Junareitillä Jesenicesta Nova Goricaan näkee komeita vuoria ja vehreitä laaksoja
Matkailu
Junareitillä Jesenicesta Nova Goricaan näkee komeita vuoria ja vehreitä laaksoja
Pikkuinen ja edullinen Slovenia nousee suosiossa, etenkin retkeilymaisemiensa ansioista. Maan komeita vuoria ja vehreitä laaksoja voi ihastella myös helposti Bohing-junaradalla matkaten.
Julkaistu 5.4.2020
Mondo

Alppien lumihuippuja, vesiputouksia ja kirkkaina kimmeltäviä järviä. Slovenia on luontomatkaajan paratiisi, jonka kauneimpiin löytöihin kuuluu Triglavin kansallispuisto ja sen seudulla kulkeva upea junamatka Jesenicestä Nova Goricaan.

Bohinj-junarata kulkee Slovenian pohjoisosasta aivan Italian rajalle Nova Goricaan. Parin tunnin matkalle mahtuu niin paljon upeaa nähtävää luonnonpuistoista linnoihin, että Lonely Planet -opas ei suotta nimennyt sitä ”parhaaksi junamatkaksi, josta et ole koskaan kuullut”.

Ensimmäisenä juna ohittaa Bledjärven, joka on yksi Slovenian suosituimmista turistikohteista. Junasta avautuu hyvät näkymät myös ikoniseen Bledin linnaan, joka on rakennettu 130-metrisen kallionkielekkeen päälle. Hetkeä myöhemmin vaunussa pitää jo kiiruhtaa käytävän toiselle laidalle, kun Juliset Alpit nousevat esiin Bohinj-joen takaa. Välillä juna sukeltaa vuoristoon kaivettuihin pitkiin tunneleihin tai pysähtyy pienille, vaatimattomille asemille.

Bledjärvi on Slovnian yksi suosituimmista turistikohtaista.

Ikkunoista avautuu smaragdinvihreä Sočajoki.

Pian juna ylittää yli 200-metrisen Solkanin sillan 3. Maailman pisin kiviholvisilta on näyttävä esimerkki ratarakentamisen taidoista yli sadan vuoden takaa. Silta vaurioitui ensimmäisen maailmansodan aikana ja korjattiin nykyiseen loistoonsa vuonna 1927. Koko Bohinj-junareitiltä löytyy peräti 65 siltaa.Sočajoki häikäisee smaragdinvihreällä värillään.

Maailman pisin kiviholvisilta Solkanin silta.

Nova Goricaa lähestyessä vuoret vaihtuvat ympärille levittyviin hedelmätiloihin ja kaupunkimaisemaan. Päätepysäkiltä matkaa voi jatkaa Italiaan bussilla tai jalan – italialainen Gorizia Centrale -asema löytyy kaupungin toiselta laidalta ja sieltä pääsee nopeasti Venetsiaan. Vaikka palaisi samalla junalla takaisin, kannattaa pistäytyä aseman edustan Europe Square -aukiolla. Se on Slovenian ja Italian yhteinen alue kahden maan rajalla.

Europe Squeare -aukiolla on Slovenian ja Italian yhteinen alue.

Bohinjin rataa kulkee myös vanha museo­höyryjuna, jossa näyttelijät ja muusikot luovat entisaikain tunnelmaa. Höyryjuna puhisee touko–marraskuussa (lippu 45 euroa).

Hinta

Yhdensuuntainen matka alkaen 7 euroa. Bohinj card -kortilla saa alennusta. Slovenian junat verkossa: ­slo-zeleznice.si.

Matka-aika

Nopeimmillaan matka vie tunnin ja 45 minuuttia. Päivällä junia kulkee parin tunnin välein.

Vinkki

Lähtöpisteeseen Jeseniceen pääsee junalla esimerkiksi Ljubljanasta tunnissa sekä Salzburgista ja Zagrebista kolmessa tunnissa.

Kommentoi »