Apu

Tutkija: QAnonin ajattelutapa muodostaa uhan – erikoinen salaliittoteoria leviää Suomessakin, ja se hyödyttää oikeistopopulisteja

Tutkija: QAnonin ajattelutapa muodostaa uhan – erikoinen salaliittoteoria leviää Suomessakin, ja se hyödyttää oikeistopopulisteja
Salaliittoteorian mukaan Donald Trump käy taistelua poliitikoista, asiantuntijoista ja mediasta koostuvaa eliittiä vastaan. Eliitin muodostama deep state, syvä valtio, koostuu QAnonin kannattajien uskomusten mukaan pedofiilien ja satanistien verkostosta, jota vastaan liikkeen edustajat taistelevat.

Eduskuntatalon edessä Helsingissä järjestettiin 1. syyskuuta EU-vastainen mielenosoitus. Eräs osallistuja kantoi mielenosoituksessa kylttiä, jossa luki Make Finland Great Again. Virkkeen perässä oli Q-kirjain.

Mikä ihmeen Q?

Yhdysvalloista lähtöisin oleva salaliittoteoria QAnon leviää nyt myös Suomessa. Liikkeen juuret ovat internetin keskustelupalsta 4chanilla, jolla nimimerkki Q julkaisi ensimmäisen kerran lokakuussa 2017. Tiedossa ei ole, kuka tai ketkä ovat nimimerkin takana.

Punaisen pillerin salaisuus

Salaliittoteorian mukaan Donald Trump käy taistelua poliitikoista, asiantuntijoista ja mediasta koostuvaa eliittiä vastaan.

Eliitin muodostama deep state, syvä valtio, koostuu QAnonin kannattajien uskomusten mukaan pedofiilien ja satanistien verkostosta, jota vastaan liikkeen edustajat taistelevat.

Myrskyn (The Storm) noustessa nähdään pidätyksiä, jolloin syylliset otetaan kiinni. Suuren herätyksen (Great Awakening) myötä kaikille paljastuu, millainen maailma oikeasti on.

QAnonin maailmassa liikkeen kannattajat ovat hyviä, jotka taistelevat pahaa vastaan. Verkkokeskusteluissa käytetään usein Matrix-elokuvasta tuttua red pill -ajatusta: kun nauttii punaisen pillerin, herää unesta, jolloin näkee maailman todellisen tilan.

Muut jatkavat valheessa elämistä.

QAnoniin viittaava kyltti vilahti EU:n vastaisessa mielenosoituksessa Helsingissä 1.9.2020.

QAnon kietoutuu Trumpin ympärille

Yhdysvalloissa liittovaltion poliisi FBI on luokitellut QAnonin terroriuhaksi.

– QAnon on salaliittoteoria, jossa on paljon klassisen salaliittoteorian elementtejä. Mutta se on myös poliittista vaikuttamista, sanoo Helsingin yliopiston tutkijatohtori Niko Pyrhönen, joka on erikoistunut oikeistopopulististen liikkeiden verkkokäyttäytymisen tutkimiseen.

Pyrhösen mukaan QAnon poikkeaa monesta muusta salaliittoteoriasta siinä, että se kietoutuu vahvasti yhden poliittisen keskushenkilön eli Donald Trumpin ympärille.

– Liikkeen ajatuksena on, että koska Trump on omassa sodassaan syvää valtiota kohtaan, hän ei voi niin suoraan sanoa asioita, Pyrhönen sanoo.

Elokuussa Trump kommentoi QAnonia lehdistötilaisuudessa: ”En tiedä liikkeestä paljoakaan, mutta olen ymmärtänyt, että he pitävät minusta paljon, mitä arvostan.”

Heinäkuussa Trumpin entinen turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Michael Flynn esiintyi Youtube-videolla, jolla hän lausui QAnonin tunnuslauseen where we go one, we go all. Se tarkoittaa vapaasti suomennettuna ”olemme yhdessä”.

QAnonin kannattaja on myös saamassa paikan Yhdysvaltain kongressista, kun elokuussa republikaanien Marjorie Taylor Greene voitti kongressin esivaaleissa Georgiassa vastaehdokas John Cowanin.

