Tuulilasi

Kova tutkimusväite: Sähköautot polttomoottoriautoja halvempia jo vuonna 2027

Kova tutkimusväite: Sähköautot polttomoottoriautoja halvempia jo vuonna 2027
Sähköautoilun analyyseihin keskittyvä BloobmergNEF esittää tuoreessa tutkimuksessaan, että sähköautojen hinnat tulevat olemaan jo vuonna 2027 halvempia kuin polttomoottoriautojen. Sähköautojen valmistus tulee saman tutkimuksen mukaan autonvalmistajille polttomoottoriautoja halvemmaksi jo 2026.
Julkaistu: 11.5.2021

Johtopäätökset perustuvat suurelta osin siihen, että akkujen hinnat tulevat halpenemaan ja sähköautojen kysyntä kasvaa huimasti. Akkujen hintojen ennustetaan laskevan peräti 58 % vuodesta 2020 vuoteen 2030. Raportin mukaan tämä johtaa siihen, että jo vuonna 2035 kaikki Euroopassa myytävät henkilöautot tulevat olemaan sähköisiä.

Tutkimuksessa uskotaan myös, että sähköautojen latausinfra tulee kasvamaan huimaa vauhtia ja EU:n päästörajat kiristymään edelleen, mitkä tulevat vauhdittamaan sähköautojen menekkiä entisestään.

Esimerkiksi Iso-Britanniassa pääministeri Boris Johnson suunnittelee esikuntineen uusien polttomoottoriautojen myyntikieltoa jo vuodesta 2030 eteenpäin. Lataushybridejä saisi suunnitelman mukaan myydä vuoteen 2035 asti.

Tällä hetkellä sähköautot kyllä kiinnostavat kuluttajia, mutta ne jäävät ostamatta liian korkeiden hintojen vuoksi.

”Sähköautot tulevat realistiseksi hankkia jokaiselle kuluttajalle jo kuuden vuoden kuluttua. Niistä tulee polttomoottoriautoja edullisempia ihan jokaiselle, niin berliiniläiselle pakettiauton omistajalle kuin romanialaiselle maaseudulla asuvalle perheellekin. Sähköautot tekevät hyvää paitsi ilmastolle ja eurooppalaiselle teollisuudelle myös taloudelle laajassa mittakaavassa”, uskoo vihreän lobbausryhmän Transport & Environmentin Julia Poliscanova.

EU:n komission on määrä asettaa uusien polttomoottoriautojen myyntikiellon takaraja kesäkuussa, jolloin se myös esittelee uudet yhä kiristyvät liikenteen päästörajoitukset.

”EU voi hyvin asettaa rajan vuoteen 2035, sillä silloin markkinat ovat siihen valmiit. Polttomoottoriautoja ei pidä myydä yhtään kauemmin kuin on välttämätöntä”, Poliscanova sanoo.

10 kommenttia