Apu

Rahan pääkaupunki: New York vetää rikkaita puoleensa kuin puutarhalamppu yöperhosia – täällä turtuminen on elinehto

Rahan pääkaupunki: New York vetää rikkaita puoleensa kuin puutarhalamppu yöperhosia – täällä turtuminen on elinehto
Ihmiskohtalot – miljardöörit ylhäällä kattohuoneistoissa ja kodittomat alhaalla tuulen pieksemillä kaduilla – valvottavat ja vaivaavat mieltä pitkään. Kunnes eräänä päivänä, kuin huomaamatta, on muuttunut newyorkilaiseksi ja oppinut olemaan näkemättä, kirjoittaa Taina Haahti.
Julkaistu: 20.2.2022

Hedge-rahaston perustaja Ken Griffin maksoi muutama vuosi sitten 238 miljoonaa dollaria huoneistosta Manhattanilla osoitteessa 220 Central Park South. Se oli kallein koskaan maksettu hinta asunnosta USA:ssa.

Viime vuoden lopulla miljardööri Dan Och (hedge fund -miehiä hänkin) myi kaksi vuotta aiemmin ostamansa huoneiston samasta talosta 188 miljoonalla taalalla ja kääri samalla 95 miljoonan dollarin voiton.

Vuoden puolivälissä Park Avenuelta myytiin 96. kerroksen kattohuoneisto. Kuuden makuuhuoneen ja seitsemän kylpyhuoneen huoneistosta tehtiin kaupat 169 miljoonalla dollarilla. Vuonna 2015 valmistunut pilvenpiirtäjä oli korkein superrikkaiden asuinrakennuksista, kunnes West 57th Streetille valmistui kaksi vielä sitäkin korkeampaa. Billionaires' Rowksi kutsuttu alue on tuttu kaikille Billions-tv-sarjan katsojille: tikkumaiset pilvenpiirtäjät vilahtavat sen jaksoissa, useimmiten Central Parkin suunnasta kuvattuina.

New York vetää maailman rikkaita puoleensa kuin puutarhalamppu yöperhosia. Ne joiden miljardit eivät kestä päivänvaloa, piiloutuvat nimettömyyteen säätiöiden ja yhtiöketjujen taakse.

Raha tulee rahan luo

Jos kassavirta on kunnossa, mutta pääomat eivät riitä, luksusta voi toki myös vuokrata: vuonna 2013 valmistuneesta 57th Streetin pilvenpiirtäjästä on tarjolla asunto 150 000 dollarin kuukausivuokraa vastaan.

Neljä makuuhuonetta, kylpyhuoneet (5 kpl) marmoria ja olohuoneen seinänkorkuisista ja -kokoisista ikkunoista näkymä kolmeen ilmansuuntaan. Asukkaiden käytössä on yksityinen hissi ja talon tavanomaiset palvelut, kuten kuntosali, auditorio, catering-palvelu ja joogastudio. Ympärivuorokautinen valvonta ja ovimiespalvelut kuuluvat luonnollisesti pakettiin.

New York vetää maailman rikkaita puoleensa kuin puutarhalamppu yöperhosia. Ne joiden miljardit eivät kestä päivänvaloa, piiloutuvat nimettömyyteen säätiöiden ja yhtiöketjujen taakse. Rahanpesujupakassa ryvettyneen Deutsche Bankin nimeä kantava toimisto- ja liikekeskus seisoo sopivasti Billionaires' Row'n reunassa.

Frank Sinatra lauloi aikoinaan New Yorkista sanoin "jos onnistun täällä, onnistun missä vain". Se saattaa yhä pitää kutinsa, jos on saanut rahakkaan pestin Wall Streetiltä tai jollain muulla tavalla keploteltua itsensä mukaan finanssimarkkinoiden hurlumheihin – osakekurssit ovat moninkertaistuneet 2000-luvun alusta. Hedge fund -managereiden tulotilaston kärki ansaitsi 32 miljardia dollaria vuonna 2020. Raha tulee rahan luo, kuten vanha suomalainen kansanviisaus tietää.

Julia Kochin varallisuudeksi arvioidaan 54 miljardia dollaria.

Finanssialan toimijat ovat vahvasti edustettuna miljardöörikunnassa, mutta muitakin mahtuu joukkoon. Koch-konsernin omistuksen mieheltään perineen Julia Kochin nettovarallisuudeksi arvioidaan 54 miljardia dollaria ja kauneusimperiumin perustajan Estée Lauderin pojan Leonard Lauderin 26 miljardia.

