Mikä Kroatian saarista on paras sinun lomallesi? Mondon saariopas auttaa valinnassa
Matkailu
Mikä Kroatian saarista on paras sinun lomallesi? Mondon saariopas auttaa valinnassa
Kroatian saarilla riittää ihania rantoja ja ravintoloita, mutta saarissa on erojakin. Mondo kokosi 12 saaren täsmäoppaan, jonka avulla voit valita juuri sinulle parhaan lomakohteen.
Julkaistu 27.5.2019
Mondo

Juhlista nautiskelevalle lomailijalle: Hvar

Hvarin saari tunnetaan auringosta, laventelintuoksusta sekä upeasta Hvarin kaupungin rantabulevardista, jonka edusta on täynnä hulppeita luksusjahteja ja purjeveneitä. Iltaisin bulevardi täyttyy jetsetbilettäjistä, ja saarella on pitkä historia maailmankuulujen tähtienkin lomakohteena.

Hvarin vetonaula ovat kauniit maisemat, joita kannattaa kiivetä ihailemaan etenkin kaupungin Espanjalaiselta linnoitukselta. Saaren sisäosassa voi käydä retkellä rauhoittumassa oliivilehtojen ja laventelipeltojen siimeksessä. Violetit laventelit ovat kauneimmillaan kesä–heinäkuussa. Hvariin pääsee runsaassa tunnissa lautalla Splitin kaupungista. Suurin osa vuoroista saapuu Stari Gradin satamaan, josta vie bussi Hvarin kaupunkiin.

Hvarin kaupungin linnoitukselta aukeavat komeat näkymät eri puolille saarta ja merelle.

Ensi kertaa Kroatiaan matkaavalle: Korčula

Korčulan saari on kuin Kroatia pienoiskoossa: on viehättäviä rantoja, pitkälle ulottuvaa historiaa ja kaunista luontoa.

Korčulan vanhakaupunki muistuttaa näkymiltään Dubrovnikia, mutta se on pienempi eikä samalla tavalla turistien kansoittama. Kaupunki toimii hyvänä tukikohtana saarella, sillä se tarjoaa monenlaisia hotelleja ja kotimajoituksia.

Tutkimusmatkailija Marco Polon sanotaan syntyneen kaupungissa, vaikka todisteita asiasta ei ole. Marco Polo -museo ja miehen kotina pidetty talo ovat keskeisiä nähtävyyksiä. Polon talon vieressä on Korčulan kaupungin vanhin perheravintola, Adio Mare, jonka mereneläviä voi suositella. Ravintolassa kannattaa maistaa valkoviiniä, johon Korčulalla on erikoistuttu: saarella kasvavia Grk- ja Pošip-rypälelajeja ei löydy muualta.

Toinen kulttuurinähtävyys Korčulan kaupungissa on Moreška, perinteinen miekkatanssi. Sen näytöksiä esitetään kesäisin. Korčulasta voi tehdä bussiretken esimerkiksi Lumbardan kalastajakylään, jossa on myös yksi saaren parhaita rantoja, Vela Pržina.

Saarella voi vuokrata auton, jolloin on mahdollista kulkea kylissä ja viinitiloilla itsenäisesti. Korčulaan pääsee lautalla sekä Splitistä että Dubrovnikista. Samaan reissuun voi yhdistää läheisen Lastovon saaren, joka on Korčulaa hiljaisempi. Mondon laaja juttu molemmista saarista löytyy täältä.

Luonnon ystävälle: Mljet

Mljetiä pidetään Kroatian vehreimpänä ja kauneimpana saarena, ja se on upea päiväretkikohde Dubrovnikista. Mljetillä kannattaa suunnata kansallispuistoon, jossa on runsaasti eksoottisia eläin- ja kasvilajeja, kuten munkkihylje. Puisto ympäröi kahta suolaista järveä: Veliko Jezero ja Malo Jezero lämpenevät nopeammin kuin meri, joten niissä on ihana uida jo kesäkuun alussa.

