
Oliiviöljy suojelee dementian aiheuttamalta kuolemalta – makkarat ja karkit voivat heikentää muistia
Tutkimuksessa havaittiin, että sairastumisriskit ovat sitä suurempia, mitä enemmän ruokavaliossa on ultraprosessoituja elintarvikkeita.
Oliiviöljy voi tuoda lisää ikää
Oliiviöljyä säännöllisesti käyttävät saattavat välttyä dementian aiheuttamalta kuolemalta muita todennäköisemmin. Tämä kävi ilmi tutkimuksessa, jossa seurattiin 93 000:ta keskimäärin 56-vuotiasta 28 vuoden ajan. Riski menehtyä dementiaan seurannan aikana oli kolmanneksen pienempi niillä, jotka nauttivat keskimäärin 7 grammaa oliiviöljyä päivittäin. Vertailukohtana olivat oliiviöljyä hyvin harvoin tai eivät lainkaan käyttävät.
Muu ruokavalio ei vaikuttanut tuloksiin, mutta margariinin ja majoneesin korvaaminen oliiviöljyllä liittyi pienempään dementiakuolleisuuteen. Oliiviöljy on yhdistetty suotuisiin terveysvaikutuksiin lukuisissa tutkimuksissa. Muutaman vuoden takaisen meta-analyysin perusteella ruokalusikallinen oliiviöljyä päivässä vähentää todennäköisesti sekä dementiasta että sydän- ja verisuonitaudeista ja syövästä johtuvia kuolemia.
Lähde: JAMA Network Open
Mättö haitaksi muistille
Ultraprosessoitujen elintarvikkeiden käyttö saattaa altistaa muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiselle sekä aivoverenkiertohäiriöille. Yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella riskit ovat sitä suurempia, mitä enemmän ruokavaliossa on ultraprosessoituja elintarvikkeita. Sairastumisriskit taas vähenevät, jos syö pääosin ruokaa, jota ei ole prosessoitu teollisesti.
Ultraprosessoituja ruokia voivat olla esimerkiksi makkarat, leikkeleet, einekset, herkut, karkit, virvoitusjuomat, leivonnaiset ja keksit. Teollinen käsittely ei tee elintarvikkeesta automaattisesti epäterveellistä, mutta ultraprosessoitu ruoka sisältää usein paljon suolaa, rasvaa ja sokeria mutta vähänlaisesti ravintokuituja. Ultraprosessoitu ruoka on yhdistetty myös lihavuuteen ja tyypin 2 diabetekseen.
Lähde: Neurology