Tuulilasi

Koeajo: Audi Q3 1.4 TFSI S Tronic Business II


Audin pienin SUV sai uuden perusbensamallin.
Kuvat Timo Villanen

Moottoreiden pienentäminen puree citymaasturiluokassa. Aiemmin pelkästään kaksilitraisilla bensa- tai dieselkoneilla vauhditettu Q3 sai konepeltinsä alle 1,4-litraisen TFSI-myllyn, jota on tähän asti käytetty Audin puolella vain A1- ja A3-malleissa eikä niissäkään aivan tämäntehoisena (150 hv). Perus-Q3 on aina etuvetoinen ja jatkettu joko manuaali- tai kaksoiskytkinvaihteistolla. Hinta on kutakuinkin sama kuin etuvetoisessa 2.0 TDI:ssä – tietysti ilman käyttövoimaveroa.

Moottorissa on mukavasti potkua, minkä huomaa siitäkin, että etupyörät lyövät liukkaalla herkästi sutia. Käyntiääni on hiljainen myös täyskaasukiihdytyksissä. Kaksoiskytkinvaihteiston lievään (parkkipaikka)viivyttelyyn osaa tässä autossa suhtautua leppoisammin kuin saman konsernin kiivaammissa GTI-rasseissa.

Q3:ssa istutaan hyvin korkealla, vaikka istuin olisi säädetty alimpaan asentoon. Osittain tästä johtuen meno on selvästi keinuvamman tuntuista kuin esimerkiksi A3-Audissa. Maasturitunnelmaa luovat osaltaan vaakasuoraan asennettu ratti ja kankeahko kääntyvyys. Mutta on korkeasta istuma-asennosta etuakin: yhdessä valtavien sivupeilien kanssa näkyvyys on esteetön. Hyvää on sekin, että automaatin vaihteenvalitsin liikkuu sulavasti ja pitkillä liikkeillä.

Julkaistu: 8.5.2014