Mondon valinnat 2023: Parhaat matkat ja kohteet
Matkailun Top 10
Mondon valinnat 2023: Parhaat matkat ja kohteet
Mitkä paikat ovat nyt nousussa? Mille lähi- ja kaukomatkoille kannattaa lähteä vuonna 2023? Mondon toimitus valitsi 10 parasta.
Julkaistu 11.1.2023
Mondo

Paras kotimaankohde: Nouseva Tammisaari

Miksi juuri nyt? Läntisen Uudenmaan viehättävän rannikkokaupungin maine matkailu­kohteena kasvaa entisestään, kun sinne avataan maaliskuussa nyky­taidetta esittelevä museokeskus Chappe. Rakennuksen arkkitehti Asmo Jaaksi on ollut mukana suunnittelemassa esimerkiksi Helsingin Amos Rex -museota. Yli seitsemän miljoonan euron projektin rahoitti Albert de la Chapellen taidesäätiö, ja näyttelyissä nähdään myös vanhaa taidetta säätiön kokoelmista.

Koe ainakin tämä Tammisaaren tuoreisiin kulttuurikohteisiin lukeutuu myös Alvar Aallon suunnittelema yksityistalo Villa Skeppet, joka avautui yleisölle 2020. Sen tiloihin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla. Kulinaristi taas herkuttelee YLP-ravintolassa, jossa tehdään gourmet-pizzoja lähiraaka-aineista (paikka on suosittu, joten varaudu jonottamaan). Tammisaaren viehättävimpiä paikkoja on idyllinen vanhakaupunki, jonka puutaloista monet ovat peräisin 1700- ja 1800-luvuilta. Raaseporin museossa on pysyvä näyttely Helene Schjerf­beckistä, joka asui ja työskenteli Tammisaaressa vuosia.

Uusi Chappe-museo valmistuu Tammisaaressa samalle tontille, jolla ovat jo Raaseporin museo ja Elverket-galleria. (Kuva JKMM)

Paras kulttuurikohde: Elämyksien Liverpool, Englanti

Miksi juuri nyt? Kesäkuussa Liverpoolissa käynnistyy jo kahdetta­toista kertaa Iso-Britannian suurin nykytaidetapahtuma Liverpool Biennial. Se valtaa museoiden ja galleriatilojen lisäksi historiallisia rakennuksia ja muita yllättäviä tiloja. Tapahtuma jatkuu syyskuun puoli­väliin. Toisenlaista kulttuuritarjontaa edustavat toukokuussa pidettävät Euroviisut, jotka Britannian BBC ja Liverpoolin kaupunki järjestävät viime vuoden voittajamaan Ukrainan puolesta.

Koe ainakin tämä Vaikka Liverpool tunnetaan parhaiten The Beatlesin kotikaupunkina ja jalkapallofanien kohteena, se tarjoaa paljon myös taiteen ystävälle. Hyviä kohteita ovat Lontoon Tate Modernin sisarmuseo Tate Liverpool sekä Walker Art Gallery, jonka kokoelmissa on teoksia 1200-luvulta asti. Ja kyllähän ne Beatles-­paikatkin on koettava, varsinkin jos kaupungissa on ensimmäistä kertaa. Esimerkiksi päivittäiset Magical Mystery Tour -bussikierrokset ovat kätevä ja viihdyttävä tapa päästä näkemään muun muassa laulusta tuttu Penny Lane sekä soittajien lapsuudenmaisemat. Iltaisin Liverpoolin keskusta on hauskan eläväinen alue monine baareineen ja pubeineen.

The Beatles on kulttuurikaupunki Liverpoolin ylpeys, mikä näkyy muun muassa seinämaalauksissa. (Kuva Laura Vuoma)

Paras rantaloma: Leppoisa Kypros

Miksi juuri nyt? Kypros oli aikoinaan merkittävä valmismatko­jen kohde suomalaisillekin, mutta sen suosio hiljeni. Nyt yhä useampi alkaa löytää sen uudella tavalla. Saari on edullinen, turvallinen ja monipuolinen lomakohde, jossa on helppo yhdistää nautiskeluun vaikkapa luontoretkiä ja vaikuttavien historianähtävyyksien bongausta.

