Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Matkailu

Näin nappaat pöydän huippuravintolasta: Mondo kertoo vinkit, joilla pääsee suosituimpiinkin ravintoloihin

Parhaat ravintolat ovat kalliita ja niihin on pitkät jonot, mutta nämä konstit auttavat.

18.2.2019 Mondo

Selvitä huippuravintolan varausten aloituspäivä

Pöydän varaaminen Michelin-tähtiä saaneesta ravintolasta on oma taiteenlajinsa. Moni huippuravintola maailmalla on jatkuvasti täyteen varattu, ja uusia aikoja vapautuu vain tiettyinä päivinä, keskimäärin muutaman kuukauden välein. Kun olet päättänyt mihin ravintolaan haluat, selvitä tuo tietty varauspäivä ja kellonaika.

Esimerkiksi maailman parhaaksi ravintolaksi taannoin valittuun Osteria Francescanaan Italian Modenassa vapautuu uusia aikoja joka kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä, paikallista aikaa kello kymmenen. Varattavat ruokailuajat ovat neljän kuukauden päähän ja menevät minuuteissa.

Huippukokki Ferran Adriàn tapasbaari Tickets taas avaa Barcelonassa paikkoja varattaviksi joka päivä keskiyöllä, mutta tasan kahden kuukauden päähän. Heston Blumenthalin maailmankuuluun The Fat Duckiin Englannissa pöytä täytyy varata neljä kuukautta etukäteen. Usein paikat sinne tulevat varattaviksi kuukauden viidentenä päivänä.

Ota ravintolan varaamisessa sovellukset avuksi

Sovellukset saattavat joskus pelastaa reissaajan illallissuunnitelmat, erityisesti jos etsii hyvää ravintolaa lyhyellä varoitusajalla. OpenTable-sovelluksella voi etsiä useassa maassa lähialueen ravintoloita ja tarkistaa, onko tietyssä ruokapaikassa vapaata tänään tai lähipäivinä mihin aikaan. Sovelluksen kautta voi myös tehdä pöytävarauksen.

Yhdysvalloissa matkustava voi ladata Resy-sovelluksen, joka myy halutuimpien ravintoloiden pöytävarauksia. Resyn kautta voi tavallaan päästä etuilemaan kuumimpien ravintoloiden varausjonoissa. Lisämaksusta saattaa saada huippupaikasta pöydän juuri sinä päivänä ja kellonaikana kuin haluaa, vaikka ravintola muuten olisi täyteen varattu.

OpenTable ja Resy ovat ilmaiseksi ladattavissa App Storessa ja Google Playssa.

Halutuimpiin ravintoloihin kannattaa alkaa hankkia pöytävarausta jo kuukausia ennen matkaa. Jos se tuntuu liian vaivalloiselta, peruutuspaikkoja saattaa löytää ravintolan someviestien avulla.

Huippuravintolaan pääsee usein helpommin lounaalle kuin illalliselle

Harkitse illallisen sijaan lounasta. Huippuravintoloissa varausjonot ovat usein lyhyemmät lounaalle, ja hinta–laatusuhdekin saattaa olla parempi – edullisempi se ainakin on. Esimerkiksi Pariisin Les Fables de la Fontaine on mereneläviin keskittynyt yhden Michelin-tähden ravintola, jossa kahden ruokalajin lounas maksaa vain noin 25 euroa.

Michelin-tähtiä saaneet paikat ovat jo vakiinnuttaneet asemansa, mutta kannattaa muistaa myös Michelin-oppaan tähtiä alemmat suositukset, Bib Gourmandit. Niitä annetaan ravintoloille hyvästä hinta–laatusuhteesta. Bib Gourmand -suosituksista löytyy ruokapaikkoja, joista on tulossa tähtiravintoloita (viamichelin.com).

Seuraa ruokakriitikoiden viestejä löytääksesi uusia ravintoloita

Kannattaa seurata kiinnostavia ruokakriitikoita ja muita foodieita somessa. Näin saat etumatkaa uusien ravintoloiden löytämisessä, ja pääset paikalle ennen massoja. Esimerkiksi The Guardian -lehden arvostettu, nimimerkin Marina O’Loughlin (@marinagpoloughlin) takana toimiva ruokakriitikko postaa kiinnostavista paikoista usein ensin kuvia Instagramiin. Hän tekee niin myös ravintoloista, joista ei lopulta kirjoita arvioita.

Instagram on ruuan supermedia, jossa kielimuurikaan ei ole este. Jos olet jossakin maassa pidempään, etsi sen ruokavaikuttajia Instasta. Heidän ottamansa kuvat ja niihin merkityt paikkojen sijainnit kertovat usein tarpeeksi.

Somessakin voi usein jonottaa hyvään ravintolaan

Usein ravintolan somekanavissa voi liittyä jonotuslistalle ja kertoa, milloin olisit valmis saapumaan syömään. Peruutuksia tulee kaikkiin ravintoloihin. Joskus 4–6 hengen seurueen on pariskuntaa helpompi saada pöytä jonotuslistalta, koska osa ravintoloiden pöydistä on osoitettu isommille ryhmille ja seurueita on jonossa vähemmän.

Jotkin ravintolat ilmoittavat viime hetkellä vapautuvista paikoista juuri somessa. Esimerkiksi Chicagon Next-ravintola on legendaarisen suosittu ja lähes aina täynnä, ja se ilmoittaa vapautuneista paikoista säännöllisesti Facebook-sivullaan. Eivätkä pöydät aina mene niille, jotka reagoivat heti: Next on kertonut, että Facebookissa vapaat paikat arvotaan.

Seuraa Apu360:n WhatsApp-kanavaa

Koska jokaisella tarinalla on merkitystä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt