Miten kävi seuraavalle sukupolvelle? Tragediat varjostivat Onassiksen ja Kennedyn perinnönjakoa
Puheenaiheet
Miten kävi seuraavalle sukupolvelle? Tragediat varjostivat Onassiksen ja Kennedyn perinnönjakoa
Muistatko, kenestä tuli Aristoteles Onassiksen pääperillinen ja miten kävi Jackie Kennedyn lapsille?

Pääkuva: Ikimuistoinen rivistö 1992 JFK-palkintoa jakamassa: Edward Kennedy, Jackie Kennedy, John Kennedy, Caroline Kennedy Schlossberg ja Edward Schlossberg.

Alexander Onassiksen oli määrä periä koko Onassiksen valtakunta. Heikon näön takia Alexander ei päässyt unelma-ammattiinsa lentokapteeniksi, mutta hän johti isänsä Olympic Aviation -yhtiötä. Tammikuussa 1973 Alexander lähti Hellikonin kentältä koelennolle amfibio-lentokoneella uuden lentäjäehdokkaan ja kokeneemman lentäjän kanssa. Kone putosi 15 sekunnin lennon jälkeen.

Alexander loukkaantui vakavasti, muut selvisivät vähin vammoin. Aristoteles lensi Jackie-vaimonsa kanssa paikalle New Yorkista yhdessä Amerikan parhaan neurokirurgin kanssa, joka totesi, että mitään ei ole tehtävissä. Alexander kuoli aivoverenvuotoon 27 tuntia onnettomuuden jälkeen.

Aristoteles vanheni silmissä ja oli raivoissaan. Hän piti turmaa sabotaasina ja syytti onnettomuudesta CIA:ta ja Kreikan sotilasjunttaa ja lupasi suuressa lehti-ilmoituksessa todisteista viiden miljoonan dollarin palkkion.

Christinan tragedia

Alexanderin äiti Athina, 45, kuoli unilääkkeiden yliannostukseen puolitoista vuotta poikansa kuoleman jälkeen.

Christina Onassiksesta tuli 25-vuotiaana Onassis-imperiumin pääperillinen. Hän hautasi 27 kuukauden sisällä veljensä, äitinsä ja isänsä.

Rikas tyttörukka ja tirkistelevän säälin kohde, jota juorulehdet kutsuivat kreikkalaiseksi tankkeriksi. Ari oli väheksynyt tytärtään, koulutusta hän ei tarvitsisi. Isän varallisuus veti puoleensa lauman onnenonkijoita. Avioliittoja ehti olla neljä: kolmen ensimmäisen yhteiskesto nelisen vuotta. Neljäs kesti neljä vuotta.

Christina avioitui playboyksi mainitun ranskalaisen Thierry Rousselin kanssa 1984, vaikka Roussel oli suhteessa ruotsalaisen Gaby Landhagenin kanssa ja jatkoi suhdetta koko avioliittonsa ajan.

Christina Onassis sieti miehensä Thierry Rousselin ruotsalaista sivusuhdetta vuosikausia. Athina-tytär syntyi 1985.

Heidän tyttärensä Athina syntyi tammikuussa 1985, Gabyn ja Thierryn poika Erik vain kuusi kuukautta myöhemmin. Rakastajattaren toisen lapsen Sandrinen syntymä 1987 oli Christinalle liikaa – avioliitto päättyi eroon.

Christina Onassis taisteli koko elämänsä masennusta, unettomuutta ja kiloja vastaan. Hän yritti itsemurhaa kolmesti.

Jojolaihdutus, lääkkeet ja päihteet tuhosivat terveyden. 37-vuotias Christina löytyi kuolleena parhaan ystävättärensä vierashuoneiston kylpyhuoneen lattialta Argentiinasta marraskuussa 1988.

Athina Onassis oli äitinsä kuollessa kolmen vanha ja lastenhoitajan hoivissa Sveitsissä, missä hänen isänsä perheineen asui. Thierry Roussel sai tyttärensä huoltajuuden, mutta testamentissaan Christina määräsi nelimiehisen kreikkalaisneuvoston valvomaan Onassis-omaisuuden hoitoa.

Nuorena Athina puhui usein siitä, että häntä ei raha kiinnosta. Hän halusi välttyä suvun kiroukselta ja julkisuudelta.

Athina käräjöi isäänsä vastaan

Athinasta kehittyi loistava esteratsastaja. Hän lähti 16-vuotiaana Belgiaan ratsastusoppiin ja tutustui komeaan brasilialaiseen olympiatason esteratsastajaan Avaro Alfonso de Miranda Netoon. Dodaksi kutsuttu mies sai perittäjättären kiinnostumaan miljardiensa hoidosta. Selvisi, että Roussel oli tehnyt typeriä bisnesratkaisuja, nostanut 150 miljoonaa korvauksina tyttärensä hoivasta, kun Athinan omat käyttövarat olivat minimissä.