Veliko Jezeron keskellä sijaitsee saari, jolla on Pyhän Marian benediktiiniläisluostari. Kansallispuistossa voi liikkua joko jalan tai vuokrapyörällä. Mljetille vie runsaan tunnin kestävä lauttayhteys Dubrovnikista, ja saarella kulkee bussi, jolla pääsee luonnonsuojelualueelle. Mljetiltä löytyy myös majoitusta.

Stinivan lahti on viehättävä uimapaikka Visin saarella.

Dubrovnikin päiväretkeilijälle: Lokrum

Toinen erinomainen päiväretkikohde Dubrovnikista on Lokrum, joka on kuin Suomenlinna helsinkiläisille: vanhastakaupungista hurauttaa taksivenekyydillä saarelle vartissa. Lokrumilla on kiva viettää päivää piknikillä, ja saarella riittää kalliorantoja, joilta pääsee helposti uimaan. Kannattaa suunnata vähän kauemmas satamasta, niin voi vallata itselleen rauhallisen auringonottopoukaman.

Lokrumilla voi kävellä ihastellen 1800-luvulla perustettua kasvitieteellistä puutarhaa ja sen ylpeinä pöyhkeileviä riikinkukkoja. Sekä Dubrovnikissa että Lokrumilla on kuvattu Game of Thrones -sarjaa, jonka näkymät vetävät tänne kävijöitä. Kuvauskohteiden bongailun lisäksi fanit pääsevät Lokrumilla kokeilemaan sarjassa nähtyä valtaistuinta pienessä GoT-museossa.

Hyvinvointia vaalivalle reissaajalle: Lošinj

Lošinjin saarella on kaksi kaupunkia, Veli ja Mali Lošinj, eli iso ja pieni Lošinj. Molemmissa kannattaa käydä, sillä etenkin Mali Lošinjin kylä pastellinvärisine kartanoineen on erittäin kaunis.

Lošinjin raikkaaseen meri-ilmaan on tultu parantamaan astmaa ja muita sairauksia jo 1800-luvulla, ja saarta pidetään yhä erinomaisena hyvinvointikohteena. Sillä on kilometrikaupalla luontopolkuja ja patikointireittejä, ja pyöriä voi vuokrata helposti majapaikkojen luota.

Saarella lasketaan kasvavan yli 200 erilaista yrttiä, ja aromaterapiahoidot ovat täällä kunniassaan. Lošinjin hotellit tarjoavat kuntosaleja, ryhmäliikuntaa ja spa-palveluita. Suurinta osaa majapaikoista ei ole suunnattu luksusta etsiville, mutta sitäkin löytyy. Kirkasvetisillä rannoilla voi harrastaa vesihiihtoa ja snorklausta.

Lošinjilta järjestetään myös delfiininbongausretkiä Adrianmerelle. Saarelle pääsee laivalla esimerkiksi Zadarista tai Rijekasta, ja matka vie muutaman tunnin tai enemmän.

Brijunin saaret muodostavat kansallispuiston, ja niiden pääsaari on miellyttävä retkikohde vaikka koko perheelle.

Istrian alueen perhekohde: Brijuni

Brijuni on useasta saaresta koostuva ryhmä Istriassa, ja käytännössä matkailijat käyvät niistä suurimmalla, Veliki Brijunilla. Sille on 15 minuutin lauttayhteys Pulan lähellä sijaitsevan Fažanan satamasta.

Saari on erinomainen retkikohde perheen kanssa. Muutaman tunnin ohjatulla kierroksella voi tutustua kansallispuistoon, kirkkoon, luonnontieteelliseen museoon, eläintarhaan ja puutarhaan. Brijunilla kohtaa historiaa antiikin ajoilta saakka, ja kiinnostavaa on kuulla Jugoslavian presidentin Titon ajoista. Hän asui saarella kesäisin kutsuen palatsiinsa nimekkäitä vieraita, myös Urho Kekkosen.

Brijunilla on kourallinen maja- ja ruokapaikkoja, jos haluaa jäädä yöksi. Meno- tai paluu¬matkalla kannattaa varata aikaa Fažanassa kiertelyyn. Pikkukaupungissa on ihania ravintoloita, kuten perinteikäs Konoba Feral. Jos näkee satamassa valkoisia kyyhkysiä, ne muistuttavat Titon seremoniasta, jossa vapautettiin kyyhkynen vapauden symbolina.

