Apu

Näin toimii korona-ajan rakennustyömaa: "Työ luonteeltaan sellaista, ettei olla isolla ryhmällä lähekkäin" – Kuvareportaasi Oulusta

Näin toimii korona-ajan rakennustyömaa: "Työ luonteeltaan sellaista, ettei olla isolla ryhmällä lähekkäin" – Kuvareportaasi Oulusta
Etätyöstä puhutaan Suomessa enemmän kuin koskaan. Samaan aikaan oululaisrakennuksille mennään töihin kuten ennenkin. Toiveuusinta.
Julkaistu: 18.10.2020

Kipsilevy pölisee, kun rakennusliike Lapti Oy:n kirvesmies Janne Liedes levyttää 74 neliön kokoista huoneistoa Oulun Tuirassa. Uuden kahdeksankerroksisen 56 asunnon talon pitäisi valmistua puretun Lassinkallion koulun tontille vuodenvaihteessa.

– Korona näkyy työssä siten, että urakkaporukka, johon myös kuulun, aloittaa työt kello 6.30, kun aiemmin olen aloittanut työpäivän seitsemältä. Näin tauot saadaan porrastettua, kun toiset työntekijät aloittavat seitsemältä. Asun 40 kilometrin päässä Iissä, joten ennätän töihin, kun herään viideltä, Liedes kertoo.

Liedes tykkää urakkatyöstä, sillä työtä voi tehdä omaan tahtiin ja se näkyy myös suurempana tilipussina. Koronakriisin puhjettua häntä kuitenkin mietitytti, tuleekohan työmaalle paljon kieltoja ja rajoituksia.

– Olemme selvinneet vähällä. Viruksen tartuntariski työmaalla on tehtyjen muutosten jälkeen aika pieni. Tälläkin viikolla levytän urakalla yksin väliseiniä, Liedes kertoo ja poraa levyjä kiinni väliseinien kestopuisiin rankoihin.

– Koronasta huolimatta olemme hyvin kiinni rakentamisen aikataulussa, sillä työt jatkuvat lähes normaalisti. Olemme kuitenkin lisänneet siivousta ja porrastaneet kahvi- ja ruokatauot siten, etteivät kaikki ole yhtä aikaa samassa tilassa. Työmaalla on tällä hetkellä neljä työnjohtajaa ja 20 työntekijää, kertoo työpäällikkö Mika Hänninen.

Viereisessä huoneistossa rakennusliike Laptin kirvesmies Jukka Lepistö kittaa myös yksin ja urakalla vasta levytetyn huoneiston nurkkasaumoja ja putkien läpivientejä palokitillä. Palomääräysten mukaan huoneiden nurkkasaumat ja muut avoimet kolot pitää tiivistää.

– Ei täällä työpäivän aikana juuri ketään tapaa, kun painaa töitä urakalla, Lepistö sanoo ja kävelee huoneiston keskeneräisellä betonilattialla, sillä sen päälle tulevia lattialämmitysputkia ja äänieristeitä ei ole vielä asennettu.

Viikko kerrallaan

Kerrosta ylempänä henkilöstöpalveluyritys Boltin työntekijät Antti Tyni ja Frans Littow kantavat kipsileyjä huoneistoihin, jotta ne ovat valmiina, kun urakkaporukka etenee väliseinätyössään. Nosturi on nostanut massiivisen levynipun parvekkeen kohdalle, josta Boltilta tilatut apumiehet saavat ne näppärästi sisälle.

– Olen tällä työmaalla toistaiseksi viikon kerrallaan. Rakennustyö tuli tarpeeseen, sillä koronan vuoksi ravintolat suljettiin, kertoo dj ja karaokeisäntä Antti Tyni. Hän on ollut oululaisen yökerho Ihkun palveluksessa jo viisi vuotta.

– Ennen koronaa työpäivä alkoi Ihkussa kello 21 ja päättyi viiden aikaan aamuyöstä. Aloin jo ennen koronaa tehdä keikkoja rakennustyömailla, sillä yötyö on pitemmän päälle perheelliselle raskasta. Meidän perheeseen syntyy pian lapsi, Tyni sanoo.

Marras-helmikuussa Oulussa asuva Tyni teki viiden viikon pituisen dj-keikan Ihkun Levillä sijaitsevassa baarissa.

– Koronaa ei kerrostalotyömaalla juuri huomaa. Työpäivän jälkeen ei tule kotoa lähdettyä mihinkään, sillä omakotitalon pihassa on menossa kanalaprojekti. Laitamme kesäksi muutaman kotikanan, Tyni kertoo.

Etelässä vuokratyövoimaa lähes sata prosenttia

Uutisissa esiin nousseet rakennusalan koronauutiset liittyvät erityisesti eteläiseen Suomeen, jossa on paljon yhdessä asuvia työntekijöitä muualta maailmasta. Pohjoisen tilanne on toisenlainen.

– Pohjois-Suomen työmaillamme iso osa työntekijöistä on omia työntekijöitä. Etelä-Suomen työmaille omia kirvesmiehiä on enää vaikea saada. Siellä alihankinnan ja vuokratyövoiman osuus on jo lähes sata prosenttia. Rakennusyhtiö Laptin toimitusjohtaja Timo Pekkarinen kertoo.

Pekkarisen vuonna 1990 perustama rakennusliike valmisti alkuvuosina pelkästään omakoti- ja rivitaloja, mutta vuodesta 2010 asuntotuotanto on ollut lähes pelkästään kerrostaloja Pohjois-, Itä- ja Etelä-Suomen suurimmissa kaupungeissa. Lisäksi se rakentaa sairaaloita, kouluja sekä päivä- ja hoivakoteja.

Nykyisin yrityksen suurin omistaja on Harjavalta Oy. Pekkarinen on vähemmistöosakas. Laptilla on tällä hetkellä työn alla yhteensä 60 rakennuskohdetta. Sen palveluksessa on lähes 600 työntekijää.

Korona näkyy Pekkarisen mukaan asuntojen kysynnän vähenemisenä, vaikka Lapti aloitti huhtikuussakin pari uutta kerrostalokohdetta.

– Rakentamista ei aloiteta, jos kerrostalokohteen huoneistoista ei ole saatu myytyä 50 prosenttia. Maaliskuun myynti meni yli budjetoidun, mutta huhtikuussa jäätiin hiukan tavoitteista jälkeen. Muuten rakennusala on sopeutunut hyvin koronatilanteeseen. Työ on luonteeltaan sellaista, ettei työkohteessa olla isolla ryhmällä lähekkäin.

Kahvitauko kutsuu

Henkilöstöpalveluyritys Selektan rakennussiivooja Tiina Paimen imuroi betonilattiaa puhtaaksi, sillä huomenna tulee putkimies asentamaan lattialämmitysputkia. Pian alkaa ryhmän porrastettu kahvitauko.

Paimen katsoo kelloa ja kiiruhtaa ulkoseinälle pystytettyyn väliaikaiseen rakennushissiin laskeutuakseen viidennestä kerroksesta alas.

Kahvi- ja sosiaalitila sijaitsee työmaan laidalle pystytetyn parakin alakerrassa. Yläkerrassa on puolestaan työmaan johto. Pukuompelijaksi sekä lasten ja nuorten erityisohjaajaksi valmistunut Paimen on jo 4,5 vuotta työskennellyt rakennussiivoojana.

– Tykkään työstäni ja rakennusalalla on ihan hyvä palkkataso, Paimen sanoo. ●

Päivitetty 18.10. – Ilmestynyt 10.6.2020

Kommentoi »