Kia EV6 GT – Peto on irti!
Koeajo
Kia EV6 GT – Peto on irti!
Kian mallisto sähköistyy vauhdilla, ja nyt tulee tarjolle sellainen peli, että oksat pois: EV6 GT. Supersähköauton hinta on suorituskykyyn nähden maltillinen.
8.11.2022
 |
Tuulilasi

Kukapa olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut, että nykyaikaisen nelivetoisen superauton saa alle 80 000 eurolla, ja sen valmistaja on Kia? Tänä päivänä se on kuitenkin totisinta totta, sillä Kia EV6 GT on rantautumassa myös Suomeen. Auton suorituskyky ei varmasti jätä kylmäksi.

Lyödäänpä heti alkuun kylmät faktat tiskiin: EV6 GT tarjoaa huipputehoa 430 kilowattia eli 585 hevosta ja vääntöä huimat 740 newtonmetriä. Niiden turvin Kia päästää nyt irti todellisen pedon. Perheautoluokkaan laskettava nelivetoinen EV6 GT kiihtyy sataseen 3,5 sekunnissa ja kulkee 260 km/h. Oliko kysyttävää?

Ohjaamo on nykyaikainen ja ajoergonomia on kunnossa. Painikkeiden määrää on vähennetty, mutta kaikkia toimintoja ei onneksi olla siirretty kosketusnäytölle.

Ensimmäinen kysymys on varmasti se, paljonko tämä lysti sitten maksaa? Vastaus saattaa hämmentää, sillä hintalappuun on piirretty nykyisten sähköautojen mittapuulla ihan järjellinen lukema, vajaat 77 tuhatta euroa. Se on toki paljon rahaa, mutta sille saa myös hyvän vastineen. Tarkka vertailu paljastaa, että Kia EV6 GT pärjää kilpailijoihinsa nähden erinomaisesti. Käytännössä vain Audi e-tron GT, Porsche Taycan Turbo tai Tesla Model S Plaid ovat kiihtyvyydeltään ja ajodynamiikaltaan himpun verran nopeampia – mutta ne ovat myös selkeästi kalliimpia.

Kaikki muut jäävätkin sitten suorituskyvyssä taakse, jos mukaan ei lasketa useiden satojen tuhansien eurojen hyperpelejä.

GT-etuistuimet ovat vakiovaruste ja tukevat hyvin selkää, mutta niistä puuttuvat sähköiset säädöt – ja lisäksi ristiselän tuen säätö sekä reisituen pituuden säätö.
Takana on hyvin niin polvi- kuin pääntilaakin, mutta varvastila jää niukaksi.

Mielipuolisesta suorituskyvystä huolimatta EV6 GT:ssä on paljon järkeä. Kian Euroopan suorituskykyasioiden kehityksestä vastaavan Michele Muglian mukaan autosta on haluttu tehdä erilaisiin ajotilantiisiin mahdollisimman hyvin soveltuva, korkeampiinkin matkanopeuksiin soveltuva GT-auto. Siinä eri ajotilat auttavatkin pätevästi. Takajouset ovat GT:ssä hieman tanakammat kuin tavallisissa EV6-malleissa, mutta etujouset hieman löysemmät. Kokonaisuus on mukavuuden osalta hallittu, eikä kivirekifiilistä pääse syntymään. Maavaraa GT:ssä on 5 milliä perusversiota vähemmän.

Takakontin koko on 490 l. Etukannen alta löytyy pieni lisälokero.

Pitkillä siivuilla rengasmelu alkaa kuitenkin ärsyttää, sillä GT:n alla pyörivät korkeat, varsin matalaprofiiliset kumit. Vakiovarusteisissa GT-istuimissa on hyvä istua, mutta manuaalisäädöt, selkänojan kallistuksessa jopa portaalliset, sekä reisituen pituussäädön ja ristiselän tuen säädön puuttuminen jäävät harmittamaan.

Ohjaukseen ei ole tehty isoja muutoksia perus-EV6:een nähden, lähinnä pientä kalibrointia. Ajotuntumaltaan EV6 GT on miellyttävä kutakuinkin kaikissa nopeuksissa. EV6 GT:n ajo-ominaisuuksien suhteen Kialla ei ole mitään hävettävää, edes kivenkovien kilpailijoiden keskuudessa.

Kia säilyttää tässäkin autossa kansanauton maineensa, sillä korealaiset hevosvoimat ovat halpoja.

EV6 GT:ssä on 800 voltin akkutekniikka. Optimioloissa sitä voi ladata jopa 240 kW:n teholla. Tällöin 10–80 prosentin lataus kestää vain 18 minuuttia.

Kia EV6 GT AWD 77 kWh 585 hv

 • Moottori Kaksi sähkömoottoria
 • Teho 430 kW (585 hv)
 • Vääntö 740 Nm Voimansiirto Neliveto
 • 0−100 km/h 3,5 s
 • Huippunopeus 260 km/h
 • Yhd. EU-kulutus 22,7 kWh/100 km
 • Akkukapasiteetti 77,4 kWh (brutto)
 • Toimintamatka 406 km (WLTP)
 • Mitat Pituus 4 695 mm, leveys 1 890 mm, korkeus 1 550 mm, akseliväli 2 900 mm, tavaratila 490–1300 (+20) l
 • Omamassa 2 185 kg
 • Plussaa Kiihkeä kulkupuoli, nopea pikalataus
 • Miinusta Etuistuinten pikkupuutteet, suppea talvi­rengasvalikoima
 • Hinta Koeajettu auto vakiovarustein 76 369 €, GT-mallisto alkaen: 76 369 €

Kenelle?

Suorituskykyistä sähköperheautoa etsivälle. EV6 on pätevä peli jo ihan perusmuodossaankin, ja GT-status tuo siihen nelivedon lisäksi todella tukevan annoksen menohaluja.

6 kommenttia