Apu

Näin lasketaan koiran ikä ihmisen vuosissa – "Kuusivuotias koirani ei olekaan niin nuori kuin olin kuvitellut”

Näin lasketaan koiran ikä ihmisen vuosissa – "Kuusivuotias koirani ei olekaan niin nuori kuin olin kuvitellut”
Kun koirallasi on yksivuotissynttärit, on se ihmisiässä mitattuna jo 31-vuotias. Parempi ymmärrys koirien ikääntymisestä voi auttaa eläinlääkäreitä määrittämään nykyistä sopivampia hoitomuotoja.
Julkaistu: 6.3.2021

Vanhan viisauden mukaan koiran yksi ikävuosi vastaa seitsemää ihmisen vuotta. Tutkijat ovat kehittäneet tarkemman tavan laskea koiran ja ihmisen iän vastaavuus, kertoo Science Alert.

Osa seitsemällä kertomisen säännön ongelmaa se, etteivät koirat ja ihmiset ikäänny samaa tahtia. Uusi menetelmä huomioi sen, että koirat tulevat sukukypsiksi huomattavasti ihmistä varhaisemmin.

Yhdeksän kuukauden ikäinen koira voi saada pentuja. Tämä kertoo, ettei seitsemällä kertominen ole tarkka mitta koiran iästä, sanoo bioinsinööri Trey Ideker Kalifornian San Diegon yliopistosta.

Uusi kaava iän laskemiseksi

Uusi kaava koiran iän laskemiseksi ei ole yhtä suoraviivainen kuin vanha. Kaavassa koiran iän luonnollinen logaritmi kerrotaan luvulla 16 ja saatuun lukuun lisätään 31. Sen mukaan koiran ensimmäinen ikävuosi vastaa 31 vuotta ihmisiässä.

Vastaavasti lemmikit viettävät paljon aikaa keski-ikäisinä. Kun 2-vuotias koira on ihmisiässä 40-vuotias, viettäisi se 3–4-vuotiaana jo viisikymppisiään.

Tutkimus perustuu epigenetiikan alaan. Tutkijat tarkastelivat koirien ja ihmisten dna-molekyyleihin iän karttuessa kertyviä metyyliryhmiä.

Idekerin mukaan tuota metylaatiota voidaan pitää ikääntymisen uutena epigeneettisenä kellona samaan tapaan kuin seuraisi kasvoille syntyviä ryppyjä.

Labradorinnoutajan seitsemän viikon ikäinen pentu.

Mallina käytettiin labradorinnoutajaa

Tutkijat analysoivat 104:n labradorinnoutajan geeniperimää ja metyyliryhmien kertymistä. Koirat olivat iältään 0–16-vuotiaita.

Vaikka muita koirarotuja ei ole vielä tutkittu, uskovat tutkijat saman menetelmän pätevän myös muihin rotuihin. Tutkimus on julkaistu Cell Systems -lehdessä.

Parempi ymmärrys koirien ikääntymisestä voi auttaa eläinlääkäreitä määrittämään nykyistä sopivampia hoitomuotoja. Se voi myös avata ihmisten silmät ymmärtämään oman lemmikin käytöstä.

– Oma kuusivuotias koirani juoksee yhä kanssani, mutta ymmärrän nyt, ettei se olekaan niin nuori kuin olin kuvitellut, Ideker myöntää.

Päivitetty 4.3.2021 – Ilmestynyt 22.7.2020

5 kommenttia