
1. Olet jatkuvasti väsynyt, vaikka nukut riittävästi
Suurin osa elimistön raudasta on hemoglobiinissa eli verenpunassa. Lisäksi rautaa on luuytimessä, maksassa, pernassa ja jonkin verran kaikissa soluissa. Rautaa varastoi ferritiini-niminen proteiini. Veren ferritiiniarvo kuvastaa varastossa olevaa raudan määrää eli varastorautaa.
Tavallisimpia raudanpuutosoireita ovat väsymys ja suorituskyvyn lasku. Väsymys voi kuitenkin liittyä myös moniin muihin häiriöihin ja sairauksiin, ja suorituskyvyn lasku voi johtua liiallisesta kuormituksesta. Sen vuoksi on tärkeää, että oireiden syy selvitetään. Mikäli lääkäri epäilee raudanpuutteen aiheuttamaa anemiaa, otetaan pieni verenkuva ja mitataan ferritiiniarvo. Raudanpuutetta on syytä epäillä, kun hemoglobiini on normaalia alhaisempi ja ferritiiniarvo on alle 30 mikrogrammaa litrassa.
Ihan aina raudanpuutteeseen ei liity anemiaa. Silloin hemoglobiiniarvo on viitearvoissa, mutta ferritiini on matala. Tästä puhutaan piilevänä raudanpuutteena. Sekin voi aiheuttaa väsymystä, tahmeaa oloa ja suorituskyvyn laskua.
2. Syke on korkealla ja sydän tykyttää
Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla raudanpuute johtuu lähes aina runsaista kuukautisista. Ravinnosta tuleva rauta ei silloin pysty kattamaan kerran kuussa tapahtuvaa raudan menetystä. Raudanpuute on tavallista yleisempää myös raskaana olevilla naisilla, koska äidin rautavarastoja käytetään sikiön tarpeisiin.
Väsymyksen lisäksi raudanpuute voi oireilla korkeana leposykkeenä ja sydämen tykytyksenä. Pienikin ponnistus voi aiheuttaa hengästymistä tai hengenahdistusta. Lisäksi voi esiintyä heikotusta tai huimausta. Päätä saattaa särkeä ja korvissa humista.
Jos anemia todetaan ja sen syy on kuukautisvuoto, mietitään, miten vuotoa voitaisiin vähentää. Gynekologi on silloin paras asiantuntija. Lisäksi käyttöön otetaan rautalisä. Sillä anemia korjaantuu tavallisesti muutamassa kuukaudessa. Rautahoitoa pitää kuitenkin jatkaa vielä 2–3 kuukauden ajan, jotta elimistön rautavarastot täyttyvät.
Rautatabletti suositellaan otettavaksi joka toinen päivä. Näin se näyttäisi imeytyvän paremmin kuin joka päivä otettuna. Samanaikaisesti kannattaa käyttää C-vitamiinilisää, koska C-vitamiini edistää raudan imeytymistä. Sen sijaan kalkki, kahvi ja tee estävät imeytymistä.
Kaikkien vatsa ei kestä rautatabletteja, mikä voi ilmetä vatsavaivoina. Silloin voidaan harkita raudan antamista suonensisäisesti eli rautainfuusiota. Sillä voidaan korjata tilanne myös silloin, kun anemia on vaikea.
3. Vatsakin saattaa temppuilla
Aika usein raudanpuuteoireiden taustalla on keliakia. Se heikentää raudan imeytymistä, ja sen ensimmäinen merkki voi olla anemia. Usein keliakiaan liittyy myös erilaisia vatsaoireita, muttei välttämättä aina.
Keliakian hoito on gluteeniton ruokavalio. Sairauden saaminen hyvään hoitotasapainoon on tärkeää, koska hoitamaton keliakia voi aiheuttaa paitsi anemiaa myös osteoporoosia ja hedelmättömyyttä. Raudanpuute korjataan jälleen rautalisällä.
4. Olet kalpea kuin haamu
Päällepäin raudanpuute voi näkyä kalpeutena, kynsien haurastumisena, ihon kuivumisena ja hiusten lähtönä. Näihinkin oireisiin on runsaasti muita syitä, mutta lääkärin kannattaa mennä, jos lisäksi esiintyy muita raudanpuutteeseen viittavia oireita.
Joskus harvoin raudanpuute voi johtua ravinnon liian vähäisestä raudan määrästä. Suomessa raudan pääasialliset lähteet ovat liha ja lihavalmisteet sekä täysjyväviljatuotteet. Vegaanista ruokavaliota noudattavalla naisella raudanpuutteen riski on suurin, jos hänellä on runsaat kuukautiset. Siksi vegaanin on syytä varmistaa, että ruokavalioon kuuluu runsaasti täysjyväviljatuotteita, vihreitä lehtivihanneksia, palkokasveja sekä siemeniä ja pähkinöitä. Näin ravinnosta saa riittävästi rautaa.
5. Uloste on tummaa tai veristä
Raudanpuuteanemia voi joskus johtua mahan tai suoliston verenvuodosta. Silloin ulosteen mukana vuotaa verta tai uloste on väriltään mustaa. Se on hälyttävä merkki, jonka vuoksi pitää lähteä heti lääkäriin. Yli 55-vuotiailla vuodon taustalla voi olla jokin pahanlaatuinen sairaus, kuten suolistosyöpä. Sen vaara kasvaa ikääntyessä. Siksi vuodon syy pitää selvittää tähystystutkimuksella.
Miehen anemiaa pitää tutkia enemmän kuin hedelmällisyysikäisellä naisella, koska miehet eivät vuoda kerran kuussa. Syynä voi olla esimerkiksi haavainen paksusuolentulehdus. Toki sitä sairastavat myös naiset, ja tutkimukset ovat yhtä lailla paikallaan, mikäli raudanpuute ei selity runsailla kuukautisilla tai keliakialla.
Asiantuntija: sisätautien erikoislääkäri Joni Suomi, Terveystalo
Juttu on julkaistu alun perin 3.12.2022. Sitä on päivitetty.