
Lauri Ylönen tunnetaan The Rasmus -yhtyeen sulkapäisenä, pikkupoikamaista energiaa pursuavana keulakuvana. Keikkalavojen ulkopuolella hän on kuitenkin huomiota välttelevä, hiljaista ja rauhallista elämää arvostava perheenisä.
Helsingissä 1994 perustetun The Rasmuksen kymmenes studioalbumi Rise ilmestyi syyskuun lopulla. Toimittaja Ari Väntäsen kirjoittama bändihistoriikki The Rasmus (Like) julkaistiin elokuussa.
Kerrot The Rasmus -kirjassa: ”Tietynlainen ujous on mun peruspiirre. Olen aina ollut introvertti, en ole halunnut olla huomion keskipisteenä.” Miten huomiota kammoksuvasta ihmisestä kasvaa kansainvälinen rocktähti?
Mun sisko on kysynyt multa usein, miksi haluan mennä esiintymään tuhansien ihmisten eteen. No, se vain tuntuu siistiltä, kun tietää tehneensä bändin kanssa jonkin makean jutun, josta voi olla ylpeä, ja pääsee esittelemään sitä muille. Kai siinä tavallaan jotain hyväksyntääkin hakee.
Mähän en ole muutoin mikään sosiaalinen eläin. Keikan jälkeen vetäydyn lähes aina omiin oloihini. Mun tietääkseni on aika yleistä, että artistit ovat ihmisinä ujoja ja sisäänpäin kääntyneitä. Mussa ujous näkyy erityisesti sellaisissa tilanteissa, joissa en tunne oloani luontevaksi.
Muistan, kun jouduin pitämään koulussa esitelmän Sveitsin valtiosta. Aihe ei kiinnostanut mua yhtään, enkä tainnut tietääkään siitä oikein mitään. Mua jännitti niin järjettömän paljon, että meinasin oksentaa.
Olet kolmen lapsen isä. Sait omilta vanhemmiltasi vapaan kasvatuksen. Minkälainen on oma kasvatusfilosofiasi?
Varmaan aika samanlainen kuin vanhemmillakin. Eli hyväksyvä ja avarakatseinen.
Mielestäni lapsille on hyvä näyttää maailmaa ja tutustuttaa erilaisiin kulttuureihin. Erilaisuuden arvostaminen on tavallaan mun messageni. Toisaalta pitää lapsille osata asettaa myös rajoja. Se, että vanhemmat ovat jämäköitä, luo lapsille turvallisuudentunnetta.
Lastenkasvatus ei ole aina ihan helppoa hommaa. Se on välillä tosi raskasta. Kun on ollut lasten kanssa pitkään kotona, niin ihan toivoo, että pääsisi töihin lepäämään.
Olit 16-vuotias lukiolaispoika Rasmuksen lyödessä läpi. Miten julkisuus on määritellyt elämääsi?
Olen miettinyt sitä aika paljon. Että onko se ollut hyvä vai huono juttu? Ei mulla ole siihen mitään lopullista vastausta. Nuorempana julkisuus tuntui pelkästään kivalta. Tuntui siistiltä mennä baariin, saada ihmisiltä huomiota ja ilmaisia drinkkejä. Aika nopeasti sitä alkoi kuitenkin arvostaa privaatimpaa elämää.
On päiviä, ettei jaksaisi yhtään ylimääräistä huomiota. Vaikka ihmiset tarkoittavatkin yleensä hyvää, tuntuu välillä siltä, että olisin kaikkien yhteistä omaisuutta. Vähän kuin jokin häkissä istuva kanarialintu. Sitä toivoisi, että voisi mennä kavereiden kanssa istumaan rauhassa iltaa, ja jutella niitä näitä ilman, että viereen tulee joku känniläinen huutamaan: ”Hei, Rasmus, laula joku biisi!”
Mutta en mä halua toisaalta valittaa. Tätä kaikkea mä olen itse halunnut. Kaikesta voi syyttää pelkästään vain itseään.
Olet harvoja kotimaisia rockmiljonäärejä ja olet ollut monena vuonna eniten tienaava suomalainen kulttuurihenkilö. Mikä on suhteesi rahaan?
Ajattelen, että se on polttoainetta elämää varten. Välillä tankki on täynnä, välillä vähemmän täynnä. Uran alussa massi tuntui paljon tärkeämmältä. Muistan, kun ensimmäisen kerran sai rahaa, niin kelasi: ”Jes! Nyt on siistiä, nyt ostetaan taloa ja autoa.” Mutta se oli sellainen hetken huuma. Aika pian sitä huomasi, ettei raha tuokaan onnea.
Justiinsa bändin kesken kelailtiin, että heti kun raha otetaan puheeksi, tulee jotenkin paska fiilis, tulee kaikenlaista kiukkuilua ja muuta skeidaa. Siksi mietin rahaa niin vähän kuin mahdollista.
Eikö se ole ylellisyyttä?
No, joo. Mutta olen mä nähnyt kaiken eteen myös aika paljon vaivaa.
Mullahan on ollut musiikin lisäksi kaikenlaisia muitakin juttuja tekeillä, esimerkiksi taloprojekteja ja design-suunnittelua.
Suomessa on siinä mielessä hyvä tilanne, että täällä on ihmisille töitä tarjolla. Arvostan ahkeruutta. Se on musta hyvä suomalainen piirre. Useimmat meistä eivät jää sohvalle makoilemaan ja elämään yhteiskunnan varoilla.
Asuit kahdeksan vuoden ajan Yhdysvalloissa, ensin Los Angelesissa ja sitten Havaijilla. Nyt olet muuttamassa Miamiin. Miten ulkomailla vietetty aika on muuttanut suhdettasi Suomeen?
Ainakin siten, että hyvät ja vähemmän hyvät asiat näkee korostuneemmin. Nuorten lasten isänä osaa arvostaa esimerkiksi sitä, että päiväkodit ja terveydenhuolto pelaavat täällä todella hyvin.
Toisaalta Suomessa on paljon myös sellaista kapeakatseisuutta. Ihmisiä lokeroidaan helposti ja monesti ajatellaan, että kaverin menestys on multa itseltäni pois. Sellainen on tosi ahdistavaa.
USA:ssa ihmiset ovat avarakatseisempia. He osaavat nauttia myös muiden menestyksestä ja tsemppaavat toisiaan. Tuntuu, että Suomessa tärkeintä on osata olla nöyrä. Yksi tuttu kertoi, että hänellä on Jenkeissä Ferrari, mutta ei ikinä kehtaisi ajaa sillä Suomessa. Saisi nopeasti pellen maineen.
Kerro jokin salaisuutesi.
En osaa nukkua ilman korvatulppia. Asuin kymmenisen vuotta sitten Los Angelesissa vanhassa talossa, joka nitisi ja natisi aina, kun yläkerran äijä käveli asunnossaan. Silloin aloin käyttää tulppia korvissa, ja jäin tapaan nopeasti koukkuun.
Lauri Ylönen
- Syntynyt: 23. huhtikuuta 1979 Helsingissä.
- Työ: The Rasmuksen laulaja ja biisinkirjoittaja. Yhtyeen levyjä on myyty yli viisi miljoonaa kappaletta.
- Perhe: Avovaimo Katariina Mikkola, poika, 4, ja tytär, 1. Ex-liitosta 14-vuotias poika.