Tuulilasi

Maaliskuulle 2023 asti kaavaillut sähköauton hankintatukirahat ovat jo loppu valtiolta – Miten tässä näin kävi?

Maaliskuulle 2023 asti kaavaillut sähköauton hankintatukirahat ovat jo loppu valtiolta – Miten tässä näin kävi?
2000 euron sähköauton hankintatukirahat ovat valtiolta loppuneet puoli vuotta etuajassa. Autotuojien toimitusjohtajalta Tero Kallio sanoo, että tätä osattiin odottaa.
Julkaistu: 15.11.2022

Sähköautojen hankintatukeen varatut määrärahat ovat Traficomin 7. lokakuuta päivätyn tiedotteen mukaan loppuneet jo nyt, eli puoli vuotta etuajassa. Mitä sanot tästä?

– Osasimme odottaa, että rahat loppuvat. Ensi vuodelle piti vielä tulla elvytysrahastosta viisi miljoonaa euroa, mutta sitä rahaa ei Suomelle sitten koskaan tullut niin paljon kuin luultiin, joten viidestä miljoonasta leikattiin neljä pois. Nykyinen tuki päättyy uuden lain mukaan jo tämän vuoden lopussa, enkä tiedä, koska se yksi miljoona vielä saadaan. Miljoonallahan 2000 euron sähköautotuen saisi 500 ostajaa.

Liikenneministeri Timo Harakka kommentoi, että tukea ei tarvita, kun sähköautot menevät muutenkin kaupaksi...

– Harakan kunniaksi on sanottava, että hän on kuitenkin aiemmin vaatinut hankintatuelle jatkoa. Nyt meidän sähköautojen saatavuus on niin heikkoa, että varmasti kaikki on mennytkin, mitä maahan on saatu. Mutta ei tämä kestä loputtomiin. Saatavuus tulee paranemaan. Ja jos kannustimia ei tule, jäämme tavoitteista.

Miten keskustelu hurjista sähkön hinnoista on vaikuttanut sähköautojen kauppaan?

– Henkilöautojen osalta tuen loppuminen on erittäin huono signaali markkinaan, missä sähkön hintakeskustelu aiheuttaa lisää epävarmuutta energiavalintoihin. Keväällä sähköautoja meni erittäin runsaasti, nyt lukema on vähentynyt. Sähkön hinta ja tuen loppuminen eivät varmasti lisää kysyntää. Valmistajat toimittavat autoja enemmän niihin maihin, missä on kunnon sähköautotuet. Naureskelin joskus sille, että Norja laittaa miljardi euroa vuodessa sähköautojen tukiin. En naureskele enää, eivätkä naureskele tutkijatkaan. On ymmärretty, että Norjan tie olisi myös meidän tie. Miljardia euroa emme kaipaa, mutta ehkä parisataa miljoonaa.

Miksi meillä ei ole ylipäätään otettu hankintatukea tosissaan? Monessa EU-maassa ne ovat moninkertaiset.

– Sitä ovat ihan tutkijatkin vähätelleet, tuki on leimattu tehottomaksi. Nyt on kuitenkin ymmärretty, että vaihtoehtoja ei ole. Sähköistymisen nopeuttaminen on ainoa keino vaikuttaa siihen, ettei polttoaineiden jakeluvelvoitetta tarvitsisi niin paljon nostaa. Jos sitä nostetaan, polttoaineiden hinnat nousevat ennusteen mukaan jopa kolmeen euroon litralta.

Kahdeksan vuoden päästä meillä pitäisi olla hallituksen fossiilittoman liikenteen tiekartan mukaan 750 000 ladattavaa autoa. Onko?

– Kyllä ne tavoitteet karkaavat, jos tahti ei kiihdy. Uskon, että näillä näkymin ilman isoja muutoksia meillä on vuonna 2030 korkeintaan 600 000 ladattavaa autoa liikenteessä.

Kysymyksiin vastasi Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio

3 kommenttia