Tuulilasi

Mistä Ariel Atom on kotoisin?Mistä Ariel Atom on kotoisin?

Tuulilasissa 8/2014 koeajossa ollut Ariel Atom herättää edelleen hekumaa. Mutta mikä on auton historia?
Teksti Juuso Kallioinen
Kuvat Satu Nyström, TL-kuva-arkisto

Ariel Motor Company on englantilainen yritys, jonka toimipaikka sijaitsee Crewkernessä, Somersetissa. Firman perustaja on Simon Saunders, ja paja on toiminut Ariel Motors -nimellä vuodesta 2001. Ariel-moottoripyörien kanssa Atomilla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä, nimi vain on sattumalta sama.

Kyseessä on yksi Brittein saarten pienimmistä autovalmistajista: se työllistää alle 10 ihmistä. Vuositasolla valmistuu noin sata autoa. Arielia valmistetaan myös lisenssillä TMI Autotechin toimesta Pohjois-Amerikassa, Virginian Altonissa.

Atomin lähtökohtana on toiminut vuonna 1996 valmistunut opiskelijaprojekti. Autosta on tehty virallisesti useampia eri versiota: Ariel Atom, Ariel Atom 2, Ariel Atom 3, Ariel Atom 3 Mugen Limited Edition, Ariel Atom 3.5 ja Ariel Atom 500.

Vuosien varrella auto on kokenut pieniä parannuksia ja muutoksia, mutta peruskonstruktio on pysynyt täysin ennallaan. Moottoriteho on niin ikään vähän vaihdellut. Tällä hetkellä Atom on saatavana joko vapaasti hengittävällä tai koeajamallamme mekaanisesti ahdetulla rivinelosella. Hurjinta versiota liikuttaa V8. Uusin malli on Atom 3.5, jonka päivityksiin kuuluvat mm. paremmat ajovalot.

Mistä tällaisen saa – ja saako sillä ajaa?

Ariel Atomeja on myynnissä lähinnä kansainvälisillä markkinoilla, erityisesti Isossa-Britanniassa. Tarjontaa on jopa yllättävän paljon; me bongasimme nettiä selaillessamme useita yksilöitä.

Pohjoismaissa Atom on harvinainen näky. Ruotsissa niitä on vain yksi, ja Suomestakin löytyy tiettävästi vain yksi kappale. Se on myynnissä Autoliike Marko Sipilällä Raisiossa, josta koeajoyksilökin oli lainassa.

Kyseinen auto ei ole rekisteröity Suomessa tieliikenteeseen, mutta periaatteessa sen pitäisi olla mahdollista pienillä muutoksilla piensarjatyyppihyväksynnän avulla. EY-tyyppihyväksyntää Atomilla ei ole, vaikka auton saakin Englannissa helposti kilpiin. Ostohinnan päälle tulevia autoveroja voi vain arvailla.

Atomin fiksun "kojelauta-" ja ohjausratkaisun vuoksi auton muuttaminen kumman tahansa puoleiselle ohjaukselle on helppoa.

Lue lisää Ariel Atomista Tuulilasin numerosta 8/2014.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 1.7.2014