Historian ystävälle ja Mamma Mia -fanille: Vis

Vis toimi entisen Jugolasvian sotilastukikohtana 40 vuotta ja avautui armeijan käytöstä yleisölle vasta 1990-luvun alussa. Visillä ei vieläkään käy yhtä paljon turisteja kuin muilla Dalmatian saarilla, esimerkiksi Hvarilla tai Bračilla. Tilanne voi muuttua, koska tällä saarella kuvattiin suureen suosioon noussutta Mamma Mia 2 -elokuvaa.

Visin tunnelma on letkeän rauhallinen. Saarella kannattaa majoittua sympaattiseen Komižan pikkukaupunkiin, jonka satamassa riittää hauskasti sisustettuja ravintoloita. Tarjolla on tietysti tuoretta kalaa. Visin nähtävyyksiin kuuluu kaksi luolaa: Saaren keskellä oleva luola toimi toisen maailmansodan aikana partisaanijohtajana toimineen Josip Broz Titon piilopaikkana. Toinen retkikohde on Visin edustalla oleva Biševon pikkusaari, jossa on kuuluisa Modra špilja, sininen luola. Meren päällä kohoava luola hohkaa keskipäivän aikoihin upean sinisenä.

Visin rannoista voi suositella kahden kallioseinämän välistä avautuvaa Stinivaa. Jos aikaa lomalla riittää, oivallinen idea on vuokrata vene ja kierrellä saaren ympäri bongaten kauniita rantoja. Visille pääsee Splitistä laivayhteydellä, ja matka-aika on lyhimmillään 1,5 tuntia.

Bračin saarella on kuuluisa Kultaisen sarven ranta. Se ei muodostu hiekasta vaan pikkukivistä, kuten moni muukin Kroatian ranta.

Auringonpalvojan ja surffaajan unelma: Brač

Brač on Dalmatian rannikon suurimpia saaria, mukava lomakohde, jonne pääsee lautalla 45 minuutissa Splitistä. Saarella on kaksi keskustaa: Supetar, jonne lautat kulkevat, sekä vanhakaupunki Bol. Moni kävijä suuntaa suoraan Boliin, sillä sen vieressä on yksi Kroatian kuuluisimmista ja kauneimmista rannoista, 500 metrin pituinen kieleke Zlatni Rat, kultainen sarvi. Ranta on siitä jännittävä, että sen muoto elää tuulten ja aaltojen mukana.

Bračin saari on vesiurheilijan paratiisi, jossa voi surffata, sukeltaa, sup-lautailla, ajaa polkuveneellä ja varjoliitää. Lapset voivat myös mellastaa rannan vesipomppulinnoilla. Rantoja ympäröivät vehreät mäntymetsät, joiden varjossa voi köllötellä, jos kaipaa vaihtelua auringosta. Illalla kannattaa suunnata johonkin Bolin hyvistä kalaravintoloista syömään tuoreita mereneläviä.

Bilelomaa haluavalle: Pag

Pagin saarta pidetään Kroatian pohjoisemman rannikon bilemekkana, sillä sen Zrće-rantaa reunustavat suositut illanviettopaikat. Esimerkiksi Kalypso-klubi on villinnyt juhlijoita jo 30 vuotta. Muita tanssilattioita ulkoilmassa löytyy vaikka Papaya- ja Aquarius-klubeilta.

Pagilla järjestetään kesäisin musiikkifestareita, kuten Hideout, Barrakud ja Sonus. Mikäli yöelämä ei vie kaikkia mehuja, Pagilta pääsee myös kiinnostaville päiväretkille. Niihin kuuluu ajelu lasipohjaisella puolisukellusveneellä pitkin Adrianmerta tai reissu Lunin kylään, jota reunustaa jopa 80 000 oliivipuuta – osa puista on yli tuhat vuotta vanhoja.

Rentoon mökkeilyyn merenrannalla: Koločep

Kroatian pikkusaaret, kuten Elafitin saariin kuuluvat Koločep, Šipan ja Lopud, ovat erinomaisia paikkoja vuokrata asunto merenrannalta. Siellä voi pitää löhölomaa ja snorklailla kirkkaassa ja lämpimässä vedessä.

