Apu

Vedenpaisumus tulossa? – Täyttyvät järvet ja Lapin lumikuorma kasvattavat tulvariskiä – Mitä Suomessa oikein tapahtuu?

Vedenpaisumus tulossa? – Täyttyvät järvet ja Lapin lumikuorma kasvattavat tulvariskiä – Mitä Suomessa oikein tapahtuu?
Vesisateita etelässä, lumen paljoutta pohjoisessa. Siinä talven erikoinen trendi, johon suomalaiset saavat ehkä jatkossakin totuttautua.
Julkaistu: 15.2.2020

Euroopassa riehunut myrsky on pysäytellyt satoja lentoja ja junavuoroja. Kovat tuulet ja sateet ovat pieksäneet laajalti Keski-Eurooppaa ja Skandinaviaa.

Venetsiassa kahden kuukauden ankarat tulvat ovat laantuneet ja vedenpinta laskenut niin rajusti, että kanavat ovat paikoin mutaa.

Sydneyn liepeillä Australiassa, jossa vielä joku aika sitten raivosi valtava tulipalojen aalto, on nyt satanut rankemmin kuin kolmeenkymmeneen vuoteen. Sata tuhatta taloutta on ollut vailla sähköjä.

Suomeakaan oikkuileva ilmasto ei ole jättänyt rauhaan. Samaan aikaan, kun etelässä on huokailtu lumen puutetta, pohjoisessa sitä on tullut vaivaksi asti.

Ja trendi jatkuu: Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF) povaa helmi-huhtikuun väliselle jaksolle tavanomaista sateisempaa ja 1–2 astetta lämpimämpää säätä.

Järvet täyttyivät

Lappia lukuun ottamatta järvien vedenkorkeudet koko maassa ovat ajankohtaan nähden keskitason yläpuolella, kiitos leudon ja sateisen talven.

– Järvet ovat aika lailla täynnä, isot järvet varsinkin. Joet hyppivät sateiden tahdissa. Isompia ongelmia ei varmaan tule, mutta vedet nousevat pelloille ja järvet ovat nousussa, arvioi johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Etelän isoilla järvillä on käyty jo tulvarajoilla. Päijänne ja Keitele ovat tyypillisen keväthuipun tasolla.

– Lohjanjärvi oli säännöstelyrajan yläpuolella jo kuukauden verran, mutta on laskenut alemmaksi, eikä varmaan enää nouse niin ylös. Säkylän Pyhäjärvi isona järvenä on nousemassa korkeimmilleen alkavan viikon aikana. Kokemäenjoki tulee olemaan täynnä, ja Porissakin vesi nousee, mutta penkereet pitävät vedet loitolla.

Lapin lumikuorma ja tulvariski kasvaa

Pohjoisessa on toiset huolet. Kittilän-Ivalon alueella lumikuorma on lähennellyt normaalia vuoden maksimia. Pelkona on, että hallien katot eivät kestä kuormitusta.

– Lumikuormat ovat yli 200 kiloa neliöltä ja pahimmillaan nousevat vielä 300 kiloon. Se hipoo jo ennätyksiä. Kolme hallia on mennyt nurin ja hallien omistajia on kehotettu putsaamaan kattoja. Toisaalta pientalojen ja omakotitalojen omistajia on varoitettu menemästä katolle, etteivät putoa. Yleensä pienemmät kattorakenteet kestävät hyvin nämäkin kuormat, Vehviläinen sanoo.

Lapissa riski ennätystulville on paljon normaalia suurempi, kun luntakin on ennätyksellisesti.

– Riskialueita ovat lähinnä Kemi- ja Ounasjoki, jonkin verran Ivalojoki. Tornionjoella lunta on vähemmän. Kittilä, Rovaniemi ja Ivalo ovat ne meidän tulvapaikat siellä, Vehviläinen toteaa.

Näin tulviin varaudutaan

Vehviläinen uskoo, että tällaisia talvia on jatkossakin luvassa.

– Lämpimät talvet ovat varsinkin etelässä olleet lisääntymään päin. Tämä taitaa olla ennätys ainakin lämpötilojen ja lumen vähäisyyden suhteen, ja toisaalta järvet ovat tosi täynnä. Päijänne on nousemassa tulvarajalle näinä päivinä. Saimaa nousee kovaa vauhtia, ja vaikka tulvaraja ei ole lähellä, niin norppa on vaikeuksissa, kun ei ole oikein lunta kertynyt.

Vesien tila on periaatteessa hyvä, mutta tulvat lisäävät kuormitusta jonkin verran.

– Tuppaa olemaan, että jos pellot ovat auki ja vettä sataa, niin ravinteita ja kiintoaineita menee enemmän järviin ja mereen. Kevättulvan puuttuminen tasoittaa tilannetta.

Voiko näin poikkeukselliseen tilanteeseen jotenkin varautua?

– Kevään tulvaan voi varautua lähinnä sillä, että tulva-alueilla aletaan suunnitella, mitä tehdään, jos se suuri tulva toteutuu, mutta se on enemmän pelastuslaitosten ja kuntien asia. Säännöstelijöiden pelimarkat alkavat olla aika vähissä, kun tulva on hyvin suuri, eivätkä varastot enää riitä.

Vesivoimaa on nyt paljon

Onko ilmastollisessa hyrskynmyrskyssä mitään positiivista?

– Varmaan vesivoimaa on paljon käytössä nyt, kun kaikki on täynnä vettä. Pohjavedet ovat kunnossa. Viime kesänä oli niukkuutta, mutta eiköhän siitä ole päästy eroon. Suurimmalla osalla alueista, joilla oli viime vuonna vaikeuksia, varmaan riittää vettä nyt, Vehviläinen sanoo.

Muuttuneiden talvien arvostus vaihdellee myös alueellisesti.

– Saattaa hyväkin talvi tulla etelän ihmisten mielestä. Lapista en osaa sanoa, pitävätkö hyvänä vai huonona, kun on toista metriä lunta, mutta turisti ainakin tykkää, että pääsee hiihtämään. Tulvat ovat se riski.

Kommentoi »