Gastromatkailun kummitäti: Kristiina Havas haluaa nähdä elämyksiä, joilla Suomi viedään kansainvälisten gurmandien kartalle
Puheenaiheet
Gastromatkailun kummitäti: Kristiina Havas haluaa nähdä elämyksiä, joilla Suomi viedään kansainvälisten gurmandien kartalle
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ruokamatkailun tuotteistamisen projektipäällikkö, matkailun lehtori Kristiina Havas sparraa alan yrityksiä ammentamaan kotimaisesta luonnosta ja ruokaperinteestä.
Julkaistu 20.9.2021
Image

Mitä Suomi voi tarjota kansainväliselle ruokaturistille?

Meillä on paljon timantteja, mutta jotkut ovat vielä vähän hiomattomia. Tärkein vetovoimatekijä on luonto ja kaikki mitä sieltä voidaan ammentaa lautaselle: metsien marjat, sienet, yrtit, villikala ja riista. Ylipäätään ruoka on matkailussa todella tärkeässä roolissa. Kaikki kävijät eivät pyöräile, melo tai patikoi, mutta jokainen syö ja juo. Jos matka epäonnistuu niiden suhteen, se muistetaan pitkään.

Millainen on oma rakkain ruokamatkamuistosi?

Se oli Sydneyssä vuosikymmeniä sitten, aika lähellä oopperataloa. Istuimme meren rannalla pitkässä pöydässä, johon tuotiin kala- ja äyriäiskattaus. Siinä yhdistyi moni asia: seura ja ympäristö tietenkin, kaupungin valot ja meren läheisyys, ja se mieletön merenelävien tarjonta.

Mitä muuta Suomen maakunnissa on tarjolla kuin huoltoasemasämpylöitä ja ketjuravintoloita?

Mielikuva on tuo, ja se on sääli. Jotkut alueet ovat onnistuneet hyödyntämään ruokaperinteitä brändissään, mutta vielä pitäisi tutkia omaa kulttuuria ja historiaa, mitä sieltä voitaisiin tuoda tähän päivään ja millä voitaisiin erottua. Kysyin taannoin Muonion matkailun vuosiseminaarissa, miltä Muonio maistuu? Vastauksia ei tullut, ennen kuin aloin luetella itse: poronkäristys on ikonen annos, rautu on erinomainen villikala, Lapin puikula on nimisuojattu raaka-aine.

Yksi keino tietoisuuden lisäämiseen ovat ruokareitit. Esimerkiksi Hämeessä on kehitetty neljän yrittäjän kesken Taste of Slow Häme -ruokareitti, jonka varrelta löytyy paikallista ja perinteistä ruokaa. Saimaa Gastronomy on toinen huippuluokan ruokareitti, jonka muodostavat Tertin kartano, Teahouse of Wehmais, Sahanlahti resort ja Punkaharjun hotelli.

Mitkä ovat tämän hetken kuumia ruokamatkailutrendejä?

Elämyksellisyys ja vastuullisuus ehdottomasti, myös kasvisruoka. Kansainvälinen ruokaturisti tykkää myös oppia ja tehdä itse: kerätä marjoja ja tehdä niistä piirakkaa, pyydystää ja perata kalaa, leipoa ruisleipää. Yksi nouseva trendi ovat kulinaariset pyöräretket.

Kasvava juttu on myös luonnossa ruokaileminen, missä Suomella mielettömiä mahdollisuuksia. Tämän vuoden ruokamatkailukilpailun finalisteissa on mukana esimerkiksi viininmaistelua ja pieniä ruoka-annoksia Nuuksion metsässä tarjoileva Wine in the Woods sekä metsäravintola Nielu.

Minne matkustaisit tänä kesänä ruoan perässä?

Voisin mennä Punkaharjun hotelliin vähän lepäilemään ja nauttimaan ruoasta.

Miten juot kahvisi?

Aamukahvini on tiukka espresso, johon laitetaan kuumaa maitoa. Päivän aikana pitää saada joko lungo tai espresso. En hirveästi juo kahvia, ehkä kolme kertaa päivässä, mutta se on tosi tärkeä asia. Kun matkustin viikoksi Muonioon, otin mukaan oman mutteripannun ja hyvää kahvia.

www.hungryforfinland.fi

Kommentoi »