Käytetty Audi A3 – Mainettaan parempi sedan ja hyvä vaihtoehto uudelle autolle
Käytetyt autot
Käytetty Audi A3 – Mainettaan parempi sedan ja hyvä vaihtoehto uudelle autolle
Sedanit ovat isoja ja kalliita. Nyt koeponnistamme Audi A3 Sedanin. Se on poikkeus, joka vahvistaa säännön.
1Kommenttia
Julkaistu 16.12.2022
Tuulilasi

Jos ei tarvitse isoa tavaratilaa eikä tilavaa takapenkkiä, voi hankkia vähän kätevämmän kokoisen auton citysukkulointiin. Puhtaat pikkuautot ovat tällä kertaa kuitenkin poissa laskuista, sillä ne ovat kerta kaikkiaan liian järkevän oloisia kulkupelejä. Sedan on ehkä se klassisin korimalli, mutta valitettavasti nämä tyylikkäät porrasperät ovat useimmiten joko isoja tai julmetun isoja, ja sellaista autoahan emme ole nyt todellakaan etsimässä.

Audi A3 vm. 2017
Paksua nahkarattia on kiva pidellä.

Meillä oli kuitenkin onni myötä, kun lompsimme LänsiAuton Suomenojan toimipisteen vaihtoautohallissa. Rivistöstä osui silmään Audi A3 Sedan. Se on yksi pienimmistä myynnissä olevista tämän korimallin edustajista. Audi näytti heti ensivilkaisulla mielenkiintoiselta yksilöltä, joten päätimme tutustua autoon perusteellisemmin.

Valkoisessa Audissa oli musta katto, jota hämärässä luulimme ensin panoraamalasiksi, mutta lähemmin tarkasteltuna katto osoittautui koristeteippaukseksi. Myös takavalot oli sävytetty mustiksi, eli käsillä oli lievästi kustomoitu yksilö.

Ennen oli paremmin. Ainakin siksi, että vanhaan aikaan ei tarvinnut tuijottaa digitaalisia mittaristoja.
Tarjolla on neljä erilaista ajo-ohjelmaa. Kiva juttu, mutta harva näillä jaksaa pitkän päälle pelailla.

Vilkaisu auton varustelistaan tuotti iloisen yllätyksen. Audissa oli mukana vaikka mitä härpäkettä, mikä ei sinänsä ole ihme, sillä tämä auto oli mallia Business Sport SE. Hyödyllisemmän pään varusteista mainittakoon mukautuva vakionopeudensäädin, kuljettajan vireystilan valvontajärjestelmä, pysäköintitutka takana sekä Bi-Xenon -ajovalot. Istuinverhoiluna oli nahan ja Alcantaran yhdistelmä, mikä toi sisätiloihin aavistuksen luksustunnelmaa.

Vuoden 2016 viimeisenä päivänä ensirekisteröity, vuosimallin 2017 auto oli kaikin puolin siistissä kunnossa. Audin maltillinen ajomäärä selittää osaltaan tämän. Kuudessa vuodessa mittariin oli rullattu ainoastaan 94 000 kilometriä.

Edessä on hyvin tilaa. Verhoilu on sekoitus nahkaa ja Alcantaraa.
Takapenkki on hyvin ahdas. Lapset sopivat kyytiin, aikuiset eivät.

A3:n etupenkkiläisille on tarjolla oikein mukavasti tilaa, mutta takapenkki sopi parhaiten pikkulapsille ja kauppakasseille. Tavaratila on tunnetusti sedanien Akilleen kantapää. Niin nytkin. Takaluukku on pieni, joten vähänkään isompien esineiden nostelu kyytiin vaatii pientä taiteilua. Tilaa ruumassa on kuitenkin kohtalaisen hyvin – pieni sedan-jatke tuo tässä suhteessa etua pystyperäiseen malliin verrattuna.

Tähän saakka kaikki siis hyvin, mutta Audiin aikanaan valittu moottori sai meidät raapimaan päätämme. Voimanlähteenä oli 1,0-litrainen ja kolmipyttyinen minimoottori, jota on luonnollisesti käytetty läpi linjan lähes kaikissa Volkswagen-konsernin autoissa. Se on mitä sopivin kone VW Poloon tai A1-Audiin, mutta että A3:n keulalle? Ennen koeajoa ilmassa leijui liuta pieniä kysymysmerkkejä.

