Image

Kesä kotimaassa: Tampereella saunassa

Kesä kotimaassa: Tampereella saunassa
Reetta Rädyn kesäsarjassa reissataan Suomessa. Tällä kertaa käydään Tampereella ja mietitään, onko pikkukaupungeissa matkailupotentiaalin lisäksi asumispotentiaalia.
Julkaistu: 22.7.2020
Nyt kun kaikki jotka eivät ole Lofooteilla, ovat Mäntässä, Lappeenrannassa, Kristiinankaupungissa, Loviisassa, Aulangolla, Puumalassa, Punkaharjulla, Pietarsaaressa, Savonlinnassa, Mäntyharjulla, Inarissa, Kolovedellä, Hangossa, Hailuodossa, Yyterissä, Kotkassa ja eri puolilla Turun saaristoa, on todettava, että edelleen kuvat Suomesta ovat kovin kauniita. Hieno maa!
On todettava myös se, että ei se ihan uutta ole, että suomalaiset oleilevat kesällä kotimaassa.
Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2018 noin 509 800 kesämökkiä. Vapaa-aikatutkimusten ja maa- ja metsätalousministeriön mökkibarometrin (!!) selvityksen perusteella melkein joka toinen suomalainen käy säännöllisesti mökillä. Peilityyntä vettä ja kanoottimatkoja kuului suomalaisten kesään jo ennen pandemiaa. Lisäksi sadattuhannet suomalaiset jopa asuvat noissa mielettömissä kotimaankohteissa ympärivuotisesti.
Menossa ei ole kaikkien aikojen Suomi-kesä, vaan kaikkien aikojen Suomi on uskomaton matkailumaa -hehkutuskesä. Tänä kesänä kotimaanmatka on Kotimaanmatka. Mökkiranta ei ole mökkiranta, vaan zen-temppeli, jota peittoaa Rooman, Venetsian, Nizzan ja Kreetan. Ei tarvetta lähteä täältä mihinkään!
Kivaa kotimaassa onkin, ja lautoille ja riippusilloille Italian turistikohteista tutut jonot.
Minulla on sama tunne kuin alkukesästä: Pori tuntuu Porilta ja Loviisa Loviisalta, ei yllättävältä valaistukselta kotimaan kauneudesta. On vaikea ”löytää” suomalaisia pikkukaupunkeja, jos on asunut sellaisissa lapsuuden ja nuoruuden.
Aloin ottaa poroista kuvia ehkä pari vuotta sitten – ehkäpä olen parantumassa ja kohta jo yllätyn siitä, että pohjoisen teillä lompsii porotokkia.
Viikonloppuna rantauduin Porkkalasta paratiisimaiselta merenrannalta (siis kotimaanmatkalta?!) Helsingin Dallapenpuistoon juomaan kuoharia. Seurueen keskusteluaihe: Helsingin asuntojen järjettömät hinnat ja etätyön lisääntyminen – mitä jos asuisi sittenkin jossain muualla, maakunnissa? Olisi piha, oma sauna, ehkä voisi tehdä vähemmän töitä, kun laina ei kiristäisi niskassa. Mutta minne sitä muuttaisi? Mitä niitä paikkoja on? Olisiko ystäviä?
On todennäköistä, että nämä jäävät puheiksi, mutta kysymykset ovat todellisia. Nyt kun on todettu, että pikkukaupungeissa on matkailupotentiaalia, voi kysyä: olisiko niissä myös asumispotentiaalia? Avartuvatko asumisen mahdollisuudet, kun on näyttöä sekä konttorityötä tekevien etätyömahdollisuudesta että kotimaan kauneudesta? Lunta loskan sijaan!
Itseäni kiinnostaa lähinnä se, mitä kutsutaan monipaikkaisuudeksi: Voisiko asua Rovaniemellä talvet ja Berliinissä kesät? Intiassa talvet ja Inkoossa kesät? Miten lasten koulut asetellaan tähän visioon?
Matkustin viime viikolla Tampereelle. Se olikin kyllä mahtavaa.
Tampere on niin lähellä Helsinkiä, että siellä on ollut helppo käydä käymättä siellä. Junalla pääsee edestakaisin niin nopeasti, että työkeikalla ei ole tarvetta jäädä yöksi ja katsella ympärilleen. Opiskeluaikoina oltiin kyllä yötä, mutta vähän vaikea sanoa, että missä.
Otin siis turistimoodin ja vedin läpi Finlaysonin katot, Vapriikin, Vakoojamuseon, Amurin työläiskorttelit, näkötornit, jokivarret, kauppahallin ja Telakan terassin. Kävelin Pyynikillä ja Pispalassa. 13-vuotias skeittari oli eniten otettu Iso-Vilusen skeittiparkista (bussilla keskustasta). Minä viihdyin parhaiten Rauhaniemen kansankylpylässä, jossa pääsee saunasta uimaan (kävelin keskustasta mutta bussillakin pääsee). Lapsi aikoo lähteä elokuussa kaverinsa kanssa Helsingistä skeittimatkalle Tampereelle. Minä aion mennä jatkossakin Tampereelle saunomaan.
Kotimaan kesä näkyi Tampereella niin, että hotellien respoihin oli järjettömät jonot check-in-aikaan. Istuin kolme tuntia terassilla ja kas, jono katosi ja mieli pysyi hyvänä. Olisiko tämä nyt sitten protip? Älä jonota, mene terassille.
En oikein osaa vielä sanoa miksi Tampere oli niin kiva, täytyy mennä uudestaan ja kehittää teoria.
----
Sarjan ensimmäisen osan voit lukea täältä: Vaihdetaanko Terijoki Seinäjokeen?
Sarjan toinen osa löytyy täältä: Helsinki on liekeissä - mitä jos ei matkustaisi yhtään mihinkään?
Ja sarjan kolmas osa täältä: Miksi muut löytävät Suomestakin vain helmiä?
Kommentoi »