Helsingin nastarengaskielto täynnä ongelmia: Voi heikentää turvallisuutta ja lisätä hiekotusta – Autoliiton mukaan säästö vähäinen
Liikenneturvallisuus
Helsingin nastarengaskielto täynnä ongelmia: Voi heikentää turvallisuutta ja lisätä hiekotusta – Autoliiton mukaan säästö vähäinen
Helsinki on aloittanut kolmen vuoden kokeilun, jossa Lönnrotinkadulla kielletään läpiajo nastarenkailla. Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen näkee kokeilussa lukuisia ongelmia.
4Kommenttia
Julkaistu 14.12.2022
Tuulilasi

Kaupungin ilmanlaadun parantamiseen perustuva kielto koskee läpiajoa, tonteille saa edelleen nastoillakin ajaa. Yksi tavoite on saada helsinkiläiset vaihtamaan nastarenkaansa kitkoihin. Teppo Vesalainen, onko tämä nyt ihan järkevää?

– Sitä se ei mielestäni ole. Tämä on hankala homma. Valistus olisi parempi tapa edistää asiaa. Rajoitukset ovat hankalia valvoa ja moni kuljettaja liikkuu myös sellaisissa olosuhteissa, joissa nastarengas on turvallisuuden takia perusteltu valinta. Jokaisella kuljettajalla tulee olla oikeus valita itselleen turvallisin rengastyyppi, eikä heidän liikkumistaan tule rajoittaa valinnasta johtuen.

Helsingin autoilijoista 70 % ajaa tällä hetkellä nastarenkailla ja 30 % kitkarenkailla, tavoite on kääntää tämä prosenttilukema päälaelleen. Pidätkö sitä realistisena ja kannattavana?

– En pidä kannatettavana. Lähtökohtaisesti kitkarenkaan pito edellyttää, että liikennevirrassa on tietty määrä nastarenkailla autoilevia, jotka karhentavat jäistä tien pintaa. Mikäli nastarenkailla ajavien määrä vähenisi tuntuvasti, jouduttaisiin hiekoitusta väistämättä lisäämään. Tällä taas voisi olla omalta osaltaan pölyä lisäävä vaikutus. Asia ei ole lainkaan niin yksiselitteinen, mitä usein julkisuudessa annetaan ymmärtää. Siksi on tärkeää, että tämäkin asia tutkitaan huolellisesti ja monelta eri kantilta, eikä vain suin päin aseteta nastarengaskieltoja.

Nastarengaskieltoa valvoo poliisi, kuten liikennettä muutenkin. Uskotko resursseja riittävän tällaiseen?

– En. Poliisin liikennevalvonta on ollut liikkuvan poliisin lakkauttamisesta lähtien käytännössä lähinnä kameravalvontaa. Oikean liikenteessä tapahtuvan valvonnan resursseja tulisi lisätä ja kohdentaa ne liikenneturvallisuuden kannalta olennaisiin asioihin. Se, ajaako joku nastarenkailla kaupungin keskustassa, ei ole tällainen.

Helsingin kaupunki on listannut syitä, miksi kitkarengas on parempi kuin nastarengas. Yksi syy on rahan säästö, koska kitkarengas kuluttaa pienemmän vierintävastuksen ansiosta vähemmän polttoainetta. Pitääkö tämä paikkansa ja kuinka paljon tällä voi polttoainetta säästää?

– Tähän ei ole olemassa absoluuttista totuutta, koska nastarenkaan vierintävastusta nastoitettuna ei mitata. Myös eri rengasmerkkien välillä on eroja samankin rengastyypin sisällä. Väitän, että taloudellisesti ja ennakoiden ajava kuljettaja ajaa nastarenkaalla taloudellisemmin kuin huolettomampi kuljettaja kitkoilla. Kulutusero on siis käytännössä varsin marginaalinen.

4 kommenttia