
Presidentti Bushin inhokki on varsinainen puhtipommi purtavaksi
Parsakaali ei ole sukua parsalle, vaan muille kaaleille. Eniten terveyshyötyjä saa popsimalla raakaa parsakaalia.
Parsakaalin eli broccolin sanotaan pienentävän syöpään sairastumisen riskiä. Se sisältää runsaasti C-vitamiinia, beetakaroteenia ja kuitua sekä antioksidanttisia yhdisteitä, jotka suojaavat soluja vapaiden radikaalien vaikutuksilta. Ne aiheuttavat solujen ennenaikaista vanhenemista sekä sairauksia, kuten syöpää, reumaa sekä sydän- ja verisuonitauteja.
Parsakaali on puhtipommi kaikin tavoin käytettynä, mutta jos siitä haluaa parhaat terveyshyödyt, vihannesta kannattaa popsia raakana. Kun parsakaalin rakenne vaurioituu – esimerkiksi pureskeltaessa – se tuottaa sulforafaania, joka toimii antioksidanttina. Sen sijaan keitettäessä ja pakastuksessa sulforafaania tuhoutuu.
Broccoli sopii esimerkiksi keittoihin, kastikkeisiin, piirakoihin ja vokkiruokiin. Parhaimmillaan se on, kun kukinnot ovat vielä pieniä eikä terälehtien keltainen väri näy. Tällöin kukkavarsi on puutumaton ja pehmeä. Koko kasvi kelpaa syötäväksi, ja nuoria lehtiä voi käyttää lehtikaalin tavoin.
Parsakaalia on viljelty mahdollisesti jo antiikin Rooman aikaan Etelä-Euroopassa, mutta Pohjoismaihin se kotiutui vasta 1900-luvulla. Tällä vuosituhannella tästä Yhdysvaltain presidentti George Bushin inhoamasta kaalikasvista on tullut suomalaistenkin suosikki.
Ei sukua parsalle
Parsakaali on ristikukkaiskasveihin kuuluva viljelykasvi ja kaalin muunnos. Parsakaalin kukinto ja varret ovat vihreät, ja ulkonäöltään se muistuttaa lähisukulaistaan kukkakaalia. Nimestään huolimatta parsakaali ei ole sukua parsalle. Parsakaalista käytetään myös sen italiankielistä nimeä broccoli, joka juontaa latinankielisestä haaraa tai käsivartta tarkoittavasta sanasta brachium.
Kukoistaa kaikkialla Suomessa
Parsakaali sopii hyvin viljeltäväksi kotipuutarhassa, eikä se vaadi kummoistakaan viherpeukaloa. Sitä voi kasvattaa kaikkialla Suomessa, sillä kasvi kestää pakkasta. Parsakaali on myös taloudellinen kasvatettava: jo kahdesta parsakaalista saa runsaan sadon.
Lähteet: Pellervo.fi, Plantagen.fi ja Science Daily.