Nasan kehittämä sähkölentokone on jopa 500 prosenttia peruskonetta tehokkaampi
Puheenaiheet
Nasan kehittämä sähkölentokone on jopa 500 prosenttia peruskonetta tehokkaampi
Nasan uusin X-lentokone kulkee 14 sähkömoottorin voimalla.
Julkaistu 27.4.2020
Apu

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on julkaissut ensimmäiset kuvat X-57 Maxwell -lentokoneestaan. Kuvat ovat taiteilijan näkemys uutuudesta, jota kehitetään parhaillaan Kaliforniassa Armstrongin ilmailututkimuskeskuksessa.

Mullistavaa koneessa on se, että se toimii täysin sähköllä ja on jopa 500 prosenttia peruskonetta tehokkaampi. Lennon aikana X-57 ei tuota lainkaan päästöjä ja on lähes äänetön.

Koneen perustana on nelipaikkainen italialainen Tecnam P2006T -lentokone, jonka polttomoottorit on vaihdettu sähkömoottoreihin. Käyttövoimansa X-57 saa 390 kiloa painavasta litiumioniakustosta.

Koko koneen paino on 1 360 kiloa. Sen siivissä on kaksitoista pientä sähköpotkuria, jotka tuovat nostetta nousuun ja laskuun ja mahdollistavat nousun normaalinopeuksilla. Lennon aikana kone kulkee siipien kärjissä olevien isompien potkurien avulla.

Koska kaupalliset sähkölentokoneet tulevat?

Matkanopeudeksi on ilmoitettu 277 kilometriä tunnissa. Kun kone on valmis, siitä on apua standardien kehittämisessä kaupallisten valmistajien sähkölentokoneille.

Koneen X-etuliite viittaa englanninkieliseen sanaan experimental eli kokeellinen. X-koneet ovat Yhdysvaltain kokeellisia lentokoneita ja raketteja, joiden avulla testataan uusia teknologioita ja ilmailukonsepteja.

Kehitys alkoi vuoden 1945 Bell X1:stä, joka ensimmäisenä lentokoneena ylitti vaakalennossa äänen nopeuden. Rakettilentokone X-15 puolestaan saavutti monia nopeus- ja korkeusennätyksiä 1960-luvulla. Neil Armstrong ehti olla sen puikoissa seitsemän kertaa, ennen kuin hänestä tuli astronautti ja ensimmäinen Kuun pinnalle astunut ihminen.

X-57-lentokoneen nimi on kunnianosoitus skotlantilaiselle fyysikolle James Clerk Maxwellille (1831–79), jonka kehittämät Maxwellin yhtälöt kuvaavat sähkö- ja magneettikenttien käyttäytymistä ja vuorovaikutusta.

Maxwellin sähkömagneettinen teoria oli pohjana sekä Albert Einsteinin kuululle suhteellisuusteorialle että Max Planckin kvanttimekaniikalle.

Käyttövoimansa X-57-lentokone saa 390 kiloa painavasta litiumioniakustosta. Koko koneen paino on 1360 kiloa.

Päivitetty 27.4. – Julkaistu 19.4.2020

Kommentoi »