Koe ainakin tämä Jokaisella Kyproksen kaupungeista on oma luonteensa, ja samalla saari tarjoaa mainion yhdistelmän Välimeren makuja ja kulttuuria. Hyviä rantoja on joka puolella, ja niistä löytyy sopiva niin hauskanpitoa etsivälle kuin rauhaa arvostavalle. Aurinko paistaa lähes vuoden ympäri. Kyprokselle pääsee valmis­matkoilla, ja omatoiminen voi lentää edullisesti Pafokseen, joka tunnetaan arkeologisista nähtävyyksistään. Saareen on helppo tutustua vuokra-autolla, jolla kannattaa käydä myös Troodos­vuorilla. Siellä on leppoisia kyliä ravintoloineen sekä metsiä, joissa on ihanan viileää kävellä.

Kyproksen suosituimmat rannat ovat Agía Nápan seudulla, mutta Konnosin ja Petra tou Roumioun rannat ovat tunnelmallisempia. (Kuva Maija Astikainen)

Paras lähiloma: Jyllannin rannikko, Tanska

Miksi juuri nyt? Kööpenhamina on monelle tuttu, mutta ­Tanskan maaseutu ja Jyllannin rannikko odottavat löytämistään. Tänne voi tehdä loma­matkan, jossa skandinaavinen harmonisuus yhdistyy toimiviin palveluihin ja ripaukseen väkevää historiaa. Seudulle pääsee myös Ruotsin kautta autolla ja tarvittaessa laivalla – helppoa, turvallista ja mukavaa.

Koe ainakin tämä Tanskalaiset itse käyvät maan länsirannikolla ihailemassa puhtaita merimaisemia ja retkeilemässä Vattimeren kansallispuistossa. Siellä voi bongata hylkeitä safarilla ja vaikka kerätä itse ostereita. Kokemisen arvoisiin paikkoihin kuuluvat esimerkiksi ­Blåvandin niemi ja Fanøn saari, jossa voi nähdä miten tanskalaiset viettävät kesäänsä. Toisen maailmansodan historiasta kertovat alueen vanhat bunkkerit ja Tirpitzin sotamuseo. Jos reissussa on mukana lapsia, matkaan on helppo yhdistää myös käynti Billundin Legolandissa.

Jyllannin rannoilla on kesälläkin vilpoisaa, mutta tanskalaiset käyvät ahkerasti alueen pikku kaupungeissa ja monilla on täällä mökkikin. (Kuva Ilkka Koski)

Paras luontokohde: Hurmaava Höga Kusten, Ruotsi

Miksi juuri nyt? Moni etsii uusia kohteita lähimatkoille, ja ­Ruotsin itärannikon Höga Kustenille on helppo päästä vaikka Vaasasta Uumajaan kulkevalla laivalla. Tämä rauhallinen, luonnonkaunis seutu on myös pienessä nosteessa: esimerkiksi The New York Times -lehti suositteli sitä viime vuonna lukijoilleen matkakohteeksi.

Koe ainakin tämä Uumajan mukava kaupunki on kätevä tukikohta reissulle Höga Kusteniin, vaikka maisemat eivät ole sen lähellä komeimmillaan. Kun ajelee Uumajasta etelään, pian onkin jo pakko pysähdellä. Maankohoaminen on nostanut rannikon kallioita jopa noin 300 metrin korkeuteen merenpinnasta. Nämä Unescon maailmanperintökohteeksi valitut maisemat vastaavat paikoin Keski-­Euroopan komeita näkymiä. Höga Kustenissa voi tutustua kalastajakyliin ja vaikkapa retkeillä Skuleskogenin kansallispuistossa. Bongaa myös eri arkki­tehtien kiehtovia, moderneja ArkNat-rakennuksia luonnon keskeltä. Mondo kertoo alueesta lisää myöhemmin tänä vuonna.

