Käveltävä Kiova: Ukrainan pääkaupunki on Euroopan kiehtova, vähän tunnettu kohde
Matkailu
Käveltävä Kiova: Ukrainan pääkaupunki on Euroopan kiehtova, vähän tunnettu kohde
Ukraina nousee uutisiin yleensä poliittisten kriisien vuoksi, mutta osaan maasta voi matkailla. Maan pääkaupungissa riittää komeita suurrakennuksia ihailtaviksi. Kiova on myös mukava kaupunki kävelijälle ja tarjoaa tunnelmallisia kauppahalleja, kulttuurikeskuksia sekä Lähi-idän herkkuja.
Julkaistu 6.10.2021
Mondo

1 Vehreä maisemareitti

Korkeuserojen ansiosta Kiovan puistoista avautuu paikoin hienoja näkymiä kumpuilevaan kaupunkiin. Esimerkiksi Mariinski-puistosta voi vaeltaa Dnepr-joen suuntaisesti Khreschatyk-puistoon ja lopulta portaita alas neuvostoaikaiselle Kansojen ystävyyden kaarelle. Näköalapaikka monumentin juurella on tunnelmallisin illalla, kun valot täplittävät vastarantaa. Maisemaa voi ihailla myös viereiseltä, keväällä 2019 valmistuneelta lasikaiteiselta kävely­sillalta.

2 Katutaidetta ja­­­­ kirkkoja

Paikallisten suosiossa on myös vanhoja puolustusrakennelmia myötäilevä taide­reitti, jota elävöittävät Liisa Ihme­maassa -teemainen leikki­paikka, oma­­laatuiset mosaiikkipatsaat ja keinulautana toimivat puiston­penkit. Kun jatkaa turkoosina hehkuvan Pyhän Andrein kirkon ohitse mutkittelevaa Andriivs’kij-katua alas, vastaan tulee kaupungin ehkä tunnetuin muraali, Ukrainan vallan­kumouksen 2014 jälkeen maalattu Uudestisyntyminen.

Peyzažna-kuja

Liisa Ihme­maassa -teemainen leikki­paikka.

3 Herkkuja kauppa­hallista

Keskustan vanha kauppa­halli pursuaa paikallisia herkkuja läskistä ja säilyke­kurkuista kuivattuihin hedelmiin ja mausteisiin. Värikkäät purkki­rivistöt ja hedelmä­keot ovat kauniita katsella, mutta jos perinne­ruoka ei innosta, hallin perältä löytyy trendikäs street food -nurkkaus nuudeleineen ja vegaani­mättöineen.

Bessarabian katettu tori, Bessarabska 2

4 Taidetta tehtaassa

Paikallista vilskettä kaipaavan kannattaa hurauttaa Lisovan metroasemalle. Ruuhkaisen basaarin, pienen kylän kokoisen kirpputorikompleksin ja modernimman Darynok-ostoskeskuksen takaa paljastuu vielä vanhalle tehdasalueelle perustettu taidetehdas Platforma. Siellä järjestetään konsertteja, työ­­pajoja sekä katuruoka- ja olut­festareita. Sisällä on luovan väen työtiloja sekä gallerioita, joissa voi nähdä nuorten taiteilijoiden kantaa­ottavia maalauksia ja instal­laatioita.

Art-zavod Platforma, Bilomorska 1

facebook.com/artzavodplatforma

Art-zavod Platforma -taidetehdas

5 Lähi-idän makuja

Keskustan suosituimpiin ravintoloihin on hyvä varata pöytä, ainakin ilta-aikaan. Georgialaista ruokaa saa joka nurkalta, ja se on lähes poikkeuksetta hyvää myös keskitason paikoissa. Munakoisorulliin mieltyneelle voi tosin vieläkin lämpimämmin suositella libanonilaista Mon Cheriä. Palvelu on nopeaa ja annokset hulppeita, eikä yrteissä olla säästelty. Aterian voi nauttia vehreällä katetulla terassilla.

Mon Cher, Žyljans’ka 124

Kommentoi »