Keksijä Janne Käpylehdolle työ on myös harrastus
Puheenaiheet
Keksijä Janne Käpylehdolle työ on myös harrastus
Sarjayrittäjä, keksijä Janne Käpylehdolle työ on myös harrastus. Kunhan hän saa peräkärry­aurinkovoimalansa valmiiksi, hän aikoo kehittää sähköjohdotonta konserttia.
Julkaistu 17.1.2017
Image

Tarjoa faktoja. ”Työskentelen aurinko­sähkön parissa, ja Suomessa sen toimivuutta kyseenalaistetaan usein, koska Suomessa on talvi ja pimeää. Samat kysymykset toistuvat loputtomiin, joten vaikkapa taloyhtiöille olen tehnyt kartoituksia, joissa on valmiit vastaukset tyypillisiin kysymyksiin sekä taloudelliset laskelmat.”

Ilon kautta. ”Koska energiantuotanto liitetään automaattisesti poliittiseen päätöksentekoon, haluan omassa työssäni tuoda esille sen hauskuutta. Tempaukset ja omat kokeilut ovat esimerkkejä kuluttajille siitä, että pienelläkin panoksella voi tehdä muutoksia.”

Korosta kokemuksia. ”Kun puhun uudelle yleisölle, yritän löytää argumenttieni tueksi positiivisia kokemuksia. Suomessa on esimerkiksi pitkät perinteet aurinko­paneelien käytöstä kesämökeillä. Kun otan hyvät kokemukset puheeksi, saan ihmiset ­kuuntelemaan.”

Vaikuta mielikuviin. ”Uudistuvilla aloilla teknologia on mahdollistanut ennen mahdottomat innovaatiot. Nyt haasteina ovat vanhentuneet ajattelutavat ja päätökset, jotka perustuvat tunteisiin.”

Innostu itse. ”En ole oikeastaan koskaan poissa töistä. Tämä onnistuu, koska työnteko on minulle lähtökohtaisesti mukavaa.  Olen luvannut itselleni olla lähtemättä mukaan projekteihin, joissa joutuisin itseäni toistavaksi asiantuntijaksi.”

Lähesty. ”Aina työt eivät löydy perin­teistä reittiä pitkin eli niin, että joku pyytää tarjousta tai urakkaa. Jos törmään esimerkiksi somessa kiinnostavalta vaikuttavaan tahoon tai ihmiseen, lähden itse lähestymään. Ei siinä mitään häviä, ja voi löytää uuden yhteistyökumppanin.”

Uskalla. ”Kokeiluluontoisissa projekteissa saat helpommin anteeksi kuin luvan.” ■

Palstalla eri alojen oivaltajat kertovat, kuinka asioita voi tehdä toisin.

Kommentoi »