
Texmex on ankeiden aikojen ruokaa – Pancho Villa avasi jo 50. ravintolansa vaikka ala on ahdingossa
Luova johtaja Esa Huotari on yksi Pancho Villan menestyksen pääarkkitehdeista. Venla Rossi seurasi Huotarin työpäivää.
Niin mitä ne tacot oikein olikaan, iäkäs nainen kysyy. On lounasaika helmikuisena torstaina. Helsinkiläisessä kauppakeskus Triplassa sijaitsevaan Pancho Villa -ravintolaan jonotetaan. Kyseessä on meksikolaisravintola – tai ”pohjoismaiseen makuun suunnattu ravintola, jonka ruuassa on meksikolaisia vivahteita”, kuten ketjun oma, virallinen kanta asiaan kuuluu.
Nuo vivahteet näkyvät ravintoloiden ulkoasussa ja ruuassa. On kaktuksenmuotoisia maustetelineitä, riemunkirjavista sombreroista tehtyjä kattolamppuja ja muovisia eläimenkalloja. Ruokalistalta löytyy hampurilaisten ja pihvien lisäksi muun muassa burritoja, wrappeja, ja fajitaksia. Juuri nyt Triplassa mainostetaan alkuvuoden uutuustuotetta, Superior Amigo -hampurilaista. Siihen voi tilata haluamansa määrän pihvejä – maksimissaan jopa kuusi kappaletta. Ensimmäinen ajatus kaikesta tästä on jotain sen tyyppistä kuin että ovatko nämä siis tosissaan. Kuusi hampurilaispihviä ja sombrerolamput, vuonna 2025?
Ensivaikutelma pettää. Räikeä sisustus ja junttimainen ruoka antavat ymmärtää, että Panhco Villaa ei pitäisi ottaa vakavasti. Totuus on toinen. Viime vuodet ovat olleet ravintola-alalla katastrofaalisia. Koronapandemia, matkailun hiipuminen, kustannusten nousu ja taloudellisesti epävarmat ajat ovat johtaneet siihen, että viime vuonna yli tuhat alan yritystä lopetti toimintansa.
