Koeajossa Seat Ibiza Cupra: 180 hevosvoimaa ja aimo annos sporttista kansanperinnettä
Autot ja liikenne
Koeajossa Seat Ibiza Cupra: 180 hevosvoimaa ja aimo annos sporttista kansanperinnettä
Seat Ibizan sähäkin versio oli pitkään 150-hevosvoimainen FR. Tilanne kuitenkin muuttui, kun tulinen Cupra astui näyttämölle. Oikean jalan voimakas survaisu tarjoilee 1,4-litraisen koneen välittämänä maksimissaan 180 hv.
Kuvat
Julkaistu 21.8.2013
Tuulilasi

Konsernille tyypilliseen tapaan ahtamisesta vastaa sekä kompressori- että pakokaasuahdin. Alemmalla kierrosalueella hihnavetoinen kompressori puhkuu vääntöä nelisylinteriselle padalle, ennen kuin viimeistään 3 500 r/min kohdalla turboahdin ottaa kokonaan vastuun. Sama tekniikka löytyy 30 hevosvoimaa heikommasta FR:stä ja muista konsernisisaruksista, kuten A1:stä, Polosta ja Fabiasta. Nyt koko kööri on taas koossa.

Erityisesti Ibiza Cupra tunnetaan urheilullisena, mutta arkikäyttöön sopivana autona. Niinpä voimantuotto alkaakin paljon alempaa kuin ainoastaan huipun tuntumasta. Seitsenpykäläiseen DSG-automaattivaihteistoon yhdistetty suoraruiskukone vastaa pirteästi kaasuun, kiertää halukkaasti 7 000 r/min asti ja antaa helposti hallittavissa olevaa voimaa.

Edes täyskiihdytyksessä ohjaus ei vedä ja suuntaa on helppo kaitsea – kiitos elektronisesti ohjatun tasauspyörästön lukon (XDS). Vaikka ESP:tä ei voikaan kytkeä pois, kirmaa 1,2 tonnia painava Cupra ketterästi serpentiiniteillä. 20 millimetriä laskettu sporttialusta ja 17-tuumaiset pyörät välittävät intensiivisen ja tarkan ohjaustuntuman.

Kokonaispakettiin sopivat myös vakiona tulevat urheilujakkarat, joissa on tarpeeksi sivuttaistukea hauskaan mutkailotteluun. Uudelleenmuotoillut muovipaneelit, bi-xenonvalot ja huomiota keräävä pakoputken ulostulo muodostavat auton luonteelle sopivan, urheilullisen kokonaisuuden.

Kommentoi »