Apu

Prinssi William saapuu Suomeen - "Vompatista" tuli brittihovin tulevaisuuden kannattelija


Prinssi William saapuu ensi viikolla ensivisiitille Suomeen. Vanhoillisen brittihovin tulevaisuus lepää Williamin vankoilla harteilla ja hänen kyvyssään sopeutua nyky-aikaan.

Prinssi William saapuu Suomeen 29. marraskuuta onnittelemaan satavuotiasta maatamme presidentti Sauli Niinistön kutsusta. Isäntä on samaa vuosikertaa 1948 kuin Williamin isä Charles. Jenni Haukio on viisi vuotta vierasta vanhempi, ja hän odottaa esikoistaan syntyväksi helmikuussa. Williamin kolmas syntynee kuukautta myöhemmin.

Prinssillä saattaa olla ikätovereitaan oikeampi käsitys siitä, miten nuori Suomen itsenäisyys on. Se on 17 vuotta nuorempi kuin Williamin isoäidin äiti, kuningataräiti Elisabet, jonka William ehti tuntea parikymmentä vuotta. Suomi on vain neljä vuotta vanhempi kuin prinssi Philip.

Mielenkiintoista nähdä, miten tämä historiantaju ja prinssin tulevaisuudeninto konkretisoituvat vierailulla.

William suhtautuu tulevaisuuteensa vastuuntuntoisesti. Hän ei pullikoi tehtäväänsä vastaan; toivoo vain, että sinne olisi vielä pitkä matka. William erosi armeijan palveluksesta, ja hän on ottanut isänsä kanssa yhä enemmän 91-vuotiaan kuningattaren tehtäviä hoitaakseen. Prinssi Edward taas siirtyi täyttämään 96-vuotiaana eläköityneen isänsä prinssi Philipin jättämää aukkoa.

Williamista on kasvanut hovin edustava jäsen. Kauas on tultu pikkupoika "Vompatista". Sillä lempinimellä Walesin prinssi Charles kutsui parivuotiasta esikoispoikaansa. Vompatti on australialainen punkea pussieläin: hellyttävät poskipussit, nöpönenä ja suppusuu. Juuri siltä William näytti, ja siltä näytti hänen poikansa Georgekin taaperona.

Lue tuoreesta Avusta (47/2017) koko juttu Williamin elämästä.

Teksti Raila Kinnunen, kuva Lehtikuva

Julkaistu: 23.11.2017