Tavaratila on selkeän kulmikas. Tavaroiden kuormaaminen sinne on tietenkin hankalaa, koska takaluukku on niin pieni.

Kyllä Piëch tietää

Nykyään Audi luetaan kuuluvaksi samaan saksalaisten laatumerkkien sarjaan kuin BMW ja Mercedes-Benz. 1970-luvun alussa Audin maine ei kuitenkaan ollut vielä edellä mainittujen merkkien tasolla. Tilanne alkoi muuttua vähitellen, ja kehitykseen oli keskeisesti vaikuttamassa henkilö nimeltä Ferdindand Piëch. Autoteollisuuden piirissä gurun maineeseen noussut Piëch syntyi Itävallan Wienissä vuonna 1937. Piëch oli kuulua sukua, sillä hänen isoisänsä oli muuan Ferdinand Porsche – alkuperäisen Kuplan suunnittelija ja Porsche-tehtaan perustaja.

Piëch opiskeli insinööriksi Sveitsissä, ja kirjoitti opinnäytetyönsä vuonna 1962 F1-auton moottorin kehitystyöstä. Vuonna 1972 Piëch siirtyi Porschelta Audille, jossa hänestä tuli tuotekehityksestä vastannut johtaja. Ei ole huhuja parempaa tietoa siitä, oliko vuonna 1980 esitelty ensimmäinen Audi quattro juuri Piëchin neronleimaus, mutta keskeisesti hän oli ainakin projektissa mukana. Audi quattro mullisti Audin maineen kertaheitolla. Imagon muutos ei olisi onnistunut ilman osallistumista rallin MM-sarjaan, jota Audi hallitsi 1980-luvun alkuvuodet aivan ylivoimaisesti. Nykyään quattro on ehkä jopa voimakkaampi tavaramerkki kuin Audi.

Ensivaikutelma moottorista oli kuitenkin hyvä, sillä koneen käyntiäänestä ei voinut millään päätellä, että sylintereitä on vain kolme. Jotkut kolmipyttyiset pärisevät huonosti säädetyn perämoottorin lailla, mutta tämä pata on sivistynyt. Moottorista irrotetaan turbon avulla 115 hevosvoimaa, mikä on aika vaatimaton lukema. Mutta vääntö pelastaa tilanteen. Sitä on tarjolla 200 Newtonmetriä jo kierrosluvulla 2 000 r/min.

Normaaliajossa Audi eteneekin aika pontevasti, koska automaattilaatikko osaa hyödyntää moottorin vääntöä optimaalisella tavalla. Jos kiire iskee – vaikkapa rekan ohituksen merkeissä – ollaankin sitten helposti helisemässä. Vaikka kaasua painaa kuinka, kiihtyvyys on maantienopeuksissa nahkeaa. Kolikon toiselta puolelta löytyy pieni kulutus. Yhdistetyn ajon normilukema on huvittavat 4,6 l/100 km. Vaikka tuossa olisi vähän PR-kerrointa mukana, voi tätä Audia pitää hyvin taloudellisena.

Audi A3 Sedan Business Sport SE 1.0 TFSI S-Tronic

 • Moottori Rivi-3, bensiini, turbo
 • Iskutilavuus 999 cm3
 • Teho 85 kW (115 hv) / 5 000 r/min
 • Vääntö 200 Nm / 2 000 r/min
 • Voimansiirto Etuveto, automaattivaihteisto
 • 0−100 km/h 9,9 s
 • Huippunopeus 211 km/h
 • Yhd. EU-kulutus 4,6 l/100 km
 • CO2-päästöt 106 g/km
 • Mitat Pituus 4 458 mm, leveys 1 796 mm, korkeus 1 416 mm
 • Omamassa 1 185 kg
 • Hinta marraskuussa 2022 19 500 € LänsiAuto, Espoo

Kenelle?

Tyylikäs, mutta tiloiltaan vaatimaton A3 sedan sopii sinkulle tai nuorelle/ vanhemmalle pariskunnalle. Hyvä vaihtoehto uudelle autolle.

1 kommentti