Fox Broadcasting Companyn omistajana kuuluisuutta niittänyt Rupert Murdoch asuu myös New Yorkissa, neljä kerrosta käsittävässä kattohuoneistossa Madison Square Parkin tuntumassa. Hänen omaisuutensa arvo liikkuu parinkymmenen miljardin tuntumassa.

New Yorkin kaupungin kanssa riitautuneen ja kirjansa Floridaan siirtäneen Donald Trumpin nettovarallisuus on Bloomberg Billionaires -indeksin mukaan noin 2,33 mrd. Trump on rakentanut ja jalostanut useita kiinteistöjä Manhattanin parhailla paikoilla ja monet niistä kantavat yhä hänen nimeään.

Trump Towerin sisäänkäynti.

Trump Tower, Trump Parc ja Trump Parc East sijaitsevat Billionaires' Row'n tuntumassa ja Trumpin yhtiöt vastaavat niiden ylläpidosta. Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitelleen mediamoguli Michael Bloombergin omaisuuden arvo pyörii 70 miljardissa – häntä ei kuitenkaan näy hänen oman yhtiönsä ylläpitämässä miljardööri-indeksissä "toimituksellisista syistä".

Nyky-Amerikassa menestymistä mitataan vain ja ainoastaan rahassa, mutta ehkä Frank Sinatran aikaan onnistumisella tarkoitettiin joskus jotain muutakin. Ehkä "if I can make it there, I'll make it anywhere" viittasi myös läpimurtoon vaikkapa Broadwaylla tai Hollywoodissa (mikä toki lisää rahantuloa).

Kaupunki täynnä supertähtiä

Hedge-rahastojen perustajat ja johtajat ovat aikamme jay gatsbyja, mutta aivan tyhjätaskuja eivät ole New Yorkissa viihtyvät supertähdetkään.

Robert De Niro, muuten syntyjään newyorkilainen, omistaa useita kiinteistöjä kaupungissa ja sen lähistöllä. Harlemista kotoisin olevalla Al Pacinolla on koti sekä New Yorkissa että Beverly Hillsissä.

Daniel Craigin, nykyisin niin ikään New Yorkin poikia, arvioidaan kuitanneen viidestä Bondista noin 100 miljoonaa dollaria ja Matt Damonin 25 miljoonaa dollaria roolistaan tuoreimmassa Jason Bourne -leffassa. Molemmat asuvat Brooklynissa. Craig maksoi talostaan reilut 6 miljoonaa ja Damon Brooklyn Heightsissa sijaitsevasta kattohuoneistostaan 16,5 miljoonaa dollaria.

Mm. Donald Trumpia Saturday Night Live -show'ssa esittänyt näyttelijä Alec Baldwin asuu kattohuoneistossa Greenwich Villagessa ja omistaa tiettävästi pari muutakin huoneistoa samasta rakennuksesta.

Kaapo Kakko allekirjoitti 10,75 miljoonan dollarin kolmivuotisen sopimuksen New York Rangersin kanssa.

NHL-pelaajien jättimäisiä palkkioita kuulee joskus hämmästeltävän Suomessa. New Yorkiin asettunut laitahyökkääjä Kaapo Kakko allekirjoitti 10,75 miljoonan dollarin kolmivuotisen sopimuksen New York Rangersin kanssa.

Peruspalkka on reilut 800 000 dollaria vuodessa (allekirjoitusbonuksineen vähän yli 900 000), loppu koostuu erilaisista bonuseristä jos kaikki menee hyvin. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Pittsburgh Penguinsin riveissä pelaavan Sidney Crosbyn ansiot koko pitkän uran ajalta ovat noin 150 miljoonaa dollaria (ennen veroja ja kuluja). Sidney Crosbya pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista jääkiekonpelaajista.

Kuin toisesta maailmasta

Lämpimään vuodenaikaan Upper East Siden puoleinen nurmi Central Parkissa täyttyy pellavapäisistä tenavista ja heidän afroamerikkalaisista lastenhoitajistaan. Kodikas näky huopien päälle eväskoreineen asettautuneista, keskenään seurustelevista naisista kauniisti puetut lapset ympärillään saa kysymään, millä ihmeen vuosisadalla nyt taas elettiinkään.

Upper East Side tunnetaan vanhana hienostoalueena ja nekin, jotka eivät ole koskaan käyneet New Yorkissa, ovat kuulleet puhuttavan Madison ja Park Avenuesta. Jos ei jaksa googlata mutta haluaa selvittää, mitkä huippumuotitalot Pariisin Haute Couture -syndikaatti kelpuuttaa listalleen, voi kävellä Madisonille katsomaan: Chanel, Dior, Givenchy, Jean Paul Gaultier, Alexandre Vauthier, Elie Saab, Fendi, Giorgio Armani, Valentino, Versace... Luksuskauppojen säihkyvät näyteikkunat ja niiden takaa pilkottavat tuhlailevan avarat tilat ovat jo nähtävyys sinänsä.

