Apu Terveys

Ihminen kadehtii vertaisiaan ja asioita, jotka olisivat mahdollisia myös itselle – Näin kateus voi auttaa kohti omien arvojen mukaista elämää

Ihminen kadehtii vertaisiaan ja asioita, jotka olisivat mahdollisia myös itselle – Näin kateus voi auttaa kohti omien arvojen mukaista elämää
Kun kateus valtaa mielen, ystävyys voi joutua koetukselle. Tunteesta kannattaa kertoa, sillä piilevä kateus pilaa ihmissuhteet.
Julkaistu: 9.11.2022

1. Tunnista mieltä jäytävä tunne

Epämukava tunne jäytää mieltä. Ystävä on juuri kertonut, että aikoo lähteä yksin reissaamaan ympäri Eurooppaa. Tuohan on minun haaveeni! Miksi en ole itse yhtä rohkea ja uskalla tempaista?

Kateus kumpuaa usein vertailusta. Toisella on jotain, mitä itsellä ei ole. Kateus paljastaa, mitä olemme vailla. Usein tunne kohdistuu vertaisiin eli ihmisiin, jotka ovat samanikäisiä ja elävät samantyyppistä elämää.

– Kateutta herättävät sellaiset asiat, jotka periaatteessa olisivat mahdollisia myös itselle. Siksi kateus kohdistuu herkemmin ystävään kuin julkkikseen, sanoo psykologi ja kouluttaja Heli Heiskanen.

Kateutta määrittelevät vahvasti omat arvot. Jos arvottaa korkealle vaikkapa parisuhdetta, vilkasta sosiaalista elämää tai kaunista kotia, saattavat juuri nämä asiat aiheuttaa kateuden pistoksen.

Kateus olisi tärkeää tunnistaa ja käsitellä, sillä pahimmillaan se voi johtaa kelpaamattomuuden tunteisiin, uhriutumiseen, sisäänpäin käpertymiseen, ahdistukseen ja masennukseen.

– Piilevänä kateus on myrkyllistä, sillä se voi saada ihmisen käyttäytymään vahingoittavasti muita kohtaan.

2. Kirkasta arvosi ja toimi

Kun ystävä lähtee reissuun ja kateus valtaa alaa, kannattaa pysähtyä tunteen äärelle. Miksi ystävän reissu herättää kateutta? Kohdistuuko kateus matkaan? Haluatko siis itse lähteä matkalle?

– Kun asiaa oikein miettii, saattaakin huomata, että ei, oikeastaan en edes haluaisi lähteä mihinkään. Viihdyn paremmin kotona tai mökillä. Kateuden tunne hälvenee, jos asia ei olekaan itselle tärkeä, Heli Heiskanen sanoo.

Jos taas huomaa, että itseltä puuttuu rohkeutta matkustaa yksin, voi alkaa pohtia, miten haluaa kartuttaa rohkeuttaan. Kun omat arvot ovat kirkastuneet, voi alkaa kehittää itseään tietoisesti niiden suuntaan. Useimmiten rohkeus ja itsevarmuus kohenevat pienin uskalluksin.

– Matkailun yksin voi aloittaa vaikkapa naapurikaupungista. Kun siellä menee hyvin, seuraavaksi voi rohkaistua Tallinnan-risteilylle. Heti ei tarvitse lähteä maailmanympärimatkalle, kunhan tekee jotain tavoitteen suuntaan. Rohkeutta voi hakea myös sosiaalisista harrastuksista, Heiskanen sanoo.

3. Käsittele suru ja menetys

Kaikki kateus ei kuitenkaan häviä itseä kehittämällä. Siksi on tärkeää osata jakaa kateuden aiheuttajat niihin, joille voimme tehdä jotain, ja niihin, joille emme mahda mitään.

Jos ystävän tiivis suhde lapsenlapsiin saa yksineläjässä aikaan kateuden tunteita, asia saattaa vaatia käsittelyä.

– Siihen, mitä emme voi saada, tarvitaan surutyötä, luopumista ja hyväksyntää. Jos tähän ei kykene yksin, kannattaa hakea apua.

Omaa surua voi käsitellä itsekseen ja läheisten kanssa sekä esimerkiksi kursseilla tai ammattilaisen vastaanotolla.

– Päämääränä on oma henkinen kasvu ja menetyksen hyväksyminen osaksi elämää. Hyväksynnän myötä on helpompi iloita muiden onnesta.

4. Tunnusta kateutesi ystävälle

Kateus on piinallinen tunne, jopa tabu, josta ei oikein tee mieli kertoa muille. Voi tuntua häpeälliseltä ja pikkumaiselta kadehtia omaa ystävää.

Jos kateutta herättävä ystävä on luottamuksen arvoinen, asia kannattaisi kuitenkin ottaa puheeksi. Rehellinen tunnustus voi helpottaa molempien oloa. Todennäköisesti myös ystävä on vaistonnut, ettei kaikki ole hyvin.

– Voi vaikka sanoa, että on iloinen toisen onnesta, mutta ei voi mitään sille, että tuntee kateutta. Voi myös lisätä, ettei halua, että kateus tulee ystävyyden väliin, Heli Heiskanen ehdottaa.

Tunnustuksen jälkeen voi myös pohtia yhdessä, miten toimittaisiin jatkossa, jotta molemmilla olisi mukavaa.

– Jos kateus kohdistuu ystävän kukoistavaan parisuhteeseen, voi toivoa, ettei juttelu pyörisi hänen rakkauselämänsä ympärillä. Sen sijaan keskityttäisiin asioihin, jotka yhdistävät ystävyksiä.

On myös hyvä muistaa, ettei mikään ole yleensä sitä, miltä se sivusta seuraamalla näyttää. Kun ihmistä pääsee riittävän lähelle, huomaa, ettei hänen elämänsä olekaan niin täydellistä. Unelmasuhteissakin on omat murheensa.

– Siksi sosiaalisen median kiiltokuvat voi jättää aina omaan arvoonsa.

Myöskään kateuden kohteen osa ei aina ole helppo. Jotkut saattavat ottaa liikaa paineita muiden tunteista ja ahdistua. Painolasti voi tuntua niin epämukavalta, että ihminen kätkee onnensa suojellakseen muita.

– Toisaalta joskus voi osoittaa tunne­älyä, kun ei puhu asioista, jotka ovat toiselle kipeä kohta.

5. Uppoudu omaan juttuusi

Onni koostuu lopulta pienistä palasista. Vaikka omassa elämässä olisi isojakin puutteita, aina löytyy jotain hyvää. Iloa tuottavia asioita pitää vaalia.

– Voit oikein hakemalla hakea asioita, joista saat nautintoa ja joista tunnet kiitollisuutta – ja keskittyä sitten niihin, Heli Heiskanen kehottaa.

Yhdelle suurin nautinto elämässä ovat hyvä ruoka ja musiikki, kun taas toinen nauttii suunnattomasti metsäkävelyistä ja puutarhassa puuhailusta. Kun uppoutuu omaan juttuun, kateus ei pääse niskan päälle.

Heiskanen kehottaa myös tutkimaan tarkemmin omia taipumuksiaan. Ehkä kateutta aiheuttava elämäntyyli ei lopulta edes sopisi omalle persoonalle?

– Tasapainon löytääkseen on elettävä omannäköistä arkea. Esimerkiksi herkkä introvertti saattaa joutua tekemään valtavirrasta poikkeavia valintoja. ▪

Asiantuntija: psykologi, kouluttaja Heli Heiskanen

Kommentoi »