"QAnonissa keskeinen ajatus on, että korona on huijaus, jolla yritetään horjuttaa Trumpin kannatusta. Kenttä, joka on ottanut Qanonin omakseen, on yhtäkkiä laajentunut."
Janne Riiheläinen, tietokirjailija

Korona lisännyt QAnonin kannatusta

QAnon-liike on saanut lisää tuulta alleen korona-ajasta, Pyrhönen sanoo. Siihen, kuten moniin muihinkin salaliittoteorioihin, liittyy vahva auktoriteettien kyseenalaistaminen.

QAnonia läheltä seurannut, informaatiovaikuttamiseen erikoistunut tietokirjailija Janne Riiheläinen huomauttaa, että vaikka QAnon alun perin veti puoleensa niin sanotun vaihtoehtoisen oikeiston edustajia, viime aikoina myös erilaiset terveysgurut, astrologit ja uskomushoitojen kannattajat ovat löytäneet kaikupohjaa liikkeestä – myös Suomessa.

Myös Britanniassa yleisradioyhtiö BBC on raportoinut QAnonin kannattajien ja esimerkiksi koronan terveyshaitat kieltävien ihmisten lähentymisestä.

– QAnonissa keskeinen ajatus on, että korona on huijaus, jolla yritetään horjuttaa Trumpin kannatusta, Riiheläinen sanoo.

– Kenttä, joka on ottanut Qanonin omakseen, on yhtäkkiä laajentunut, hän kuvaa.

"Syntyy kuilu, joka johtaa vieraantumiseen ja yhteenottoihin. Meidän pitäisi jo nyt rakentaa exit-prosesseja kaninkoloihin jääneille ihmisille."
Janne Riiheläinen, tietokirjailija

Suomen Q-festivaalilla 50 osallistujaa

Heinäkuussa amerikkalainen Vice-verkkomedia kertoi QAnonin kansainvälistymisestä ja Suomen Q-festivaalista, joka järjestettiin Kemiönsaarella. Paikalla dragsfjärdiläisessä hotellissa oli noin 50 ihmistä.

Keskeinen foorumi Suomen QAnonille on ollut Facebookin julkinen QAnon Suomi -ryhmä. Myös liikkeen keskushahmojen ylläpitämät Youtube-kanavat sekä tietyt vastamediat ovat keskeisessä roolissa QAnonin sanoman levittämisessä.

Suomessa suosituimpien QAnon-sisältöjä jakavien tilien yksittäisillä videoilla on tyypillisesti joitain tuhansia katselukertoja.

Riiheläinen ei kuitenkaan näe, että QAnonista olisi poliittiseksi voimaksi Suomessa. Silti hän kantaa huolta siitä, että liike kasvaa.

– Syntyy kuilu, joka johtaa vieraantumiseen ja yhteenottoihin. Meidän pitäisi jo nyt rakentaa exit-prosesseja kaninkoloihin jääneille ihmisille, Riiheläinen sanoo.

Niko Pyrhösen mielestä QAnonin edustama ajattelutapa muodostaa uhan. Silloin olennaista on, millaisia tuenilmauksia poliitikot antavat QAnonille.

EU:n vastainen mielenosoitus Helsingissä 1.9.2020.

Laura Huhtasaari jakoi QAnon-postauksen Twitterissä

Pyrhösen mukaan esimerkiksi Perussuomalaiset ruokkii ajatusta siitä, että media on äärimmäisen puolueellinen. Siksi puolue myös hyötyy leviävistä salaliittoteorioista.

Suomalaisista eturivin poliitikoista perussuomalaisten euroedustaja Laura Huhtasaari on Pyrhösen mukaan ”flirttaillut” QAnonille.

Twitterissä Huhtasaari on uudelleentwiitannut Vaihtoehtoraportti-nimisen, QAnon-sisältöä levittävän tilin twiitin kesäkuussa. Twiitti sisälsi QAnonille tyypillisiä hashtageja: #Qanon, #SuuriHerääminen ja #GreatAwakening.

Laura Huhtasaari ei antanut Avulle haastattelua vaan vastasi tekstiviestitse, että ei ole perehtynyt QAnonin toimintaan.

Hieman myöhemmin sen jälkeen hän jakoi Avun kanssa käymänsä tekstiviestinvaihdon Twitterissä.

Artikkelin pääkuvassa on QAnon-liikkeen perusteoksena pidetty An Invitation to The Great Awakening, jota myy muun muassa verkkokauppa Amazon.

Julkaistu: 4.9.2020
9 kommenttia