Apu

Makkaramatka Berliiniin - täältä löydät parhaat wurstit

Makkaramatka Berliiniin - täältä löydät parhaat wurstit
Trendikkäässä Berliinissä kebab ja vegaanikeittiö uhkaavat makkara-annosten suosiota. Mistä makkaranystävä löytää Berliinin parhaat bratwurstit ja currywurstit?
Julkaistu: 1.12.2018

Vuonna 1949 Länsi-Berliinissä makkarakioskia pitänyt Herta Heuwer keksi sekoittaa bratwurstit ketsuppiin, curryyn ja worcesterkastikkeeseen. Siitä eteenpäin ei ole ollut mitään berliiniläisempää kuin currywurst ja olut.

Perinteinen currywurst on rasiaan pätkittyä makkaraa BBQ-tyylisellä maustekastikkeella.

Bratwurst- ja currywurst-kulttuuri on Berliinissä nykyään elinvoimaisinta toreilla, sillä katujen varsilla liiketilat ovat kebab-bisneksen hallussa. Saksan toiseksi suurin kaupunki Hampuri on yhä makkaranystävän mekka, mutta berliiniläiset ovat ihastuneet dönereihin. Osansa on silläkin, että ilmastonmuutos pakottaa vanhanaikaiset ruokatehtaat vaihtamaan sianlihan vegaanisiin raaka-aineisiin. Kasvisruoka valtaa alaa katukeittiössä.

Sukellus syvälle Saksan suurimman metropolin ytimeen paljastaa, mistä löytyvät Berliinin parhaat wurstit.

Alexanderplatz

Berliiniläisen Arnold Bergmannin johtama tapahtumakeittiö Bergmann hallinnoi laajaa wurst-tarjontaa Alexanderplatzilla Berliinin televisiotornin varjossa. Torilla on monta kojua, jotka on varustettu Bergmannin logolla. Useimpien torien tavoin Alexanderplatzin kioskit ovat auki vain viikonloppuna.

Maistoimme. Currywurst, Bergmann, 4 e: Makkara tarjoillaan perinteisellä tavalla pätkittynä pahvirasiassa vaalean sämpylän kera. Kastike on voimakasta, ja hallitseva aromi on barbecue-mauste. Currya on ripoteltu runsaasti annoksen päälle. Aromi on vahva, mutta valitettavasti makkara oli pääosin kylmää jo tarjoiltaessa. Kioskin päädyssä on nimeämätön oluthana palanpainiketta varten, mutta kylmänä syyspäivänä olut ei mene kaupaksi.

Osoite: Alexanderplatz, 10178, Berlin

Mauerpark

Berliinin torien kiistaton kuningas löytyy kaupungin pohjoisosasta. Mauerpark on markkinoiden, kirpputorien, karaoken, katutaiteen ja katuruoan ystävän paikka. Puistossa, jonka laidalla kukkulan päällä komeilee kaistale vanhaa muuria, tarjotaan näitä kaikkia. Turistin on kuitenkin tärkeää muistaa, että tapahtumasta pääsee nauttimaan ainoastaan sunnuntaisin.

Muuri saa pintaansa uusia värikerroksia ja taideteoksia joka viikko. Rinteeseen on rakennettu amfiteatterimainen katsomo, jonka edessä turistit ja muut innokkaat saavat häpäistä itsensä karaokessa. Markkina-alueelta löydät sekä paikallisten myymiä vanhoja tavaroita, käsitöitä ja mikä tärkeintä – wursteja!

Vakuuttavin Mauerparkin makkarakojuista on nimeltään Fries. Wurstien lisäksi kioski myy ranskalaisia ja vegaanisia makkaroita. Mausteiksi on tarjolla kokkien omia majoneeseja ja ketsuppeja.

Fries on Mauerparkin ehdoton ruokahelmi, mutta sitä täytyy etsiä myyntikojujen sokkeloista. Friesin löytää aidatun myyntialueen itälaidalla olevan portin läheisyydestä.

Mauerparkin sunnuntaimarkkinat ovat Berliinin legendaarisimpia tapahtumia, ja vilinässä ruokinnan hoitaa Fries.

Kaupantekijöiden yhteistyö on tärkeä tekijä Mauerparkissa. Fries itse ei myy olutta, mutta sen molemmilla puolilla työskentelee jääkaappiyrittäjä, joka myy puolen litran pulloissa jääkylmä Beck’siä. Hinta on siedettävät kolme euroa.

