Apu

Näin säästät sähköä ja siinä samalla voi unen laatukin kohentua – 4 vinkkiä, joilla vähennät kulutusta ja ympäristön kuormitusta

Näin säästät sähköä ja siinä samalla voi unen laatukin kohentua – 4 vinkkiä, joilla vähennät kulutusta ja ympäristön kuormitusta
Kodin lämpötilan lisäksi kannattaa varmistaa lattialämmityksen ja ilmanvaihdon toiminta. Kylpyhuoneen niin sanottu mukavuuslattialämmitys vie enemmän sähköä kuin kodin muu sähkölaitteisto yhteensä.
Julkaistu: 10.1.2022

Kodissa kannattaa totutella hieman viileämpään sisäilmaan ja kaivaa ­tarvittaessa villasukat ­jalkaan. Sillä säästää rahaa ja ympäristöä. Myös ilmastoinnin ja kylpyhuoneen lattialämmityksen säädöillä sekä lämpimän veden käytöllä voi olla iso merkitys.

Moni ajattelee sähkölaitteita, kun puhutaan energiansäästöstä. Näiden merkitys on kuitenkin pieni verrattuna lämmitykseen.

Tarkista sisälämpötila

Ensiksi kannattaa tarkistaa kodin sisälämpötila. Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva suosittelee lämpötilaksi noin 20–21 astetta. Makuuhuoneessa voi olla viileämpää. Viileys tuo myös rauhallisemman unen ja paremman sisäilman.

Yhden asteen viileämpi lämpötila tarkoittaa karkeasti laskien sitä, että energiaa kuluu peräti viisi prosenttia vähemmän.

Jos sähkölasku ihmetyttää, lattia­lämmitys kannattaa tarkistaa ensimmäisenä. Kylpyhuoneen niin sanottu mukavuuslattialämmitys vie enemmän sähköä kuin kodin muu sähkölaitteisto yhteensä.

Vaikka kerrostalo muuten lämpenisi kaukolämmöllä, lattialämmitys toimii sähköllä. Lattialämmitys ­kannattaa säätää niin, ettei se paahda liikaa. Lattian ei tarvitse tuntua varsinaisesti lämpimältä. Lisäksi kylpy­huoneen ovi pitäisi laittaa kiinni, sillä lattialämmityksen tuottama lämpö ­karkaa muuten muualle asuntoon. Tällöin kodin osittaisesta lämmityksestä huolehtiikin kallis lattialämmitys.

Tuloilmaventtiilit oikeaan asentoon

Ilmanvaihto on huonosti toimiessaan energiasyöppö. Monissa kodeissa on ikkunoissa tuloilmaventtiilejä, ­joiden asettaminen oikeaan asentoon vuodenajan mukaan voi unohtua, vaikka ne vaikuttavat paljon ilman­vaihtoon ja lämmitykseen. Uusissa taloissa on huoneistokohtaiset ilmanvaihtojärjestelmät, joiden säätöjen on oltava kunnossa.

Kerrostaloissa olisi syytä varmistaa joka vuosi, että asukkaat tietävät, millaisia säätöjä asunnoissa pitää tehdä. Taloyhtiön olisi huolehdittava järjestelmiin liittyvistä huoltotoimista, ja vastaavasti omakoti­taloasujan olisi tarkistettava vuosittain talon lämmitysjärjestelmän toiminta.

Kylmän talvipäivän jälkeen ajatus lämpimästä suihkusta voi olla houkutteleva. Lämpimän veden lotraus kuitenkin kasvattaa lämmityslaskua, ja suuri osa vedestä kuluu nimenomaan peseytymiseen.

Muista ainakin nämä

  1. Kodin sisälämmöksi 20–21 astetta
  2. Kylpyhuoneen lattialämpö kohdilleen ja ovi kiinni.
  3. Älä viivy lämpimässä suihkussa liian kauan.
  4. Energiaa säästyy 5 % kun asunnon lämpöä laskee yhden asteen.

Kommentoi »