trudeau ovat joustaneet kaavasta oikealla hetkellä
Puheenaiheet
Sanna Marinin nahkatakki osoittaa, kuinka oma tyyli vain lisää päättäjän karismaa – Myös Macron ja Trudeau ovat joustaneet kaavasta oikealla hetkellä
Monet nykyjohtajista ovat osoittaneet, ettei omaa tyyliä mukaileva pukeutuminen tai rennompi esiintyminen vie uskottavuutta. Päinvastoin suosio tuntuu usein kasvavan, kun poliitikko uskaltaa näyttää olevansa tavallinen ihminen.
Julkaistu 2.5.2022
Apu

Poliitikko rakentaa imagoaan paitsi puheillaan ja toimillaan myös pukeutumistyylillään. Monet nykyajan karismaattisista johtajista ovat osoittaneet, ettei uskottavuus ole riippuvainen pukeutumisen muodollisuudesta.

Asia nousi pinnalle Sanna Marinin, 36, Tukholman vierailun yhteydessä pääministerin pukeuduttua tyylikkääseen nahkatakkiin tavatessaan ruotsalaisen kollegansa Magdalena Anderssonin. Virallisen tapaamiseen valittu epätyypillinen asuvalinta keräsi suitsutusta. ”Marin tuo nykyajan tyylin politiikkaan” hehkutti esimerkiksi Expressenin kolumnisti Jonna Bergh.

Marinin pukeutuminen on noussut otsikoihin myös aiemmin. Vuonna 2020 hän poseerasi Trendi-lehdessä pelkässä jakussa ja näyttävässä kaulakorussa. Kuvasta noussutta kohua seurasi #imwithsanna-kampanja, jossa naiset julkaisivat sosiaalisessa mediassa itsestään kuvia samalla tavalla pukeutuneena.

Tukholman vierailu ei ollut suinkaan ensimmäinen kerta, kun Marin on ikuistettu työtilaisuudessa nahkatakki päällä. Myös virallisissa pressikuvissa hän luottaa nahkatakin voimaan. Kuva: Jukka-Pekka Flander.

Stubbin sortseista nousi kohu

Marin ei kuitenkaan ole suinkaan ainoa Suomen pääministereistä, joka on näyttänyt, että myös poliitikko voi pukeutua ikäiselleen sopivasti ja oman tyylinsä mukaisesti.

Vuonna 2014 Alexander Stubb kohautti muun muassa saapumalla tapahtumaan kauluspaidassa ja vaaleissa polvimittaisissa sortseissa. Tuolloinkin osa kansasta ihastui kesäiseen ja rennompaan tyyliin, kun osan mielestä Stubb teki vaatevalinnallaan itsestään pellen.

Marinia ja Stubbia yhdistää myös rakkaus liikuntaa kohtaan sekä se, että kumpikin on tuonut esiin myös vapaa-aikaansa. Stubbin maraton- ja triathlonkisat nousivat uutisiin samalla tavalla kuin kuuluisassa nahkatakissaan hiljattain lasten leikkipaikalla leukoja vetänyt Marinkin.

Esports-huppari herätti ihmetystä

Uudenlainen rentous sekä pukeutumisessa että esiintymisessä yhdistää monia nykyajan johtajia. Toiselle kaudelle valittu Ranskan presidentti Emmanuel Macron, 44, esiintyy usein virallisissa tilaisuuksissa tummassa puvussa, mutta suosii myös rennompia vaihtoehtoja.

Valintaansa edeltävänä päivänä Macron kävi Brigitte-vaimonsa kanssa rannalla kävelyllä ja jutteli samalla äänestäjien kanssa. Monen huomio kiinnittyi presidentin Ranskan lipun värejä toistavaan huppariin. Kyseessä oli maan tunnetuimman esports-organisaation Team Vitalityn paita. Vaatevalinta on herättänyt ihmetystä, sillä Macronilla ei tiettävästi ole suoraa yhteyttä organisaatioon.

Lieneekö valinnan myötä iskenyt helpotus syynä siihen, että Macronista on nyt nähty kuva, jossa hän istuu rennosti sohvalla käsi selkänojalla ja useampi kauluspaidan nappi auki paljastaen reippaasti rintakehää. Rento kuva innoitti Keskustan varapuheenjohtajan Petri Honkosen julkaisemaan Twitterissä onnittelut Macronille kuvaparilla, jossa hyödynnettiin kyseistä kuvaa.

Paljasta pintaa hyvän asian puolesta

Vuodesta 2015 Kanadan pääministerinä toiminut Justin Trudeau, 50, on vielä ranskalaista kollegaansakin rennompi pukeutuja, ainakin mitä tulee väreihin. Puvun ei tarvitse aina olla tumma ja etenkin kravateissa Trudeau suosii kirkkaitakin värejä, tosin sopivissa tilaisuuksissa kravatti jää kokonaan pois.

Rennoin suhtautuminen tuntuu kuitenkin olevan Kreikan pääministerillä. Kyriakos Mitsotakis, 54, joka ei epäillyt riisua ylävartaloaan lähes paljaaksi hyvän asian puolesta. Hänet ikuistettiin ateenalaisessa sairaalassa, kun Mitsotakis oli ottamassa toista koronarokotetta tammikuussa 2021.

Kuvan tarkoituksena oli osoittaa kansalaisille, että rokotusten ottaminen on turvallista. Jos kauluspaidan alla olisi ollut t-paita, lehdistö tuskin olisi innostunut aiheesta yhtä paljon. Tarina ei kerro, oliko paljas ylävartalo vahinko vai suunniteltu peliliike. Yhtä kaikki, huomio oli taattu.

Kommentoi »