Image

"Grillataan lihaa pöydässä, juodaan viskiä" – sushiketjun perustaja Luckie Bao povaa korealaisesta grilliruuasta seuraavaa ravintolahittiä

"Grillataan lihaa pöydässä, juodaan viskiä" – sushiketjun perustaja Luckie Bao povaa korealaisesta grilliruuasta seuraavaa ravintolahittiä
Perheravintolasta maanlaajuiseksi 25 ravintolan franchise-ketjuksi kasvanut Luckiefun’s on lähestulkoon synonyymi sushibuffetille. Avain suomalaisten sydämeen on lohi, sanoo ketjun 31-vuotias perustaja Luckie Bao.
Julkaistu: 2.2.2022

Miten sushista on tullut arkista suosikkiruokaa?

Muistan, että nuorempana sushi oli todella premium-tuote. Söin sitä kerran 12–13-vuotiaana ravintolassa. Serkkuni maksoi. Katsoin listahintoja ja ihmettelin, että äitini ravintolassa sillä rahalla söisi kolme ateriaa. Vanhempani pyörittivät 19 vuotta Sörnäisissä kiinalaista ravintolaa, jossa oli alkuun pari pientä tarjotinta sushia noutopöydässä. Siitä se on levinnyt ja vallannut tilaa muilta ruoilta. Suomalaiset eivät helposti lämpene asialle, jossa ei ole edes jotain tuttua. Sushissa se on lohi. Täällä syödään paljon graavattua lohta ja kypsää lohta. Nyt sushia on joka puolella, se on uusi pizza.

Kuinka kovaa on kilpailu sushiravintoloiden kesken?

Kilpailu ravintola-alalla on aina kovaa. Me olemme pärjänneet avaamalla ravintoloita kauppakeskuksiin, joissa ihmiset liikkuvat. Kivijalassa tulee helposti viereiseen kortteliin kilpailija, eikä kukaan hyödy. Kauppakeskus katsoo kokonaisuutta ja sitä, että kaikki yrittäjät pärjäävät.

Jos sushi on jo uusi pizza, mikä voisi olla seuraava suomalaisten suosikkiruoka?

Olemme kokeilleet vähän eri juttuja, kuplateetä ja seuraavaksi aasialaista hampurilaispaikkaa. Veikkaan, että korealainen grilliruoka voisi olla seuraava iso hitti. Grillataan vähän lihaa pöydässä, juodaan vähän viskiä.

Vanhempasi ovat Kiinasta ja pyörittivät kiinalaista ravintolaa. Mitä kotonasi syötiin?

Kiinankaalia, se tulee lapsuudesta mieleen. Ei ollut kaupoissa mitään paksoita tai aasialaisia hedelmiä. Joka päivä syötiin kiinankaalia ja tofua isossa kulhossa, ja porsaan ribseistä jääneitä luita. Vanhemmat opettivat pienestä pitäen, että pitää olla säästeliäs.

Suomessa on kourallinen isoja ravintola­ketjuja kuten Kotipizza ja Hesburger. Onko seitsemän vuotta sitten perustettu Luckiefun’s jo yhtä vakiintunut osa suomalaista ruokakulttuuria?

Kolme vuotta sitten meistä ei tiedetty vielä mitään. Nyt nimi alkaa olla tutumpi ihmisille. Vaimoni nimi on Fun, ja siitä tulee nimi, jota käytin jo seurusteluaikoina tietokonepeleissä. Jos olisimme arvanneet, miten iso juttu tästä tulee, olisimme ehkä valinneet jonkun toisen nimen, jotain japanilaisempaa. Mutta meillä on ammattitaidossa vielä paljon opittavaa. Isoissa ketjuissa on ihmisiä, jotka tekevät töitä henkilöstön ja yrittäjien kanssa. Itse tunnen kaikki meidän ketjun yrittäjät. Moni sanoo, etteivät yrittäjien henkilökohtaiset asiat kuulu minulle, olen vain franchisen antaja. Mutta olemme alusta asti auttaneet oleskelulupien kanssa, järjestäneet lasten päivähoitoa ja niin edelleen. Pahimmassa tapauksessa olen joutunut parisuhdekonsultiksi.

Miksi lounastarjousten kylkiäiskahvi on yleensä niin pahaa?

Muistan kun aloitin alalla ja ihmettelin samaa. Se johtuu siitä, että kahvikonetta ei pestä. Putket pitää putsata ruokasoodalla ja etikalla, niin kahvista ei tule kitkerää. Siinä ilmainen tärppi kaikille Suomen lounaspaikoille!

Miten juot kahvisi?

En juo enää kahvia. Tein korona-aikaan periaatepäätöksen, etten nauti mitään, mihin voi jäädä riippuvaiseksi. Niihin kun sortuu, niin illalla väsyttää eikä jaksa olla perheen kanssa. Ainoat asiat, joista en ole vielä pystynyt luopumaan, ovat suklaa ja jäätelö.

Kommentoi »