Koločepin majakkaranta on käymisen arvoinen, vaikka sen sortuneet portaat saattavat vähän pelottaa. Kolmensadan asukkaan saari on raukean hiljainen, täällä eivät autot pörrää. Vilvoittavaa varjoa Koločepillä löytyy sekä kahdesta kylästä että mäntymetsissä kulkevilta poluilta. Koločepiin on noin puolen tunnin lauttayhteys Dubrovnikista. Ruokaostoksia kannattaa tehdä jo Dubrovnikissa, sillä Koločepilla on vain pienehkö ruokakauppa.

Neljä kirkontornia luo tunnelmaa Rabin saaren keskiaikaiseen kaupunkiin.

Kauneuden etsijälle ja naku-uimarille: Zadar ja Rab

Pohjois-Dalmatiassa sijaitseva Zadar on se Kroatian kaupunki, josta kuhistaan maan nousevana kohteena. Zadarin vanhakaupunki on upea yhdistelmä roomalaista, bysanttilaista ja venetsialaista arkkitehtuuria. Matkailijoita ei ole vielä yleensä kuitenkaan tungokseksi asti, ja koska Zadarin lähiseudulla on useita kansallispuistoja, alue on myös aktiivilomien keskus.

Sekä Zadarista että pohjoisemmasta Rijekan kaupungista pääsee kätevästi kauniin Kvarnerinlahden saarille, kuten Rabille. Esimerkiksi Zadarista voi matkata bussilla ja lautalla Rabille muutamassa tunnissa.

Rab on rantojensa ja näkymiensä ansiosta suosittu saari, sesonkiaikaan jopa ruuhkainenkin. Sen maasto ja maisemat ovat moni-ilmeiset, ja saarella kasvatetaan esimerkiksi oliiveja ja rypäleitä.

Rab on saanut mainetta jo vuosikymmeniä sitten siitä, että saarella oli Euroopan tämän kolkan ensimmäisiä nakurantoja. Legenda kertoo, että Britannian kuningas Edvard VIII lomaili saaren Kandarola-rannalla 1930-luvulla salarakkaansa Wallis Simpsonin kanssa. Kuningas halusi kuulemma uida ilkosillaan, joten paikallisten viranomaisten oli sallittava alastonuinti. Piti tarina paikkansa tai ei, Kandarola ja moni muu ranta Rabilla on edelleen suunnattu nudisteille. Saarelta löytyy myös monia muita upeita hiekkarantoja, joilla päivää paistatellaan uikkareissa.

Rabin keskiaikaisessa kaupungissa monien vanhojen talojen ikkunoita on muurattu kiinni – syynä on 1600-luvulla kaupungissa levinnyt rutto. Kirkkojen lisäksi nähtävyyksiin kuuluu yhä toimiva benediktiininunnaluostari. Kun syöt saaren ravintoloissa, muista maistaa jälkiruuaksi Rabin kakkua: se sisältää manteleita ja Maraschino-likööriä.

Sinisen luolan Biševon saarella, Visin lähellä, näkee veneretkellä. Kävijöiden ruuhka luolaan on tosin usein kova.

Lomarauhaa hakevalle ja purjehtijalle: Kornatin kansallispuisto

Kornatin merikansallispuisto käsittää 89 saarta ja luotoa, ja tätä Adrianmeren saaristoa pidetään purjehtijoiden paratiisina. Näille vesille järjestetään pitkiä purjehdusmatkoja sekä päiväpurjehduksia, joita lähtee Splitistä, Zadarista ja Sibenikistä.

Yksi vaihtoehto on myös vuokrata oma vene vaikka viikoksi, tarvittaessa kipparin kanssa. Kansallispuisto on karu ja kaunis paikka, puuttomat saaret hohtavat kultaisina ja autioina. Kornatin saaristossa ei ole ympärivuotista asutusta, mutta joillakin saarilla on paikallisten kesämökkejä. Sellaisen voi vuokratakin, jos etsii merellistä rauhaa.

Mljet on Kroatian saarten luonnonkaunis idylli, jolla sijaitsee kansallispuisto kierreltäväksi. Asutusta on vain jokusen kylän verran.

Kommentoi »