Apu

Kysy Kiminkiseltä: Onko omega-3-kapseleista haittaa?

Kysy Kiminkiseltä: Onko omega-3-kapseleista haittaa?
Tietyt rasvahapot ovat ravinnossa välttämättömiä Omega-3-rasvahapot heikentävät hyytymistä.
Julkaistu: 2.3.2018

Olen käyttänyt omega-3-kapseleita jo useita vuosia. Nyt erikoislääkäri Arvo Sippo kirjoitti, että terve, normaalisti syövä ihminen ei niitä tarvitse. Puhui myös verenvuotovaarasta. Minulla on aina silloin tällöin ollut nenäverenvuotoa, mutta se on loppunut pian. Pitäisiköhän lopettaa omegoiden käyttö?

Eicca

Sopivasti jatkuu edellisen vastauksen tarina lisäravinteista. Omega kolmoset tunkevat koteihimme jo avaimen rei’is­täkin, niin vahva on rahanvaihtajien paine. Keskeistä on suositellun ravitsemuksen popsiminen. Terve ihminen, jolla on normaali ruokaputki, saa siitä kyllä kaiken tarvitsemansa. Eri asia ovat sairaudet ja joskus satunnaiset toipilasvaiheet ja jo edellä mainittu D-vitamiini. Näin on ihmiskunta aina pärjännyt, miksi nyt yhtäkkiä pitäisi turvautua purkkiröykkiöihin?

Välttämättömät rasvahapot ovat ravinnossa välttämättömiä, sillä niitä ei elimistö pysty itse tuottamaan. Omega kolmoset ovat kalapainotteisia ja kutoset kasvisellaisia. Molempien tasapainoinen saanti on ravitsemuksellisesti ihanteellista. Tässä merkityksessä rypsiöljy on erinomainen. Oliiviöljyssä omegakolmosta on todella vähän ja kutostakin paljon rypsiöljyä vähemmän. Miksipä emme siis suosisi kotimaista rypsiä!

Omega-3-rasvahapot heikentävät hyytymistä. Ravinnosta saatuina pitoisuudet eivät kohoa haitalliselle tasolle, mutta kapselimuodossa tilanne voi muodostua toiseksi. Seurauksena voi olla lisääntynyt vuototaipumus, mikä on haitallista leikkausten yhteydessä. Vaikutus on yksilöllinen, mutta sitä riskiä ennen operaatioita ei kannata ottaa semminkin, kun näillä ravintolisillä ei ole voitu osoittaa terveyshyötyä puolueettomissa tutkimuksissa (professori Mikko Syvänne).

Leikkausten lisäksi omega-3-tuotteita tulee välttää antikoagulanttien käytön yhteydessä. Klassisen Marevanin tehoa mitataan verestä Inr-arvolla, johon omegat eivät vaikuta, sillä ne vaikuttavat hyytymisketjussa eri kohtaan. Niin sanotut suorat antikoagulantit ovat kovaa vauhtia korvaamassa Marevanin useimmissa indikaatioissa helppoutensa vuoksi. Hinta on toistaiseksi vielä korkea, joskin useimmissa tapauksissa Kela tulee jonkin verran kustannuksissa vastaan. Siinä vaiheessa, kun patenttisuoja poistuu, tulevat hinnat romahtamaan, mutta tähän kuluu vielä vuosia. Omegakolmoset lisäävät vuotovaaraa kaikkien antikoagulanttien yhteydessä.

Lääketieteellisesti perusteltuna tulee mieleen, että miksi käyttäisit ravintolisää, jos tehosta ei ole näyttöä ja vuotoakin esiintyy. Toki nenäverenvuoto on varsin yleistä muutenkin, sillä suonet sijaitsevat ilman suurempaa suojaa nenän limakalvon alla. Nenän ­limakalvon tulehdus tai ”senkka nenästä” -seurustelumalli laukaisevat verenvuodon helposti.

Suosittelenkin rapsakkaan käyttöön rypsiöljyä salaateissa ja ruoanlaitossa sekä pähkinöitä, manteleita, siemeniä, pehmeitä rasiamargariineja sekä kalaa 2–3 kertaa viikossa – rasvojen tapauksessa pehmeys on poikaa.

4 kommenttia