Mondo

Riika hurmaa aina: löydä oppaastamme kaupungin kaupat, ravintolat, museot ja kiehtova kortteli

Riika hurmaa aina: löydä oppaastamme kaupungin kaupat, ravintolat, museot ja kiehtova kortteli
Tanssi latvialaisen folkmusiikin tahdissa, istu mukavasti teekupin äärellä, shoppaile nykydesignia ja kurkista museoihin, joissa et ole ennen käynyt. Mondo listaa Riian tuoreita löytöjä.
Julkaistu: 3.2.2021

Nauti kahvia ja teetä

Riian uuden keskustan puolelta löytyy lukuisia trendikkään viihtyisiä kahviloita, joihin on helppo jäädä seuraamaan maailman­ menoa kahvikupin äärelle. Monet niistä tarjoavat myös vaihtuvaa lounasta.

Mr. Foxin (Dzirnavu iela 34A) bravuureihin kuuluu kahvin lisäksi monipuolinen aamupala ja kevyet lounaat. Viihtyisyyttä luo sinikeltainen, 50-luvun diner-­tunnelmaa henkivä sisustus.

Hyvän kahvin ystävän kannattaa suunnata Rocket Bean Roasteryyn (Miera iela 29/31), joka on Baltian suurin erikois­kahvien paahtimo ja kauppa. Yhtiön toisessa toimipisteessä Dzirnavu ielalla tarjotaan myös lounasta.

Teenjuojatkin huomioidaan Riiassa. Yksi viihtyisimmistä paikoista on Apsara-teehuone, jonka molemmat liikkeet sijaitsevat kauniissa puistomiljöössä (Krišjāņa Barona iela 3A sekä Tērbatas iela 2G). Teenjuonnin lomassa on mukava istahtaa paikan pehmeille istuin­tyynyille ja tarkkailla ohikulkijoita.

Sukella kulttuuriin

Riiasta löytyy nähtävää muillekin kuin perinteisestä baletista tai oopperasta kiinnostuneille.

Keskiaikainen kellariravintola Folkklubs Ala Pagrabs (Peldu iela 19) järjestää folk-tanssi-iltoja joka keski­viikko. Esitanssijat opettavat liikkeet, ja kaikki saavat osallistua. Maanantaita lukuunottamatta kaikkina viikon iltoina on tarjolla live­musiikkia. Tanssi-intoa voi kasvattaa testaamalla jonkin paikan lähes kolmestakymmenestä eri hanaoluesta.

Elokuvateatteri Splendid Palacen (Elizabetes iela 61) uusbarokki- ja uusrokokoo­rakennuksessa kannattaa piipahtaa jo pelkästään komeiden puitteiden vuoksi. Myös ohjelmisto on kiinnostava. Kansainvälisten elokuvajuhlien voittajat ja muut laatufilmit päätyvät usein katsottaviksi tänne. Toisin kuin muuten Latviassa, Splendid Palacen salissa filmit esitetään alkuperäiskielellä.

Elävän musiikin ja muiden kulttuuri­tapahtumien ystävälle oikea osoite on Kaņepes-kulttuuri­keskus (Skolas iela 15). Boheemi sisätila houkuttelee istuskelemaan pidemmäksi aikaa ja hieromaan tuttavuutta paikallisiin. Hyvällä säällä paikan terassi on auki ja siellä järjestetään silloin tällöin keikkoja.

Shoppaile latvialaista

Riian-reissulta voi ostaa kotiin­viemisiksi muutakin kuin perinteisiä lapasia tai pellavaa. Paras tarjonta löytyy pienistä putiikeista uuden keskustan puolella.

Paikallisesta nykydesignista kiinnostavan läpileikkauksen tarjoaa latvialaisen elämäntavan life­style-kauppa Riija (Tērbatas iela 6/8). Täällä myydään esineitä, joissa perinteet yhdistyvät nyky­aikaan. Tarjolla on esimerkiksi koruja, kodintekstiilejä ja keramiikkaa.

