Apu

Työelämän tervaskannot: Unto, 92, jatkaa yhä töitä, vaikka ajokorttikin vietiin

Työelämän tervaskannot: Unto, 92, jatkaa yhä töitä, vaikka ajokorttikin vietiin
92-vuotias Unto Kempas jatkaa edelleen aluepäällikkönä ja Orapi Nordic Oy:n voiteluaineiden myyntiedustajana. Tahtia ei haittaa, vaikka ajokorttia ei viime kesänä enää uusittukaan.
Julkaistu: 20.12.2018

Kokkolan Rytinmäellä asuva Unto Kempas tekee nyt töitä puhelimella kotona kolmena päivänä viikossa.

– Työpäivinä menee 5–6 tuntia puhelimessa. Myyn erikoisvoiteluaineita, minulla on valikoimassa 800 erilaista artikkelia. Pistän listan tilauksista Vantaalle ja sieltä tavara toimitetaan eteenpäin tilaajille, Unto kertoo.

Vielä viime vuonna auton matkamittariin kertyi 35 000 kilometriä. Ajokorttia ei enää uusittu näön heikkenemisen takia. Kortin lähdön takia Unto myi melko tuoreen nelivetoisen Volkswagen Tiguan -maasturin takaisin liikkeeseen, josta hän oli sen ostanutkin.

– Ostin auton neljä vuotta sitten uutena. 13 000 euroa tuli takkiin, kun se piti myydä, hän harmittelee.

Unto on työskennellyt samassa firmassa jo 43 vuotta.

– Lähestyessäni kuusikymppisiäni vaihdoin työpaikkaa. Sitä ennen minulla oli omia yrityksiä: minkkifarmi, varaosaliike ja maansiirtofirma. Orapi haki tälle alueelle myyntimiestä ja palkkasi minut.

Kun ajokorttia ei uusittu, Unto soitti firmaan ja pyysi lopputilin kesälomarahoineen. Siihen firma ei kuitenkaan suostunut, vaan halusi jatkaa työsopimusta hänen kanssaan.

– Nuorempia osaajia ei ole edes löytynyt, heitä kiinnostaa tietokoneilla pelaaminen enemmän kuin kenttätyö asiakkaiden parissa. Sitä en ymmärrä, kun juuri asiakkaiden kanssa neuvotteleminen on tämän työn suola.

Unto Kempas pitää valikoimissaan 800 erilaista erikoisvoiteluaineartikkelia.

Unto itse ei käytä edes sähköpostia. Orapilla on toinenkin eläkeiän ylittänyt myyntiedustaja Nakkilassa, hän on 70-vuotias mies.

– En tiedä, olenko hyvä myyntimies, mutta olen vain kiinnostunut näistä hommista ja ymmärrän voiteluaineiden päälle, myyntiedustaja sanoo.

Unton palkka tulee myyntiprovisioista.

– Jos saan 5 000 eurollakin myytyä kuukaudessa, se tekee tonnin verran rahaa eläkkeen päälle. Taloudellisista syistä en kuitenkaan joudu jatkamaan työntekoa.

Unton vastuualueeseen aluepäällikkönä kuuluu Kokkola ja lähiseutu, esimerkiksi Oulainen, Haapajärvi, Kaskinen ja Vaasa.

66-vuotias poikakin on vielä töissä

Unto jäi leskeksi 27 vuotta sitten. Tällä hetkellä hän seurustelee, mutta asuu omakotitalossaan yksin. Kahdella lapsella on lapsenlapsia, ja suku jatkuu jo neljännessäkin polvessa.

Unto ei ole perheensä ainoa eläkeiässä työtä jatkava.

– 66-vuotias poikani ajaa bussia. Hän on tälläkin hetkellä keikalla Tukholmassa. Hän kokeili myös tätä minun hommaani, mutta se ei ottanut tuulta purjeisiinsa. Poika sanoi, että sinä isä myyt vaikka housutkin jalasta, Unto nauraa.

Korkeasta iästä huolimatta Unto on pysynyt hyvässä kunnossa, eikä ole juuri sairastellut. Hoitaja käy katsomassa säännöllisesti.

– Hän kävi juuri äsken ottamassa verikokeen. Ruoan kauppa tuo tilausteni pohjalta suoraan kotiin.

Hyvä pohjakunto on rakennettu jo nuorena, jolloin Unto harrasti nyrkkeilyä.

– En ole pitkään aikaan enää urheillut, mutta ikinä en ole polttanut tupakkaa, enkä ole käyttänyt kovin paljon alkoholiakaan.

Unto Kempas

Syntynyt: 1926 Ruokolahdella.

Kotipaikka: Kokkola.Perhe: leski, asuu yksin ja seurustelee, 2 lasta ja lapsenlapset.

Työ: Orapi Nordic Oy:n erikoisvoiteluaineiden myyntiedustaja ja aluepäällikkö Keski-Pohjanmaan alueella.

Kommentoi »