Mikä ihmeen stevia?
Terveys ja hyvinvointi
Mikä ihmeen stevia?
Stevia rebaudiana -kasvista saatua makeutusainetta käytetään paljon muun muassa Japanissa.
Julkaistu 24.11.2011
Apu

Nyt kasvista saatava stevioliglykosidi on sallittu useissa eri elintarvikkeissa myös EU:ssa.

Stevialla markkinoille rynnivät elintarvike- ja virvoitusjuomayritykset mainostavat makeutusainetta uutena ja mullistavana keksintönä, mutta tosiasiassa steviajauhetta on ollut Suomessakin myynnissä jo jonkun aikaa. Erikoisliikkeissä sitä on myyty ”ulkoiseen käyttöön”, koska EU on tähän mennessä kieltänyt tuotteen myymisen elintarvikkeena. Tästä on ollut pussin kyljessä erikseen maininta, mutta eiköhän stevia ole pääasiassa kahvin ja teen sekaan joutunut. Ranska sai EU:lta erikoisluvan myydä steviaa jo muutama vuosi sitten.

Amerikassa stevia sallittiin elintarvikemarkkinoille 2008 pitkälti Coca-Colan ja Cargillin yhteistyön ansiosta. Nämä yritykset kehittivät makeutusaineen, joka on stevia-kasvista saadun rebianan ja erytritolin sekoitus, Rebaudioside A. Cargillin markkinoiman kauppatuotteen nimi on Truvia, muita Amerikan markkinoilla olevia tuotenimiä ovat Rebiana, Reb-A, PureVia, Only Sweet ja SweetLeaf. Nyt odotellaan, mikä pöytätuote ehtii Suomen markkinoille ensimmäisenä.

Elintarvikeyrityksille on mielekästä saada markkinoille sokeria halvempaa makeutusainetta. Keinotekoisia ja kalorittomia makeuttajia, kuten esimerkiksi aspartaamia, on käytetty virvoitusjuomissa jo pitkään, mutta luontaiselle vaihtoehdolle on kysyntää. Japanissa steviaa on käytetty jo 70-luvun alusta ja sen osuus makeutusainemarkkinoista on yli 40%.

EFSA eli Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen arvioi makeutusaineen ja se päätteli, että stevioliglykosidit eivät aiheuta syöpää tai vaurioita perimää. Aineen ei myöskään havaittu vaikuttavan haitallisesti lisääntymiskykyyn tai lapsen kehitykseen. Erot parin tutkimustuloksen kohdalla osoittivat, että lisätutkimuksia kaivataan erityisryhmien, kuten autoimmuunisairauksia ja suolistotulehduksia sairastavien kohdalla.

Stevia-jauhe voi olla jopa 300 kertaa makeampaa kuin sokeri. Makeutusaineen hyväksyttävä päiväsaanti on 4mg per ruuminpainokilo vuorokaudessa, joten 60 kiloa painavan henkilön pitäisi juoda ainakin viisi litraa stevialla makeutettua virvoitusjuomaa päivässä, jotta raja-arvo menisi rikki.

Kommentoi »