Maailmankuulu koruliike Tiffany löytyy Fifth Avenuelta, samoin Cartier. Bergdorf Goodman ja Saks Fifth Avenue tarjoavat ostoselämyksiä tavarataloista pitäville raharikkaille.

Carolina Herreran suunnittelemaan juhlakolttuun saa uppoamaan 13 000 dollaria – why not – jos miljardöörin tytär kerran näyttää siinä hyvältä. Pojalle Dolce & Gabbanan 11 000 dollaria maksava puku ja vaimolle Versacea – luomuksen hinta: 35 000 dollaria – onhan kyse merkittävästä kuka-on-kukin hyväntekeväisyysgaalasta Gotham Hallissa, Tribeca Rooftopissa, Rainbow Roomissa tai ehkäpä sillä kertaa ikonisessa Tavern on the Greenissä.

Hyväntekeväisyys kelpaa verovähennyksiin

Hyväntekeväisyys kuuluu amerikkalaiseen elämänmenoon ja on sitä paitsi vähennyskelpoista verotuksessa. Superrikkaat ostavat lahjoituksilla itselleen mielenrauhaa ja olemassaolon oikeutusta. Michael Bloomberg lahjoitti vuonna 2021 yhteensä 1,6 miljardia ja pääsi sillä hyväntekijöiden listan kakkoseksi. Ykkössijaa reilulla marginaalilla pitivät Bill ja Melinda Gates.

Jos olet pelkkä miljonääri, New Yorkissa et ole vielä mitään.

Asialla on kuitenkin oma lohdullinen hopeareunuksensa. Koska maailman rikkaimmat pakkautuvat rahan pääkaupunkiin päteäkseen toinen toistensa silmissä, kaikki tavallaan lopulta kärsivät inflaation eikä kukaan tai mikään ole lopulta kovin ihmeellistä. Kuuluisuuksiin voi törmätä missä vain.

Viereisellä terassilla aterioi Emmy-palkittu näyttelijä Candice Bergen ja edellä kulkeva pukumies paljastuu kääntyessään Terapiassa-sarjan Gabriel Byrneksi.

Jacqueline Kennedy Onassis asui aikoinaan Fifth Avenuella ja tapasi käydä ulkoilemassa viereisessä Central Parkissa. Hän sai olla melko lailla rauhassa (lukuun ottamatta yhtä sinnikästä paparazzia, joka sitten määrättiinkin lähestymiskieltoon). Sillä raha on suhteellista: miljoona on vähän miljardiin verrattuna ja kymmenen miljardia ei ole mitään viidenkymmenen miljardin rinnalla. Jopa tähtiin turtuu, kun heitä on riittävän paljon. Toisten turtuminen tarjoaa yksityisyyttä niille, joilta se muuten puuttuu. Muille se luo tunteen tavanomaisuudesta, jonkinlaisesta väistämättömästä kosmisesta järjestyksestä.

Koti kadulla

Yön laskeutuessa Billionaires' Row'lle luksuskauppojen ovisyvennykset muuttuvat kodittomien asuinsijoiksi. New Yorkin talvet ovat hyisiä ja Manhattanin pilvenpiirtäjien välisissä kuiluissa puhaltaa armoton viima – syvennyksissä tarkenee paremmin.

Asunnottomien joukossa on kodeistaan häädettyjä, psyykkisesti sairaita, alkoholisteja, lääke- ja huumeriippuvaisia ja kotoa karanneita. Jotkut nukkuvat yönsä mieluummin kadulla kuin asunnottomien yömajoissa, pitävät kynsin ja hampain kiinni vapautensa vihoviimeisistä rippeistä.

Kun on vasta tullut New Yorkiin, näky vaatemyttyjen ja riepukasojen alle majoittuneista järkyttää. Ohi kulkiessa on pakko vilkaista ja varmistaa, että ihminen vaatekasan alla on hengissä.

Ihmiskohtalot – miljardöörit ylhäällä kattohuoneistoissa ja kodittomat alhaalla tuulen pieksemillä kaduilla – valvottavat ja vaivaavat mieltä pitkään. Kunnes eräänä päivänä, kuin huomaamatta, on muuttunut newyorkilaiseksi ja oppinut olemaan näkemättä. Rahan pääkaupungissa turtuminen on elinehto.

Juttua muokattu 21.2.2022 kello 9.41: Korjattu Daniel Craigin kirjoitusasu.

Kommentoi »