Päivän Apu 25.3.2019: Eläkepommia pelätään, mutta silti eläkeläisiltä kalastellaan ääniä
Puheenaiheet
Päivän Apu 25.3.2019: Eläkepommia pelätään, mutta silti eläkeläisiltä kalastellaan ääniä
– Näissäkin vaaleissa jo näkyy, että jotkut puolueet keskittyvät pelkästään etujen myöntämiseen eläkeläisille, koska se on vaalitaktisesti järkevää, professori Hannu Piekkola sanoo.
1Kommenttia
Julkaistu 25.3.2019
Apu

Oman väen huvetessa katse on kansantaloustieteen professori Hannu Piekkolan mielestä vääjäämättä suunnattava yli rajojen.

– Maahanmuutto on se venttiili, joka voi sopeuttaa Suomen taloutta, ja se on hyvin herkkä talouden kasvulle: jos tulee työpaikkoja, tulee maahanmuuttoakin.

Yhtenä uhkana Piekkola pitää puolestaan poliittista järjestelmää.

– Näissäkin vaaleissa jo näkyy, että jotkut puolueet keskittyvät pelkästään etujen myöntämiseen eläkeläisille, koska se on vaalitaktisesti järkevää.

Eläkeuudistus tuli voimaan vuonna 2017 varsin vähin äänin. Valmisteluvaiheessa muutamat poliitikot ja järjestöt paheksuivat sitä, että häviäjiä ovat lähes yksinomaan nuoremmat sukupolvet ja että suuret ikäluokat rajattiin heikennysten ulkopuolelle.

- Häijympi voisi tokaista, että totta kai rajattiin. Heitä kun valtaosa päättäjistä edusti, tai vähintään kaipaili heidän ääniään, Susanna Luikku kirjoittaa.

Jatkossa eläkkeelle pääsee yhä myöhemmin. Nuorten ikäluokkien eläkeikä alkaa pian kolkutella jo 70 vuoden lähistöllä. Osa eläkeläisistä jatkaa jo nyt töitään yli eläkeiän, Unto Kempas peräti yli 90-vuotiaaksi.

Eläkkeisiinkin pätee vanha sanonta: ihmiset ovat tasa-arvoisia, toiset vain ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Vähintään seitsemän vuotta kansanedustajana ennen vuotta 2011 ollut saattoi saada sopeutumiseläkettä, mikäli hän ei työllistynyt työmarkkinoilla. Sopeutumiseläkkeessä ei ollut alaikärajaa.

- Tämä järjestelmä sotii kansalaisten yleistä oikeustajua vastaan. Entistä kohtuuttomammalta se tuntuu nyt, kun kaikkien eläkeikää on nostettu. Vielä enemmän ärsyttää se, että eräät entiset edustajat näyttävät keplottelevan muiden tulojensa suhteen niin, etteivät varmasti menetä tätä anteliasta eläke-etuuttaan, Marja Aarnipuro kirjoittaa.

Eduskunta hyväksyi sopeutumiseläkkeen lakkauttamisen maaliskuussa 2019. Tilalle tulee pienempi sopeutumisraha.

1 kommentti