Apu

Puukiuas on päästöpommi – ”Älä tee niin kuin on aina tehty”

Puukiuas on päästöpommi – ”Älä tee niin kuin on aina tehty”
Mistä saunanlämmittäjä voi tietää, onko oma kiuas savupommi? Tutkimus osoitti, että kiukaat ovat sekalaista seurakuntaa.
Julkaistu: 20.3.2019

Tuoreessa kiuastutkimuksessa mitattiin yleisimpien kiuasmallien rakenteet ja päästöt. Tulos on kaoottinen, sillä tutkijat joutuivat toteamaan: Jokainen kiuas on yksilö. Ja jos kiukaassa onkin periaatteessa hyvät rakenteet, käytännössä ne voivat olla tukossa.

Suomessa on yli miljoona puukiuasta ja puilla lämmittäminen tuottaa terveydelle haitallisia päästöjä jopa välittömästi. Puunpoltossa syntyy pienhiukkasia ja syöpävaarallisia PAH-yhdisteitä. Pidemmällä aikavälillä puilla lämmittäminen kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Yliopistotutkija Jarkko Tissari Itä-Suomen yliopistosta kertoo, miten tavallinen ihminen voi vähentää oman puukiukaansa päästöjä.

Mistä näen, onko oma kiukaani vähäpäästöinen vai vaarallisempi savuttaja?

– Se on hyvin hankalaa. Ensin pitäisi ymmärtää polttotekniikkaa. Sitten kameralla voi tutkia kiukaiden sisuksia. Esimerkiksi kiukaassa voi olla toisioilma-aukkoja, jotka sinänsä ovat hyväksi, mutta aina ne eivät kuitenkaan toimi. Jokainen kiuas on yksilö.

– Jos kiuas on valmistettu ennen vuotta 2013, sen päästöt ovat todennäköisesti korkeammat kuin uudemmissa kiukaissa.

Onko kertalämmitteisellä ja jatkuvalämmitteisellä kiukaalla eroa?

– Päästöjen suhteen ei ole olennaista eroa. Tosin kertalämmitteisessä hyötysuhde on parempi. Kivet varastoivat lämpöä paremmin. Verkkotyyppiset kiukaat eivät ole päästömielessä parempia tai pahempia kuin muut.

Mistä tiedän, kuinka pahasti kiukaani tuuppaa päästöjä ilmaan?

– Voi tarkkailla piipustaan tulevaa savua. Sieltä ei saisi tulla silmin havaittavaa savua. Kun savua ei tule, ollaan jo keskimääräistä paremmalla puolella kiukaan päästöjen suhteen.

Miten voin vaikuttaa pienhiukkasten syntymiseen, kun en aio luopua kiukaastani?

– Polttele tietoisesti äläkä tee niin kuin on aina tehty. Opettele käyttämään kiuasta hyvin. Päästöihin voi vaikuttaa esimerkiksi tuhkaluukun paikkaa ja klapien kokoa säätämällä. Jos kiukaalla on käyttöohjeet, lähtökohtana on noudattaa niitä.

– Aloita lämmitys pienillä puilla ja kasvata kokoa loppua kohti. Tuli on parasta sytyttää puiden päältä ja käyttää sytykkeenä esimerkiksi pieniä tikkuja.

– Mieti mitä teet. Muoveja ei pidä missään nimessä polttaa. Jos pakkauksen kyljessä on merkki polttokelpoisuudesta, se ei koske sinua vaan jätteenpolttolaitosta.

– Maitopurkkien ja pahvien poltto tuottaa palamatonta tuhkaa ja se voi tukkia ilmareittejä, eli se huonontaa palamisen edellytyksiä entisestään.

Hyviä ohjeita voit katsoa tästä ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Helsingin seudun ympäristöpalvelujen HSY:n videolta.

Mikä on pikku kiukaani merkitys ilmastolle?

– Kun olet lämmittänyt saunan, pienhiukkaset lähtevät pitkälle matkalle. Pienhiukkaset voivat samentaa ilmaa kilometrien päässä saunanlämmittäjästä. Ne liikkuvat ilmavirtausten mukaan ja törmäävät maahan tai tulevat sateen mukana alas. Pilvessä jokaisen pisaran sisällä on pienhiukkanen.

– Puunpolton pienhiukkaset voidaan karkeasti jakaa kolmeen ryhmään kemiallisen koostumuksensa mukaan: tuhkahiukkasiin, nokeen ja orgaanisiin yhdisteisiin. Kaikissa näissä ryhmissä on haitallisia yhdisteitä.

– Hiukkaset kulkeutuvat ilmassa tuhansia kilometrejä. Ne näkyvät arktisilla alueilla. Hiukkaset sulattavat lunta, koska ne imevät auringonvaloa tehokkaammin kuin jää ja lumi. Iso suomalainen tutkimus selvittää parhaillaan, mikä on erilaisten päästöjen vaikutus arktisiin alueisiin. Jää- ja luminäytteitä tutkimalla tietoa saadaan satojen vuosien ajalta.

Kiuastutkimus toi iskun suomalaisten saunakulttuuria vastaan?

– Onhan sen tavallaan isku, mutta jos lämmittäjä tekee oikeita toimenpiteitä, tilanne paranee paljon. Monet polttavat tietämättä asioista ja lämmittävät kiuasta turhaan tuntikausia. On myös paljon valistuneita käyttäjiä. Aina voi kehittää asioita eteenpäin.

Suuttuivatko suomalaiset kiukaidensa kyseenalaistamisesta?

– Meille ei ole tullut palautetta tavallisilta ihmisiltä. Keksijät ja kiuasvalmistajat ovat suhtautuneet asiaan innokkaasti. Tutkimusta jatketaan. Seuraavaksi mukana on myös kiukaiden valmistajia. He haluavat kehittää tuotteitaan.

2 kommenttia