
Elintarvikkeiden yltäkylläisyyden aika on päättymässä – tilalle tulee ankeampi arki
Pula raaka-aineista tekee ruokakaupasta käymisestä kalliimpaa ja ankeampaa. Eniten kärsivät köyhemmät maat, jotka ovat riippuvaisia jalostamattomista raaka-aineista.
The Atlanticin englanninkielisen artikkelin voit lukea tästä linkistä. Juttu on alun perin julkaistu heinäkuussa 2024.
Hyvin varusteltu ruokakauppa on ihmeellinen paikka. Kiiltävien hedelmäpyramidien, kullankeltaisten leipärivistöjen ja jäätelöä pursuilevien pakastimien keskellä aika ja tila menettävät merkityksensä. Täydellisen kypsä omena on poimittu ehkä vuosi sitten; naudanliha saattaa olla peräisin australialaisesta lehmästä. Ruokakaupat uhmaavat vuodenaikoja ja maantiedettä vakuuttaakseen ostajat siitä, että he voivat saada mitä vain, milloin vain.
Viime vuonna koettiin hetki, kun nuo lupaukset eivät näyttäneet enää pätevän: New Yorkissa lähikauppani kananmunahyllyt ammottivat tyhjyyttään. Lintuinfluenssa oli tappanut kanoja eri puolilla maata, mikä heikensi kananmunien saatavuutta. Amerikkalaiset hamstrasivat munia kaikkialta, mistä niitä vain löytyi, ja saattoivat maksaa yhdestä kennosta jopa 18 dollaria [noin 16 euroa].