Höga Kustenin veto­naula on kumpuileva rannikko, jossa näkyy poikkeuksellisen suuri maan kohoaminen. (Kuva Maija Astikainen)

Paras ruokamatka: Herkuttelijan Hauts-de-France, Ranska

Miksi juuri nyt? Unohda eri keittiöitä yhdistelevä fuusioruoka ja Michelin-kokkien modernit temput. Nyt nousussa ovat aitous, yksinkertaisuus ja autenttiset perinneruuat – sekä ruoka­maiden ­klassikot, kuten Ranska. Sieltä löytyy vuoden 2023 Euroopan gastro­nomi­seksi alueeksi valittu Hauts-de-France. Merimaisemien, goottilaisen arkki­tehtuurin ja sotahistorian sävyttämä seutu ei ole vielä vetänyt matkailija­virtoja, mutta sen maine on alkanut kasvaa. Alue onkin kiinnostava ja uusi kohde monelle ranskalaisen keittiön ystävällekin.

Koe ainakin tämä Hauts-de-France sijaitsee Ranskan pohjois­rannikolla, ja sen ruuissa käytetään paljon tuoreita meren­eläviä. Suosittuja ovat myös alueen kasvikset, kuten endiivit, sipulit ja ­artisokat. Hauts-de-­Francen omia juustoerikoisuuksia ovat esimerkiksi ­pehmeä maroilles, puolikova mimolette ja perinteisesti uunissa lämmitettävä chaud biloute. Alue on Belgian naapurissa, mikä näkyy vahvassa olutkulttuurissa. Viinin sijaan täällä nautitaankin usein tuoppi paikallista panimotuotetta, ja olutta käytetään perinneruuissakin. Seudun pääkaupunkiin Lilleen pääsee Pariisista junalla runsaassa tunnissa.

Ympäri Ranskaa syödään tattarijauhoista tehtyjä galette-ohukaisia, niin myös Hauts-de-Francen alueella. (Kuva Getty Images)

Paras seikkailumatka: Jännittävä Jordania

Miksi juuri nyt? Jordania on rauhallinen ja toimiva matkailumaa, ja sekä sen pääkaupunkiin Ammaniin että eteläosan lomakohteeseen Akabaan pääsee nyt halpalennoilla monista Euroopan kaupungeista.

Koe ainakin tämä Jordania on omiaan 1–2 viikon kiertomatkalle. Auton voi vuokrata maassa alkaen muutamalla kympillä per päivä, ja siistejä majoituksiakin löytyy edullisimmillaan samalla hinnalla.

Tähtikohteita ovat ainutlaatuinen Petran rauniokaupunki (kuvassa), jolle kannattaa omistaa päivä, sekä Wadi Rumin aavikon huikeat maisemat. Wadi Rumiin on helpointa tutustua opastetulla retkellä, sillä aavikolla ajo vaatii taitoa ja paikkojen tuntemusta. Samalla voi yöpyä beduiini­leirissä: ne tarjoavat niin yksinkertaisia telttoja kuin luksusmajoitusta.

Muita kiinnostavia paikkoja ovat Madaban kaupunki ­mosaiikkeineen, Jerashin roomalaiset rauniot, Danan suojelu­alueen patikkareitit sekä useat linnoitukset. ­Kannattaa ostaa etukäteen Jordan Pass -lippu (95 euroa), jolla saa kertaviisumin maahan sekä pääsyn 40 kohteeseen, myös Petraan. Lippua ostaessa voi varata ilmaisen, hassun elämyksen: Journey Through 1916 on vajaan tunnin historiamatka junalla Wadi Rumissa. 1-2 kertaa viikossa tehtävään ajeluun kuuluu junan ottomaanisotilaiden ja ratsastavien beduiinitaistelijoiden vauhdikas ”yhteenotto” paukkuvine keinoammuksineen kaikkineen.

Nabatealaisten muinainen kaupunki Petra on maailman upeimpia historiallisia nähtävyyksiä. (Kuva Getty Images)

Paras perhekohde: Hilpeä Alicante, Espanja

Miksi juuri nyt? Espanjan itärannikon Costa Blancalla sijaitseva Alicante on helposti saavutettavissa Suomesta, sillä sinne pääsee tällä hetkellä sekä Finnairin, Norwegianin että Ryanairin suorilla lennoilla. Matka-­aikakaan ei ole aurinkokohteeksi mahdoton: noin neljä ja puoli tuntia. Vaikka Alicante on suosittu lomakohde, runsaan 300 000 asukkaan elävästä yliopistokaupungista löytyy myös aitoa, viehättävää paikallis­tunnelmaa. Ravintoloissakin riittää valinnanvaraa.

