Apu

Iskeekö pohjoiseen tuhotulva? Ennätyslumisen talven jälkeen etenkin Rovaniemi ja Kittilä ovat tulvavaarassa

Iskeekö pohjoiseen tuhotulva? Ennätyslumisen talven jälkeen etenkin Rovaniemi ja Kittilä ovat tulvavaarassa
Pohjois-Suomen talvi on ollut ennätysluminen. Lumen sulaminen voi tuoda ennätystulvat.
Julkaistu: 4.5.2020
Samaan aikaan, kun talvi jätti Etelä-Suomen väliin, se pudotti pohjoiseen osaan maata ennätyspaksun lumipeitteen. Nyt lumet alkavat sulaa, ja suurten pohjoisten jokien rantoja uhkaavat tulvatuhot.
– Isoa tulvaa odotetaan, lunta on ennätysmäisesti. Sopiva sää voisi pelastaa tilanteen niin, että tulisi vain tavanomainen tulva, johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksen tulvakeskuksesta kertoo.
Vehviläisen mukaan suurta tulvaa voi odotella karkeasti ottaen kaikkialla Oulun pohjoispuolella. Suurin tulva on odotettavissa Ivalojoelle, Kemijoelle, Tornionjoelle ja Iijoelle. Myös Simojoki ja Kuivajoki voivat tulvia vahinkoja aiheuttaen, varsinkin, jos niihin pääsee muodostumaan jääpatoja.
– Lisäksi Kemijärvi voi nousta niin paljon, että Kemijärven kaupunki on vahinkovaarassa, Vehviläinen sanoo.
Lunta on paljon, ja se on märkää, täsmällisemmin ilmaistuna sen vesiarvo on korkea. Lapin Ely-keskuksen havaintojen perusteella vesiarvot ovat paikoin korkeammat kuin koskaan 60-vuotisessa havaintohistoriassa.
Vehviläisen mukaan tulvat alkavat alueen eteläisimmissäkin joissa, Kiiminkijoessa ja Simojoessa, vasta vapun jälkeen.

Lapin tulvahuippu toukokuussa

Lapin suuret joet tulvivat toukokuun puolivälin jälkeen. Pitkän ajan ennusteet sijoittavat tulvahuipun kesäkuun alkupäiville, mutta Vehviläisen mukaan paljon riippuu säästä. Jos se kääntyy lämpimämmäksi, lumipeite alkaa huveta, ja joet voivat alkaa tulvia jo toukokuun puolivälin tienoilla.
Pitkään viileänä jatkuva kevät voisi tasoittaa lumen sulamista niin, että tulvalla olisi kaksi pienempää huippua, jolloin tuhoja ei juuri tulisi.
Suurin tulvatuhoriski kohdistuu Kittilään ja Rovaniemeen. Vehviläinen muistuttaa, että aikaa valmistautua tulvaan on vielä kohtalaisen paljon. Ei pohjoisessa ole seisottu tumput suorina tähänkään saakka.
– Kaikkialla tehdään penkereiden korotuksia, mikä parantaa tilannetta ja parhaimmillaan estää tuhot. Ainakin Torniossa, Ivalossa ja Kittilässä on jo kuorma-autoja liikkeellä, Vehviläinen kertoo.
Kommentoi »