Galerija Istaba (Krišjāņa Barona iela 31A) on yhtä aikaa sekä taide­galleria, kauppa että ravintola. Alakerrassa on paikallisten suunnittelijoiden tuotteita, kuten koruja sekä kuukausittain vaihtuva näyttely, yläkerrasta saa purtavaa.

Murua rinnan alle

Riiasta löytyy kiinnostavaa syötävää moneen makuun. Kannattaa kokeilla lounastarjouksia, joiden hinta–laatusuhde on usein kohdallaan.

Päivittäin vaihtuvaa kasvis- ja vegaanilounasta tarjoaa Miit (Lāčplēša iela 10), jonka mausteinen tom yam -keitto lämmittää kylmänä päivänä (pelkkä keitto 2,50 euroa, yhdessä salaatin tai pääruuan kanssa 6 euroa). Vitriinin herkullinen kakku­kavalkadi saa luja­tahtoisimmankin lankeamaan. Viikonloppuisin nautitaan pannu­kakkubrunssia vaihtuvin lisukkein.

Myös Annas Dārzs (Mūkusalas iela 44) tarjoilee viikonlop­puisin runsasta brunssia. Ravintola sijaitsee turistialueiden ulko­puolella, Väinäjoen vastarannalla. Paikan nimi tarkoittaa Annan puutarhaa, mikä selittyy kun vilkai­see viihtyisälle sisäpihalle. Pääruokien hinnat pyörivät kympin molemmin puolin.

Rentoa mutta laadukasta pikaruokaa etsivän kannattaa kokeilla Street Burgersin (Vecpilsētas ielan 8a) hampurilaisia (6–8 euroa). Vaikka kyseessä on ketju, purilaiset tehdään paikan päällä tuoreista raaka-aineista. Myös valikoima ilahduttaa. Runsai­den lihatäytteiden lisäksi tarjoillaan kolme eri kasvisvaihtoehtoa, ja gluteenitontakin löytyy.

3 × jännä museo

Muotimuseo

Muotimuseo

Täällä voi tutustua vannehameiden aikaan tai ihmetellä, miten pieniin vaatteisiin ihmiset entisaikaan mahtuivatkaan. Kannattaa myös piipahtaa museon ala­­kerran viihtyisässä kahvilassa. Modes Muzejs, Grēcinieku iela 24, fashionmuseumriga.lv

Jugendmuseo

Jugendmuseo

Riika on jugendtyylin keskus, ja kaupungista löytyy sille omistettu museo Riga Art Nouveau Centre. Piipahda myös kadun toisella puolella hurmaavassa Art Nouveau Riga -kaupassa. Alberta iela 12, jugendstils.riga.lv

Farmasiamuseo

Farmasiamuseo

Käy kurkkaamassa, miten lääkkeitä entisaikaan valmistettiin, kuinka alkemistit toimivat ja miten latvialaisessa kansanperinteessä on kautta aikojen käytetty erilaisia parantavia rohtoja. R. Vāgnera iela 13, mvm.lv

Näe tunnelmallinen puukortteli

Kalncieman puutaloalue on viihtyisä ajanviettopaikka.

Jos haluat kokea paikallisen elämyksen, suuntaa Kalnciema-korttelin lauantai­torille, jossa on tarjolla syötävää paikallisilta tuottajilta sekä käsityöläisten taidonnäytteitä. Näitä tuotteita et löydä marketin hyllyltä! Kalncieman kadun alue poikkeaa arkkitehtuuriltaan Riian vanhasta­kaupungista. Siinä missä keskustaa hallitsevat jykevät kivirakennukset, täällä näkee perinteistä latvia­laista puuarkkitehtuuria 1800-luvulta. Usein paikalla järjestetään kesällä myös ulkoilmakonsertteja ja teema­tapahtumia. Tori on auki ympäri vuoden lauantaisin kymmenestä kuuteen, ja aukiolta löytyy myös viinikauppa ja -kahvila sekä ravintola.

Koronapandemian rajoitusten vuoksi Kalncieman myyntitoimintaa on vuonna 2021 väliaikaisesti siirretty Āgenskalna-hallin torille. Ajantasaiset tiedot kannattaa tarkistaa Kalncieman sivulta: kalnciemaiela.lv.

Kommentoi »