Koe ainakin tämä Hienojen hiekkarantojen lisäksi Alicantessa kannattaa kokea kaupungin yllä kohoava Santa Bárbaran linnoitus ja sieltä avautuvat maisemat. Myös vanhakaupunki kapeine kujineen viehättää sekä aikuisia että lapsia. Hauska koko perheen elämys on retki pika­raitiovaunulla läheiseen Benidormin lomakaupunkiin. Rata kulkee rannikon tuntumassa, ja perillä kannattaa suunnata Aqua Natura -vesipuistoon, jossa on vesiliukumäkiä jokaisen kävijän makuun. Pienemmät voivat osallistua vaikkapa merenneitokurssille ja hurjapäisimmät aikuiset testata nimensä mukaista Kamikaze-mäkeä. Benidormista löytyy myös eläintarha ja huvipuisto.

Perheloma Costa Blancalla onnistuu, kun siihen yhdistää tunnelmallisen Alicanten kaupungin sekä Benidormin vesihuvit. (Kuva Getty Images)

Paras viikonloppukohde: Juhliva Vilna, Liettua

Miksi juuri nyt? Liettuan pääkaupunki täyttää 700 vuotta, ja vuosi 2023 onkin täynnä erilaisia tapahtumia. Juhlinta käynnistyy virallisesti 25. tammikuuta, jota pidetään kaupungin perustamis­päivänä. Tuolloin starttaa myös Vilnan valofestivaali, joka täyttää kadut ja aukiot värikkäällä ja osin interaktiivisella valotaiteella.

Koe ainakin tämä Juhlavuoden päätapahtumiin lukeutuu 25. heinäkuuta Vingiksen puistossa järjestettävä ilmainen ulkoilma­konsertti. Kymmeniätuhansia ihmisiä vetävässä amfiteatterissa kuullaan tuolloin kaikkea klassisesta musiikista elektroniseen tanssi­poppiin. Nimiä ei ole vielä julkistettu, mutta lavalle luvataan nousevan myös kansainvälisesti tunnettuja tähtiä. Ja toki Vilna on elämys ilman tapahtumiakin: sen barokkityylinen vanhakaupunki on Baltian viehättävimpiä. Helsingistä lentää Vilnaan alle kahdessa tunnissa. Maata pitkin matkustava voi piipahtaa samalla myös Riiassa ja Tallinnassa.

Vilnassa on sopivasti katseltavaa viikonloppulomalle, kuten Unescon suojelema, barokkityylinen vanhakaupunki. (Kuva Andrew Taylor)

Paras reitti: Toscana pyörällä, Italia

Miksi juuri nyt? Pyörämatkailu on kasvussa: se on edullista ja ympäristöystävällistä, ja moni arvostaa pyörän tuomaa helppoutta pysähtelyyn nähtävyyksien luona. Toscana on Italian-matkojen ikisuosikki, ja siellä on syntynyt pyöräilyyn kannustavien matkailuyritysten verkosto.

Koe ainakin tämä Toscanassa on pyöräilijälle haastavia kukkuloita, mutta avuksi voi ottaa sähköpyörän. Seudulla on myös helppo ajella mukavan lyhyitä etappeja kerrallaan: joka puolella on kyliä, maisemia tai nähtävyys, jonka haluaa bongata. Suosittua on ajaa pyörällä osa vanhasta Via Francigenan pyhiinvaellusreitistä (viefrancigene.org). Mondo kertoo tänä keväänä tulevassa jutussa myös toisesta, noin 300 kilometrin pyörä­reitistä Toscanassa. Viikon vievä reissu alkaa hurmaavasta Sienan kaupungista. Matkan varrella nähdään monia maineikkaita kohteita, kuten Chiantin viinialue sekä San Gimignanon ja Montalcinon kaupungit.

Toscanan maisemissa pyöräily on elämys. Paras aika matkalle on huhti–toukokuu tai syys–lokakuu. (Kuva Getty Images)
Kommentoi »