Maistoimme. Rost Bratwurst, Fries, 3 e: Makkara tarjoillaan hot dog -sämpylän välissä. Laadukkaan bratwurstin kruunaavat erinomainen ketsuppi ja vegaanisella reseptillä tehty valkoinen majoneesi.

Currywurst, Fries, 3,50 e: Currywurst tarjoillaan tyypilliseen tapaan pätkittynä rasiassa. Bergmanniin verrattuna kastike on väriltään punaisempi ja maultaan tomaattisempi – ja ehdottomasti parempi.

Osoite: Gleimstraße 55, 10437 Berlin

Checkpoint Charlie

Länsi- ja Itä-Saksan välinen rajanylityspaikka Checkpoint Charlie on nykyään valjastettu turistien katusirkukseksi. Sotilaspuvuissa olevat maskotit otattavat itsestään valokuvia turistien kanssa keskellä katua kohdassa, jossa Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välinen raja sijaitsi kylmän sodan aikana.

Ympäristöön on perustettu turistivirtojen hyödyntämiseksi useita eri makkarakioskeja. Näkyvällä paikalla Topographie des Terrorsiksi kutsutun museoidun muurinpätkän vieressä seisoo Curry at the Wall. Aivan Checkpoint Charlien vieressä on seinässä luukku, joka tunnetaan Checkpoint Curryna. Kaikkien mielenkiintoisin viritys on kuitenkin ehta currywurstin historiasta kertova museo Deutsches Currywurst Museum. Vaikka itse museo onkin melko vaatimaton turistikohde, sen lipunmyyntikioskista saa kelvolliset makkara-annokset.

Checkpoint Curry on yksi monista vanhan rajanylityspaikan ympärille nousseista wurst-puodeista.

Maistoimme. Original currywurst, Checkpoint Curry, 2,80 e: Pieni ja melko mitäänsanomaton annos muistuttaa hieman Bergmannin vastaavaa, mutta kastike on miedompaa.

Currywurst ranskalaisilla, Deutsches Currywurst Museum, 4,50 e: Currywurst tarjoillaan kahdella eri kastikevaihtoehdolla. Paremman vaikutuksen tekee vaihtoehdoista tulisempi kastike. Se luo annokseen pienen uutuudenviehätyksen. Toinen vaihtoehto on nimeltään Classic. Kioskissa on nesteytystä varten oluthana. On suositeltavaa tilata olut pullossa, sillä currywurst kaipaa seurakseen mahdollisimman kylmää pilsneriä.

Osoite: Friedrichstraße 43-45, 10117 Berlin

Mehringdamm

Trenditietoiselle matkailijalle Berliinin Kallio – oikealta nimeltään Kreuzberg – on kaupungin vetävin alue. Se on alun perin matalatuloisten ja erityisesti maahanmuuttajien asuttama alue, jonka läntinen puoli on kokenut valtavan arvonnousun. Kreuzbergin pääkadun Mehringdammin varrelle kannattaa suunnata erityisesti kahvila- ja ravintolapalveluiden perässä. Mikäli kaipaa mieluummin baarikierrosta huomattavasti rosoisemmassa ympäristössä, suuntaa idemmäksi Kottbusser Torille.

Mehringdammin varrella matkailija näkee, kuinka kulttuurit kohtaavat ja vanha väistyy uuden tieltä. Curry 36 on suosittu makkaraketju, jonka listalta löytyy wurst-annoksia monella eri hinnalla ja tyylillä. Mehringdammilla Curry 36:n vieressä seisoo kuitenkin wurstien pahin kilpailija: kebab.

Legendaarisen Mustafa’s Gemüse Kebap -kioskin luukulle täytyy jonottaa pahimmillaan puolikin tuntia. Osa matkaoppaista suositteleekin, että Curry 36:n annoksia kannattaa ostaa lähinnä hiukopalaksi, joka nautitaan Mustafan jonossa.

Mustafa’s Gemüse Kebap vetää lounasaikaan yleensä pidemmän jonon kuin Mehringdammin makkarakioskit.

Maistoimme. Curry 36: Kukaan täysjärkinen ei syö ketjuravintolan makkaroita, kun kymmenen askeleen päässä on Berliinin paras döner. Säästä taskustasi löytyvät 3,90 euroa ja anna ne Mustafalle. Hän tekee kana-kasvisdönerin, jollaista ei saa mistään muualta!

Osoite: Mehringdamm 36, 10961 Berlin

Kommentoi »