Apu

Kimmo Ohtonen: Ihmiskunta vedenjakajalla – ”Ilmaston lämpeneminen lisää tartuntatautien riskejä ja edesauttaa niiden leviämistä”

Kimmo Ohtonen: Ihmiskunta vedenjakajalla – ”Ilmaston lämpeneminen lisää tartuntatautien riskejä ja edesauttaa niiden leviämistä”
– Voisivatko vaikeat ajat olla uuden alku? Hetki, jona päivitämme suhteemme kotiplaneettaamme ja sen ekosysteemeihin? Ilman niitä emme selviä, Kimmo Ohtonen kirjoittaa.
Julkaistu: 16.4.2020

Keskiviikkona 18. maaliskuuta Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus nimesi koronaviruksen ”ihmisyyden viholliseksi”. Useiden valtioiden päämiehet, kuten Ranskan presidentti Emmanuel Macron, ovat verranneet koronaviruspandemian aiheuttamaa kriisiä sotatilaan.

Myrskyn silmässä valtioiden päämiehet ja -naiset pyrkivät yhteishengen vahvistamiseen. Yhteisen vihollisen tunnistaminen voi yhdistää hajanaisia ja eripuraisia ihmisjoukkoja. Nyt jos koskaan on tärkeää, että ihmiset puhaltavat yhteen hiileen ja noudattavat linjauksia, joiden tarkoitus on ehkäistä tartuntoja, suojella riskiryhmiä ja pysäyttää virustaudin leviäminen.

Silti vallanpitäjien puheet koronaviruksesta ihmiskunnan ulkoisena uhkana ovat harhaanjohtavia, varsinkin jos nopeasti ympäri maailman levinneen kriisin perussyyt jäävät käsittelemättä.

Kaakkois-Aasian eläintorit tulisi kieltää

Asiantuntijoiden mukaan SARS-CoV-2-virus sai alkunsa Wuhanin eläintorilla Kiinassa. Viruksen isäntäeläin on ollut nähtävästi lepakko, josta se on siirtynyt muurahaiskäpyyn ja lopulta eläimen lihaa syöneeseen ihmiseen. Myös vuonna 2003 puhjennut SARS-epidemia sai alkunsa kiinalaiselta eläintorilta.

Tutkimusten valossa on kiistatonta, että Kaakkois-Aasian eläintorit tulisi pysyvästi kieltää lailla. Muuten on vain ajan kysymys, milloin seuraava virus­epidemia puhkeaa. Kansainvälisen yhteisön olisi vaadittava tätä muutosta, sotatilaa julistaneet päättäjät etulinjassa. Aika näyttää, onko heillä selkärankaa haastaa Kiinan talousmahtia. Hiljattain brittilehti Daily Mail uutisoi, että osa Kiinan eläintoreista toimii jälleen.

Kiina ei kuitenkaan ole ainoa pahis ja länsivallat hyviksiä. Käsissämme oleva kriisi liittyy meihin kaikkiin ja liian pitkään jatkuneeseen luonnonvarojen tuhoisaan ylikulutukseen.

Koronapandemiaa osattiin odottaa

Koronaviruspandemia on kytköksissä kahteen maailmanlaajuiseen kriisiin: ilmaston lämpenemiseen ja kuudenteen sukupuuttoaaltoon. Ilmaston lämpeneminen lisää tartuntatautien riskejä ja edesauttaa niiden leviämistä uusille alueille.

Kun ekosysteemejä eri puolilla maailmaa tuhotaan asutuksen ja tehtaitten tieltä, luonto köyhtyy kovaa vauhtia. Luontojärjestö WWF:n tieteellisen raportin mukaan selkärankaisten villieläinten määrä on vähentynyt 60 prosentilla vain reilussa 40 vuodessa. Jäljellä olevat eläinlajit keskittyvät yhä pienemmille alueille lähemmäs ihmisten arkea. Kaikki viime vuosien aikana puhjenneet virustaudit SARS, Mers ja SARS-CoV-2-virus ovat tarttuneet ihmiseen eläimistä.

Maailman johtavat virologit tiesivät odottaa koronavirusepidemian kaltaisen kriisin puhkeamista. Luonnossa on aina kiertänyt tauteja, mutta ihmisen toiminta on virusepidemioiden ja pandemioiden leviämisen perimmäinen syy. Ihmiskunnan pitäisikin suhtautua ympäristöä koskettaviin kriiseihin yhtä toimeliaasti kuin koronaviruspandemiaan.

Voisivatko vaikeat ajat olla uuden alku? Hetki, jona päivitämme suhteemme kotiplaneettaamme ja sen ekosysteemeihin? Ilman niitä emme selviä. Ehkä olemme saapuneet lajimme tarinassa vedenjakajalle. Jos emme ota tästä kriisistä opiksi, meitä odottaa uusi, kenties vielä rajumpi viruspandemia.

Päivitetty 16.4.2020 – Julkaistu 7.4.2020.

5 kommenttia