Apu

Työelämän tervaskannot: Antti-Jussi, 82, on mullistanut talviurheilua vielä eläkeikäisenä

Työelämän tervaskannot: Antti-Jussi, 82, on mullistanut talviurheilua vielä eläkeikäisenä
1980-luvulla Titan-jääkiekkomailoista tunnetuksi tullut Antti-Jussi Tiitola, 82, kehittää urheiluvälineitä edelleen. Niistä viimeisin, PAMA-jääkiekkomaila, on saanut jo hyvin jalansijaa ulkomaillakin.
Julkaistu: 30.12.2018

PAMA, kuten muutkin Antti-Jussi Tiitolan viime vuosikymmenten aikana kehittämät urheiluvälineet, on syntynyt hänen oman kotinsa pihapiirissä: hevostallin perähuoneessa Kangasalla. Siellä oli vielä muutama vuosi sitten komposiittituotteiden kokeilupaja.

Vuodenvaihteessa 2014–2015 Mikko Raulahti, jonka kanssa Antti-Jussi oli kehittänyt vuosituhannen vaihteessa Montreal Nitro -nimistä mailaa, otti yhteyttä ja kysyi, kiinnostaisiko häntä taas lähteä kehittämään mailoja.

Ensin Antti-Jussi kieltäytyi, mutta muisti sitten patentoimansa lavan liitosrakenteen, joka parantaa tuntuvasti komposiittimailan ominaisuuksia.

Antti-Jussin tunnetuin tuote syntyi kuitenkin jo 1970-luvulla, ja 1980-luvulla Titanista tuli yksi maailman tunnetuimmista jääkiekkomailoista. Sen nimekkäin mannekiini oli legendaarinen NHL-kiekkoilija Wayne Gretzky.

Risteytti hiihdon ja luistelun

Antti-Jussi ei ole missään vaiheessa jäänyt kokopäiväiselle eläkkeelle, vaikka onkin nostanut eläkettä siitä lähtien, kun tuli viralliseen eläkeikään 65-vuotiaana.

Eläkevuosikymmentensäkin aikana hän on paitsi tehnyt useita urheiluvälinekeksintöjä, myös luonut jopa uusia lajeja.

Tämän päivän retkiluistelijat voivat kiittää häntä koko lajin nykyisestä muodosta. Parikymmentä vuotta sitten Antti-Jussi keksi risteyttää hiihdon ja luistelun, kun asensi luistimenterät hiihtomonon alle. Muutama vuosi sitten hän oli mukana ideoimassa karvapohjasuksea, joka yhdisti hiihdon, lumikenkäilyn ja laskettelun.

Karvapohjasuksia valmistaa ja markkinoi Kangasalla toimiva OAC Finland Oy, jossa Antti-Jussi on paitsi osakas, myös  hallituksen jäsen.

Firman pääomistajat ovat hänen vävynsä Miika ja tyttärensä Reetta Vuorio, jotka myös vastaavat yrittäjinä firman toiminnasta.

Antti-Jussi Tiitola on karvapohjasuksia valmistavan OAC Finland Oy:n osakas ja hallituksen jäsen.

PAMA-jääkiekkomailoja valmistaa Padasjoella sijaitseva Ultimate Hockey Corps Oy, jonka teknologia on pääosin Antti-Jussin kehitystyön tulosta.  

– Tehtaan henkilöstö on ottanut vahvan otteen tuotteen ja tuotannon edelleen kehittämisestä, mutta toimin edelleen innokkaasti heidän sparraajanaan.

Antti-Jussia naurattaa kysymys siitä, onko PAMAsta odotettavissa Titan-jääkiekkomailan kaltainen maailmanlaajuinen menestys.

– Tähän rahojaan investoinut yrittäjäporukka uskoo kuitenkin vahvasti, että kovalla työllä PAMAsta tulee 2–3 vuoden kuluessa maailmanlaajuinen menestystuote.

PAMA on kuulemma saanut tähän mennessä Suomea paremmin jalansijaa ulkomailla, esimerkiksi Latviassa ja muissa Baltian maissa.

Töitä 4–5 tuntia päivässä

Antti valmistui alun perin koneenrakennuksen ja materiaalitekniikan diplomi-insinööriksi vuonna 1961. Sittemmin hän erikoistui komposiittimateriaaleihin.

Antti-Jussi tekee yhä aktiivisesti töitä toimistossaan tai verstaalla 4–5 tuntia päivässä.

– Yleensä työskentelen iltapäivät. Aamupäivät käytämme vaimon kanssa lenkkeillen ja koiriamme huoltaen, hän sanoo.

Pysyäkseen mukana teknologian kehityksessä Antti-Jussi käy edelleen vuosittain komposiittialan messuilla.

– Niissä löytää aina ideoita, joita voi sitten hyödyntää omissa projekteissa, hän toteaa.

Antti-Jussi on pysynyt fyysisesti hyvässä kunnossa säännöllisen liikunnan ansiosta. Nuorena hän oli maajoukkuetason alppihiihtäjä ja SM-tason motocrosskuljettaja.

– Kuntoni on ollut erittäin hyvä, tosin tämä pitää sanoa varmuuden vuoksi puuta koputtaen.

Antti-Jussin mukaan aivot sanovat edelleen, että pitäisi tehdä enemmän töitä, mutta ”vääjäämättä kapasiteetti alkaa tässä iässä jo vähentyä”.

Jokapäiväinen ja säännöllinen liikkuminen on tärkeää, hän muistuttaa.

Kehittämistyötä hän ei aio lopettaa.

– Kun se on kivaa, miksi en jatkaisi? Mitä minun aivoni sitten tekisivät, jos eivät saisi pohdiskella näitä kiinnostavia ja haasteellisia projekteja?

Antti-Jussi Tiitola

Syntynyt: 1936 Hämeenlinnassa, vietti nuoruutensa ja kouluaikansa Tampereella.

Kotipaikka: Kangas­ala.

Perhe: vaimo, 3 tytärtä, 8 lapsenlasta.

Työ: diplomi-insinööri, kehittänyt useita urheiluvälineitä, niin yrittäjänä kuin Karhu Titan Oy:n kehitysjohtajanakin, jatkaa urheiluvälineiden kehitystyötä, OAC Finland Oy:n osakas ja hallituksen jäsen.

Kommentoi »