Pekka Puska: Nuuskan haitat kasautuvat köyhimmälle kansanosalle – Myynnin laillistaminen lisäisi käyttöä
Terveys ja hyvinvointi
Pekka Puska: Nuuskan haitat kasautuvat köyhimmälle kansanosalle – Myynnin laillistaminen lisäisi käyttöä
Legendaarinen kansanvalistaja Pekka Puska vastustaa jyrkästi nuuskan tuonnin laillistamista. Hänestä tulli tarvitsee lisää resursseja nuuskan trokauksen lopettamiseksi. Omaan käyttöön tuotavan nuuskan sallittua määrää pitäisi vähentää merkittävästi.

Nuuskan myynnin laillistamiselle ilmestyy lisää kannattajia eduskunnassa. Alkuviikosta Vasemmistoliiton kansanedustaja Merja Kyllönen sanoi aikovansa esittää hallitukselle, että Suomi neuvottelisi EU:ssa poikkeusluvasta nuuskan lailliseen myyntiin.

– Hämmästyin, että Kyllönen ajaa tällaista asiaa. Hänen puolueensa on yleensä ollut aktiivisen kansanterveyspolitiikan puolella. Nuuska on haitallinen tuote, lääketieteen tohtori Pekka Puska sanoo.

Pekka Puska on tunnettu muun muassa Pohjois-Karjala-projektista, joka paransi itäsuomalaisen väestön terveyttä. Pohjoiskarjalalaisia ajettiin lopettamaan tupakointi sekä vähentämään liiallista suolan ja voin käyttöä.

Laillistaminen nostaisi terveydenhuollon kustannuksia

Laillistamisen kannattajat sanovat, että laillistamalla myynti ja myyntimäärät saataisiin hallintaan ja samalla kerättäisiin verotuloja terveyshaittojen hoitamiseen.

– On päivänselvää, että se lisäisi käyttöä ja terveyshaittoja olennaisesti, Puska sanoo.

Hänestä laillistamispuheet ovat väärä viesti kansalaisille.

– Käytön yleistyminen johtaisi terveydenhuollon kustannusten nousuun. Sitä ei kompensoitaisi saatavilla verotuloilla, sillä muiden tupakkatuotteidenkaan verotulot eivät riitä kattamaan niiden käytöstä yhteiskunnalle aiheutuvia kustannuksia, Puska korostaa.

Sallittu tuontimäärä kilosta sataan grammaan!

Puska rajoittaisi nykyään sallittua tuontia omaan käyttöön ja huolehtisi siitä, että tullilla on riittävät resurssit tuonnin valvontaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä esitti viime vuonna, että kansalaisten tulisi saada tuoda nuuskaa, purutupakkaa ja nenänuuskaa nykyisen kilon sijasta 100 grammaa.

Tuontirajoitusten rikkomuksista annettavia seuraamuksia pitäisi tehostaa. Työryhmä antaisi viranomaisille tehokkaampia keinoja laittoman tuonnin ja kaupan valvontaan.

Nuuskaa valuu Suomeen muun muassa Ruotsista, joka on saanut EU:lta poikkeusluvan myydä Ruotsissa nuuskaa.

Haitat kohdistuvat köyhiin kansanosiin

– Lisääntynyt käyttö näkyy jo ammattikouluissa opiskelevien poikien parissa. Sen osoittaa THL:n uusi kouluterveyskysely. Kysymys on näistä nuorista. Ilmiö ei ole vielä suuri, mutta nuuskan käyttö johtaa nikotiinikoukkuun, Puska sanoo.

Nuuskan ostaminen on helppoa jopa lapsille. He ostavat nuuskaa esimerkiksi Snapchat-sovelluksen avulla. Markkinoilla on karkkimaisen houkuttelevia rasioita. Myös tytöille on suunnattu söpöjä nuuskarasioita. Tyttöjen nuuskan käyttö on Suomessa silti vähäistä.

Puska arvioi, että nuuskaamisen haitat kasaantuisivat vähävaraiselle kansanosalle, jonka terveys on jo nyt keskimääräistä heikompi.

Jotkut väittävät nuuskaamista terveellisemmäksi kuin tavallisten savukkeiden polttamista.

– Saattaa olla, että se on vähemmän haitallista kuin tupakointi, mutta nuuskaaminen johtaa myös muiden tupakkatuotteiden käyttöön.

Moni joukkueurheilua harrastava nuori työntää nuuskapusseja huulensa alle.

– On harhakäsitys, että nuuska parantaa suorituskykyä. Ei paranna. Silloinhan se tuntuu hyvältä, jos jo on nikotiinikoukussa ja saa nikotiinia, Puska sanoo.

Lisää terveyskasvatusta

Kansanedustaja Atte Harjanne (vihr.) totesi Ylelle: ”Fiksu päihdepolitiikka on sellaista, joka pyrkii haittojen vähentämiseen fiksun kontrollin kautta.”

Pekka Puska hymähtää termille fiksu.

– Olen kyllä aina pitänyt valistusta ja terveyskasvatusta keskeisimpänä. Eihän kaikkea olla kieltämässä. Esimerkiksi suola on erittäin epäterveellistä, mutta ei sitä olla kieltämässä.

Nuuskan terveyshaitat

Nuuskaus vaikuttaa yleisterveyteen, verenkiertoelinten sairauksiin, verenpaineen kohoamiseen, hidastaa haavojen paranemista ja edesauttaa mahahaavan syntyä.

Nuuskaan voidaan maun parantamiseksi lisätä sokeria, mikä aiheuttaa hampaiden reikiintymistä. Reikiä tulee erityisesti hampaiden ienrajoihin.

Muita nuuskan suuvaikutuksia ovat paikalliset limakalvovauriot, ienmuutokset, ienvetäytymät ja hampaiden värjääntymä. Se voi johtaa suusyöpiin.

Nuuska sisältää yli 2 500 kemikaalia, joista noin 30 aiheuttaa syöpää.

Nikotiinipitoisuus on suurempi kuin tupakassa. Nuuskasta nikotiini imeytyy hitaammin kuin tupakasta. Kun nuuska on suussa pitkiä aikoja päivittäin, nikotiinimäärä on suui.

Nuuskaajien nikotiiniriippuvuus on yleensä vaikeampi kuin tupakoivien.

Lähde: Lääkärien ylläpitämä terveyskirjasto.fi

5 kommenttia