Athina ryhtyi käräjöimään isäänsä vastaan, ja Roussel sai 100 miljoonaa ja ikuiset jäähyväiset.

Pari päivää ennen täysi-ikäiseksi tuloaan 2005 Athina vietti Dodan kanssa häitä Sao Paulon laitamilla. Lapseton liitto kesti 12 vuotta ja päättyi, kun Doda jäi kiinni pettämisestä.

Athinan Onassis-ominaisuudet nousivat pintaan: hän myi tilan saman tien, jäädytti tilit, takavarikoi Dodan parhaan hevosen, kun kaksinkertainen olympiapronssimitalisti oli valmistautumassa seuraaviin kisoihinsa.

Maailman esteratsastushuippuihin kuuluneiden Athina Onassiksen ja brasilialaisen Alvaro Alfonso de Miranda Neton lapseton liitto kesti 12 vuotta. Athina on viimeinen Onassis, suku sammuu häneen.

John Kennedy junior oli komea, itsetietoinen mies, joka nautiskeli elämästään ja vähät välitti suvun odotuksista. Lakimieheksi valmistuttuaan hän ryhtyi kustantajaksi ja perusti aikakauslehti Georgen. Lehti menestyi, John sai haastateltaviksi kaikki ne, jotka eivät haastatteluja anna.

Hänen seuralaisinaan kulkivat tähtiä ja Hollywood-kaunottaria: näyttelijä Daryl Hannahin kanssa John seurusteli viisi vuotta. Tyylikästä uranaista Carolyn Bessettea hän joutui kosiskelemaan pitkään, kunnes heidät vihittiin 1996. Amerikka otti heidät uusiksi kuninkaallisiksi ja vauvauutisia norkoiltiin.

Heinäkuussa 1999 John, Carolyn ja tämän sisar Lauren olivat matkalla Johnin Rory-serkun häihin Hyannisportiin. John lensi omaa pikkukonettaan, lentotunteja hänellä oli noin sata. Kone hävisi tutkasta, etsinnät meren yllä aloitettiin yöllä, aamulla rantaan ajautui kolmikon matkatavaroita. Kone matkustajineen löytyi pian. Häät peruuntuivat. Ted Kennedy joutui kertomaan suru-uutisen Carolinelle puhelimessa. Sisko sanoo kuolinviestin päivää elämänsä kamalimmaksi.

Carolyn Bessette Kennedy ja John Kennedy edustustehtävissä toukokuussa 1999. Heinäkuussa he menehtyivät pienkoneonnettomuudessa.

Johnin tuhkat ripoteltiin äidin rantatalon lähelle mereen.

Caroline Kennedy on 60-vuotias menestynyt lakinainen, kolmen lapsen äiti ja isänsä perinnön valvoja.

Caroline oli paria päivää vaille kuusivuotias, kun hänen isänsä kuoli. Tyttärestä varttui kirjoista ja taiteesta kiinnostunut hiljainen tyttö, joka vältteli julkisuutta. Hän opiskeli journalismia Harvardissa, meni töihin Metropolitan-museon filmi- ja video-osaston suunnittelijaksi. Siellä hän tutustui Edwin Schlossbergiin, joka on suunnittelija ja taiteilija, Carolinea 13 vuotta vanhempi. Hän on rikkaan juutalaisen tekstiilitehtailijan poika Manhattanilta. Ed, 40, ja Caroline, 28, vihittiin katolilaisin menoin 1986.

Caroline ryhtyi opiskelemaan lakia Columbian yliopistossa ja sai kolme lasta. Rose syntyi 1988, Tatiana 1990 ja John tammikuussa 1993.

Tatianaa odottaessaan Caroline kirjoitti kurssikaverinsa Ellen Aldermanin kanssa perustuslakia käsittelevän kirjan Right to Privacy. Kirja oli New York Timesin bestseller-listan kärjessä vuonna 1995.

Caroline asettui Barack Obaman tukijaksi vuoden 2007 kampanjassa ja toimi Yhdysvaltojen suurlähettiläänä Japanissa 2013–2017.

Caroline Kennedy osallistui Barack Obaman kampanjaan ja presidentti nimitti hänet suurlähettilääkseen Japaniin. Kennedy emännöi presidenttiparin vierailua 2015, kuvassa munkki Eigen Onishi, Michelle Obama, Caroline Kennedy ja hänen poikansa John Schlossberg.
Kommentoi »