Päivän Apu 19.4.2019: Suomalaiset keksijät lyövät rahoiksi
Puheenaiheet
Päivän Apu 19.4.2019: Suomalaiset keksijät lyövät rahoiksi
Suomi on pellepelottomien maa. Moni keksijä on lyönyt oivalluksellaan rahoiksi.
Julkaistu 19.4.2019
Apu

Pienviljelijäperheen poika Esa Halttunen luki läksyjä vielä 17-vuotiaana öljylampun valossa, sillä kotona ei ollut sähköjä. Nyt hänen yrityksensä on Pohjoismaiden ainoa tiehöylien valmistaja. Halttusen ja hänen perheensä omistama Veekmas Oy on parin viime vuoden aikana tehnyt 5,2–5,6 miljoonan euron liikevaihdolla 0,8–1,1 miljoonaa euroa tulosta.

Pohjoissavolaisiin korpimaisemiin syntynyt Olavi Kärkkäinen raatoi jo nuorena savotalla. Samalla kehittyivät hyvät hoksottimet. Ideoista elinvoimaisimpana syntyi vientiyritys Lunawood, joka teki Kärkkäisestä miljonäärin.

1980-luvulla Titan-jääkiekkomailoista tunnetuksi tullut Antti-Jussi Tiitola, 82, kehittää urheiluvälineitä edelleen. Niistä viimeisin, PAMA-jääkiekkomaila, on saanut jo hyvin jalansijaa ulkomaillakin.

Aulis Kärkkäinen, 67, ei jäänyt lepäämään laakereilla tienattuaan miljoonia firmansa myynnillä. Itseoppineen sarjayrittäjän kehittämää hengityslaitetta kehuvat mullistavaksi niin asiantuntijat, huippu-urheilijat kuin hengitysongelmaisetkin.

Sarjayrittäjä, keksijä Janne Käpylehdolle työ on myös harrastus. Kunhan hän saa peräkärry­aurinkovoimalansa valmiiksi, hän aikoo kehittää sähköjohdotonta konserttia.

Päivän Apu on juttupaketti, joka pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen ja sen taustoihin päivittäin.

Kommentoi »